11 Ocak 2010 Pazartesi

Bir kürk manto birden fazla süpermodelin üstünde

Jennifer Lopez'in New York'ta Times Meydanı'nda yılbaşı gecesi verdiği konser öncesi ve sonrasında giydiği rakun kürkü manto hakkındaki yazımı şöyle bitirmiştim: "Rakun demişken, Viktor+Rolf'un 2006 kolleksiyonlarındaki bir rakun kürkü kaban bence modern bir kürk nasıl olmalı sorusunun en güzel cevabı. Daha sonra çeşitli editoryallerde birçok süpermodel tarafından da giyilen bu kürkü bundan sonraki yazımın konusu yapayım en iyisi ben." Şimdi bu sözümü yerine getiriyorum.

Önce, Viktor ve Rolf'ün kendi defilelerinde görelim bu kürkü:



Leopar desenini nerede olsa tanırsınız, yine vaşak, tilki kürklerinin de kendilerine özgü desenleri, renkleri vardır, ama rakun, daha tekdüze bir kürk. İşte Viktor ve Rolf, bu kürke muhteşem bir hacim kazandırmışlar. Kollardaki bombeler dikkat çekici. Aynı şekilde beldeki fiyonklu kemer mantoya hareket katıyor, kürkün yumuşak ve tüylü dokusuyla bir kontrast oluşturuyor.

Blogumda Caroline Trentini'ye o kadar yer verdim ki şimdi içinizden bazılarının "Ay yine mi Caroline!" dediğini duyar gibi oluyorum. İnanın isteyerek olmadı, sadece öyle denk geldi, ama işte sırada yine Caroline Trentini var! Numero ilginç ve sıradışı bir moda dergisi. 75 numaralı sayılarında Caroline'ın yer aldığı bir editoryalde rastlıyoruz bu rakun kürke.



Siz de benim gibi bu resme bakarken başınızı yana çevirmekten yorulduysanız, bir de Caroline'ın dik durduğu, 90 derece döndürülmüş olanına bakalım. Aşağıdaki fotoğrafta ortadaki dergi sayfası ayrım çizgisi de yok.

Bu iki Caroline fotoğrafı arasında bir önemli fark daha var. Fotoğrafçılıkta "white balance" denilen beyaz ayarları farklı iki resmin. Bu nedenle ilkinde kürkün baskın rengi kahve tonlarında çıkmışken ikinci resimde yeşile çaldığını görüyoruz. Bu da rakun kürkünün bir özelliği. Farklı ışıklar altında tüylerinin değişik bölümleri parlıyor ve kahve-sarı arası renk geçişleri böyle zaman zaman yeşile kadar uzanıyor. İmitasyon kürkte bu zenginliği bulmak çok zor.

Vogue Amerika'nın Ağustos 2006 sayısında, ilk "süpermodel" jenerasyonunun unutulmaz isimlerinden Linda Evangelista'yla yapılan bir editoryalde karşımıza çıkıyor bu Viktor ve Rolf tasarımı kürk.


Yukarıda, Numero dergisinde Caroline Trentini'nin yer aldığı sayfanın sağ alt köşesindeki yazıya dikkat ederseniz, kürkün "gümüş tilki" olarak sınıflandırıldığını (renard argente, veya Türkçe yazımıyla rönar arjante) göreceksiniz. İşte Linda'nın bu fotoğrafı bize bu yanlış sınıflamanın nedenini anlatıyor. Gerçekten de buz beyazı floresan aydınlatma altında kürkün kahve-sarı arası koyu-açık tüyleri, gümüş tilkideki siyah-gri-beyaz renk geçişlerini andırıyor.

Sırada, Elle İtalya'nın Temmuz 2007 sayısında yer alan bir resim var. Kürkümüz bu sefer Ralisa Oprea'nın üstünde. İlk iki örnekte kürkü belinde fiyonklu bir kemer görmüştük, bu sefer örme deriden bir kemerin kullanıldığını görüyoruz. Bu kürk manto çok değişik kemerlerle kombinlenmeye çok uygun ve bu fotoğraf, bir kemerin bile görüntüyü nasıl değiştirdiğinin canlı örneği.


Şimdi, son dönemlerin bir başka gözde modeli, Raquel Zimmermann'ı Self Service dergisinde çıkan bir editoryalde görelim bu kürkle. Fotoğrafları ünlü ikili Inez ve Vinoodh'un çektiğini de ayrıca belirteyim. Kanepenin zeytin yeşili rengi ve Raquel'in yanındaki modelin yeşilin farklı tonlarındaki kıyafeti, kürkün yukarıda sözünü ettiğim kahveden yeşile çalan renklerini yansıtıyor. Makyajı, saçları, çorabıyla Raquel'in Caroline'la imaj benzerliğine dikkatinizi çekiyorum.


Viktor & Rolf'un bu kürk mantosunu birbirinden güzel mankenlerin üstünde, muhteşem fotoğraflarda gördük, ama ben en beğendiğim kareyi sona sakladım. Yine son dönemin en başarılı mankenlerinden Natasha Poly'yi Amerikan Allure dergisinin Ekim 2006 sayısında görüyoruz. Ayakkabısı, çorapları, çanta(sı)larıojinaline benzeyen ama fark yaratan fiyonklu kemeriyle Natasha muhteşem görünüyor!



Son olarak, blogumda kullandığım görsellerin çok büyük boyutlarda olmamasına dikkat ediyorum, bu nedenle elimdeki yüksek çözünürlü resimlere, yükseklikleri aşağı yukarı 800 piksel olacak şekilde küçülterek yer verdim yukarıda. Ama eğer siz de benim gibi ayrıntılara meraklıysanız, fotoğrafların imageshack.us sitesine yüklediğim tam sürümlerini, aşağıdaki küçük resimlere tıklayarak görebilirsiniz.








4 yorum:

  1. Victor&Rolf kürk gerçekten çok enteresan bir tasarıma sahip,fakat bana ilginç gelen daha doğrusu ilk gözüme çarpan kemerli kullanımda üst tarafta bir kuala kafası varmış gibi görünüyor.kabarık omuz detayı o görüntüyü çağrıştırmış olabilir yada benim bakış açımda bir problem var hihi:))

    YanıtlaSil
  2. Mankenler o kadar güzelki önce onlardan gözümü alamadım,sonra kürklerden..

    YanıtlaSil
  3. Youtube'da bu defilenin videosuna rastladım. Baştan sona izlemeye değer bir defile. Müzikleri kolleksiyonun ruhunu çok iyi yansıtıyor, ama ben bir şekilde, müzikten midir, yoksa mankenlerin sahneye arka arkaya çıkmalarından mıdır, genel havasını fazla pesimist buldum.
    http://www.youtube.com/watch?v=OEvp9jkErmo
    Rakun kürkü manto 4:47'den itibaren arz-ı endam ediyor podyumda.

    YanıtlaSil