Vaadettiğim üzere, Natasha Poly-Alessandra Ambrosio kapışmasıyla başlayayım. Alessandra'yı önce Vogue Japonya sonra da Vogue Brezilya kapağında görüyoruz.
Her iki kapakta da Alessandra'nın başını iki elinin arasına almış olması bir tesadüf müdür? Japon Vogue'u kapağındaki saçları muhteşem görünüyor, değil mi?! Zaten derginin kapak başlığı tam da bu nedenle "Saçımı Seviyorum" (Love My Hair) olarak seçilmiş. Brezilya Vogue'u kapağında Alessandra'nın giydiği siyah elbisenin tüm esprisi belinde. "İnce belli çay bardağı" mı desem, "kum saati" mi desem, her türlü metafor gider buraya. Elbisenin beli ince gösterdiği kesin, ama eğer bel bölgenizde fazla kilolarınız varsa onları iyice ortaya çıkaracağı da kesin. Sanırım bu elbise ancak, zaten ince belli hatunların bellerini daha bir ince göstermelerini sağlıyor!
Gördüğünüz gibi Alessandra iki Vogue kapağını süslüyor bu ay. Şimdi sıra Natasha'da.
Natasha Poly Temmuz 2010'da Portekiz, Güney Kore ve İspanya Vogue'larının kapaklarına çıkarak Alessandra'yı 3-2 mağlup ediyor!
Bu ay Vogue kapakları arasında garip benzerliklerle dolu, işte bu benzerlikler devam ediyor. Natasha ilk iki kapakta dudakları arasında bir pipetle arz-ı endam ediyor. Her iki kapakta da "Ne var! Ne bakıyossun?! Açıkta bişey mi gördün?" tavırlarında... Kore Vogue'u kapağında ayağındaki yağmur botlarına bi anlam veremedim.
Ve benim bu ayki favori Vogue kapağıma geliyoruz. Natasha Poly, muhteşem saçları ve insanın gözünü alamadığı bir pozla İspanyol Vogue'u kapağında yer alıyor. Bazen podyumda Natasha'yı kısa kesilmiş saçlarla görüyorum ve onun çok sıradan olduğunu düşünüyorum, ama bu kapakta saçları muhteşem! Claudia Schiffer'in 90larda güzelliğinin zirvesinde olduğu günleri hatırlattı bu kapak bana.
Nihayet turumuzda sıra, biricik Vogue Türkiye'mize geldi. Marike Le Roux, Mad Men dizisinin hafif soluk renklerini hatırlatan bir elbiseyle karşımızda. Vogue Türkiye kapakları şu veya bu yönüyle eleştirilebilir, ama kimse ucuz, kolaycı veya basmakalıp olduklarını iddia edemez. Marike'nin pozu da elbisesi gibi 60ların saf, temiz ve geleceğe umutla bakan yönünü yansıtıyor.
Şimdi, sizden Vogue Türkiye kapağını, aşağıda sunacağım Vogue Avustralya kapağıyla karşılaştırmanızı istiyorum.
Rose Byrne'ın yer aldığı Vogue Avustralya kapağını da sevdim, özellikle "pişmiş ayva" rengi elbisesini. Bana 60ların dev bütçeli, iddialı tarihi filmlerini hatırlattı, hani şu zamanın etkisiyle renkleri hafif solmuş Technicolor filmleri, Ben Hur, Cleopatra, Saba Melikesi Belkıs... "Rose Byrne da kimmiş?" diye soruyorsanız, Avustralyalı bir sinema oyuncusu olduğunu söyleyeyim. Tuba Büyüküstün veya Beren Saat'in Vogue Türkiye kapağına çıkmaları için onların da 28 Weeks Later, Marie Antoinette gibi Hollywood filmlerinde oynamış olmaları gerekiyor?
Turumuzun artık sonlarına yaklaşıyoruz. Sırada kapağına Bollywood'un ünü tüm dünyayı sarmış yıldızı Aishwarya Rai'li kapağıyla Vogue Hindistan var.
Vogue Hindistan'ın Mayıs ayında da kapağında bir Hintli güzele yer verdiğini hatırlıyoruz. Kapaktaki "Mr & Mrs Bachchan" yazısından, Aishwarya'nın kucağına oturduğu adamın, yeni evlendiği kocası Abhishek Bachchan olduğunu anlıyoruz. Aishwarya'nın koyu lacivert elbisesiyle kocasının kamel-haki ceketi, blogda daha önce de sözünü ettiğim mavi-kahve renk uyumunun güzel bir örneği ve aynı zamanda, Hindistan'ın turuncu, altın sarısı, simli renklerinden olabilecek en uzak bir noktayı, İngiltere'nin kasvetli ama o derece aristokratik havasını yansıtıyor. Zaten Aishwarya da beyaz teni, yeşil gözleriyle en Hintliye benzemez Hintli güzel.
Son olarak Vogue Çin edisyonunun hiç öyle editoryaldi, çekimdi vs zahmete girmeyip iki ay önceki Sarah Jessica Parker'lı Vogue ABD kapağını aynen kullandığını görüyoruz. O zaman rahatça diyebiliriz ki Vogue Çin, modayı iki ay geriden takip ediyor! Bu arada yeri gelmişken, önceki yazıda size sunduğum Vogue Yunanistan kapak fotoğrafının Mayıs 2010 Vogue İngiltere'de (ama kapak olarak değil) yer aldığı bilgisini araya sıkıştırayım. Peki Vogue Türkiye'yi böyle Amerikan, İngiliz veya Fransız Vogue'larının birkaç ay önceki sayılarından apartma bir kapakla görür müyüz? Benim anladığım, bu editoryal kadro başta olduğu sürece, böyle bir şeyin hayatta olmayacağı.
Şimdi, yukarıda gördüğümüz tam 19 farklı Temmuz 2010 Vogue kapağını yanyana görelim.
Son olarak, Vogue kapak güzelleri içinde kim kimdir, sinema oyuncusu-manken dengesi nasıldır, mankenlerin models.com sıralamaları nedir, görelim. Mankenler arasında Kate Moss, Christy Turlington gibi bir veya birkaç önceki jenerasyondan gelenlerle halihazırda podyumlarda aktif olarak çalışan, "genç" kuşak arasındaki farkı göstermek için, her kapak kızının doğum tarihini de yazdım. Kullandığım models.com sıralamaları:
- Top 50 models:Aktif olarak podyumlarda defilelere çıkan, katalog-reklam-editoryal çekimlerine katılan mankenler.
- Top Icons: Eskisi gibi defilelerde sıkça boy göstermeseler de hala ünlerini koruyan mankenler.
- models.com The Money Girls: Katıldıkları defile, açılış veya tanıtımlarda bir gecede büyük paralar kaldıran, çok kazanan mankenler.
- Top 20 Sexiest: En seksi 20 manken.
Sinema oyuncuları:
ABD: Marion Cotillard (1975)
İngiltere: Cameron Diaz (1972) (eski manken)
Avustralya: Rose Byrne (1979)
Hindistan: Aishwarya Rai (1973)
Çin: Sarah Jessica Parker (1965)
Mankenler:
Paris: Kate Moss (1974), The Money Girls No. 1, Top Icons No. 2
İtalya: Christy Turlington (1969), Top Icons No. 8
Rusya: Mariacarla Boscono (1980), Top Models No. 4
Yunanistan: Constance Jablonski (1991), Top Models No.10
Almanya: Cameron Russell (1987)
Latin Amerika: Shannan Click (1983)
Japonya, Brezilya: Alessandra Ambrosio (1981), Top Models No.34, Top 20 Sexiest No. 5, The Money Girls No. 5
Portekiz, Güney Kore, İspanya: Natasha Poly (1985), Top Models No. 2
Türkiye: Marike Le Roux (1991)
Vogue Temmuz 2010 kapak kızlarıyla ilgili bu tablolardan hareketle vardığım sonuçlar şöyle:
- Bir kere, Vogue'a kapak kızı olmak için ya ünlü bir sinema oyuncusu olacaksınız ya da top model.
- Kapak kızları arasında 40 yaşın üstünde sadece iki isim var, Sarah Jessica Parker ve Christy Turlington. İkisi de 40lı yaşlarında güzel kalabilmeyi ve moda ikonu olabilmeyi başarmış isimler.
- Kate Moss haricinde Vogue kapak kızlarından 1970lerde dünyaya gelmiş olanların hepsi sinema oyuncusu.
- Sinema oyuncuları moda ikonu olmayı ancak 30lu yaşlarında başarabiliyor ve bu yaşlarda Vogue'a kapak kızı olabiliyorlar.
- Listedeki kapak kızları içinde sadece Marike Le Roux'nun Wikipedia sayfası yok. Onun da Vogue Türkiye'ye kapak olması manidar.
- Listedeki en genç iki isim, Constance Jablonski ve Marike Le Roux sadece 19 yaşındalar. (19 yaşında ne yaptığınızı, neyi başardığınızı bi hatırlayın...)
- 2010 moda dünyasında kariyerlerinin zirvesindeki mankenler 1983-1987 yılları arasında doğmuşlar. Demek ki mankenlik, 18-19 yaşında başlayıp 23-25 yaşında podyum mankenliğinde zirveye çıkan, çoğu zaman 30 yaşında sona eren, 30'undan sonra kendine iyi bakan, şöhretini ve güzelliğini koruyanların sinema oyunculuğu, sunuculuk, fotomodellik, ürün tanıtımları, açılışlar, "ekstra"larla devam edebilen bir meslek...
- models.com listeleri çok acımasız! İlk baktığımda, gözde mankenim Caroline Trentini onuncu sıradaydı, şimdi hemen 15'e geriletmişler. Raquel Zimmermann, Alessandra Ambrosio, Gisele Bundchen gibi yaşı 25'i geçmiş mankenler için kaçınılmaz geri sayımı çoktan başlatmışlar bile.
hah ben de konunun Caroline'e nereden bağlanacağını merak ediyordum.
YanıtlaSilyine istatistik, yine kaynakları belli doğru bilgiler. sizi en bilimsel moda bloggerı seçiyorum Coşkun Hürsel!
"Tilkinin dönüp dolaşıp geleceği yer yine kürkçü dükkanıdır" sözünü bu örneğe uygulayacak olursak ben tilki, Caroline da dönüp dolaşıp yine geleceğim dükkanın sahibi kürkçü oluyor yani!
YanıtlaSilÖte yandan, İspanya Natasha Poly ile Vogue kapaklarında da dünya şampiyonu oldu diyorum, hem de Almanya'yı fena ezdi diyorum, ne dersiniz:)
Natasha P. rullaz :))
YanıtlaSil