11 Ocak 2012 Çarşamba

Bloggerların vintage kürk şıklığı!


Her ne kadar uzun süredir moda blogları dünyasından uzak kalsam da, zaman zaman sevdiğim blogları turlamadan duramıyorum. Birkaç gün önce, yakın zamanlarda keşfettiğim cici blog Zeys Fashion Room'a baktım ve sevgili Z.'nin bir vintage vizon kürk mantoyla 2012'yi karşıladığı muhteşem fotoğraflara rastladım. Muh-te-şem! Siyah elbise, siyah gözlükler, siyah deri eldiven, tüm dikkati üstüne çeken bordo çoraplar... Ve hepsinden önemlisi, fotoğraflardan taşan özgüven ve tarz... Hepsi harikaydı. İşte, bu yazı, başta Z. moda bloglarının tüm zarif kadınlarına bir saygı nişanesidir.

Vintage kıyafetler, içinde yaşadığımız "an"ın sıradanlığını kırmanın kestirme bir yolu. Bir taraftan da, insanların yediklerine, içtiklerine, arkadaşlıklarına, ailelerine ve tabii ki kıyafetlerine daha bir özen gösterdikleri, artık kaybettiğimiz zamanların hatırası. Vintage kürklerin bu hatıralar içinde ayrı bir yeri var, çünkü kürkler çoook uzun yıllar dayanabiliyor, güzelliklerini koruyabiliyorlar. Şimdi bloglar aleminden ne zamandır biriktirdiğim birkaç kareye bakalım ve bloggerlar vintage kürkleri nasıl kombinlemişler görelim.



"Pastel" diye bilinen bir vizon ceket, dantel eldiven ve dantel peçeli şapkayla dönemini güzel bir şekilde yansıtıyor. Petrol yeşili deri çanta ve bluz ile kürkün kahve tonları da gayet uyumlu. Ve tabii beyaz fondötenin iyice belirginleştirdiği kırmızı rujla 1950leri hatırlatan makyaj tamamlanmış oluyor.



Fashion She Says, uzun süredir takip ettiğim bir blogger. Yukarıda onu yine bir pastel vizon kürk ile görüyoruz. Bir önceki karede dantelin oynadığı "vintage" esintisi rolünü burada nakışlı pembe çanta ve altın sarısı bileklikler üstlenmiş. Kadife olduğunu tahmin ettiğim siyah eldivenler, modelin kolu ve parmaklarını yakından sararak kürk mantonun kabarık kolu ile çarpıcı bir kontrast ortaya çıkarıyor.

Bu iki fotoğrafta bilmem dikkatinizi çekti mi, vintage kürklerin ölçüleri günümüz modasından bazı farklar gösteriyor. Mesela kollar epey kısa kalıyor, ama bu kürkün çekmesinden veya ölçülerin uymamasından kaynaklanan bir durum değil. Eskiden kol boyları bugüne göre daha kısaymış, konu bu. Yine dikkat ederseniz, kürklerin omuzlarının da epey bir dar kesildiğini fark edeceksiniz. Amerikan tarzında eskiden kürk mantoların omuzları 17 inç (43 cm) imiş. Şimdilerde 18-19 inç yani en az 3-4 cm daha geniş kesiliyor. Hani derler ya, iyi beslenme sonucu nesiller gittikçe daha iri oluyor diye, belki onun etkisidir:)


Bir başka vintage kürk. İlginçtir, yine siyah ön planda ve yine açık tonda bir makyajın üstünde dikkat çeken kırmızı ruj...



Fashion She Says, bu sefer "mahogany" diye bilinen  koyu kahverengi bir vizon mantoyla. Her ne kadar yukarıda eski kürk mantoların omuz ve kollarının dar ve kısa kesildiğinden söz ettiysem de, zayıf ve inceliğin bu denli vurgulandığı günümüzde kadınların bir endişesi, kabarık kürklerin kendilerini kilolu göstermesi. Sanırım bu nedenle bloggerlar çoğu zaman vintage kürklerin bellerini kemerlerle sıkarak kum saati formuna yaklaşmaya çalışıyorlar. Kürkçünüze danışacak olursanız, kürkün üstüne kemer kullanmanızı tavsiye etmeyecektir, "kemer kürkü aşındırır, yıpratır ve ömrünü kısaltır" diyecektir. Ama, 2009 sezonundan bir parçayı giyen bir celebrity ünlüsüne "demode" veya "cimri, yenisini alamıyor" muamelesi yapılan bir devirde, bir kürkün ömrü 20 yıl değil de 5 yıl olmuş, kimin umurunda?!


Bu da, ebay'de halen sürmekte olan bir açık arttırmadan. Ebay'de, seçili vintage ürünleri güzel bir şekilde fotoğraflayıp satan ve açık arttırmaları oldukça ilgi gören belli satıcılar var. Bu satıcılar, kıyafetleri bir askı veya cansız modelin üstüne yerleştirip fotoğraflamıyorlar, çünkü öyle yaparlarsa yüksek fiyatlara ulaşamıyacaklarını biliyorlar. İşte yukarıda, dünyanın en değerli vizon kürklerinden Blackglama etiketini taşıyan bir vintage kürk mantonun güncel bir gardroba nasıl uyum sağlayacağının bir örneği...


Siyah tayt, uzun deri çizmeler ve vizon kürk ceket. Formül basit ama etkili, değil mi?!



Yine ebay'de halen sürmekte olan bir açık arttırma. Kürk vintage olabilir ama pudra rengi fiyonklu bluz HM veya Mango'dan fırlamış gibi duruyor!



Son olarak, Z.'nin blog yazısına bıraktığım yorumda, bu vintage kürk mantoların astarlarında harika işlemeler olduğunu yazmıştım. İşte bir örneği!