15 Kasım 2009 Pazar

Emina'nın sunumuyla Fabrika koleksiyonu

Önce "Mustafa Sandal'ın sevgilisi" sonra "eşi" olarak tanıdığımız Emina, Eyşan Özhim'den sonra Altınyıldız Fabrika'nın yeni kadını olmuş. Belki 20'ye yakın moda blogu takip ediyorum, ama bu habere ancak bu sabah ilk defa baktığım Trust me! I am a lawyer (Güven bana! Ben bir avukatım) blogunda rastladım. Kendisine teşekkür ediyorum.

Ben Fabrika'yı Eyşan'la özdeşleştirmiştim ve hala da onun yerini doldurmanın çok zor olduğu fikrindeyim, ama Emina bu konuda kaydadeğer bir adım atmiş, onu da kabul ediyorum. Fabrika yine şık, sofistike ve modern bir koleksiyona imza atmış. Bence pekala dünya çapında Mango, Zara, Tomy Hilfiger, Gant gibi bir marka olabilir, yani tasarım, üretim, pazarlama, reklam konusunda Boyner grubunun eksiği yok fazlası var. Yani bir Fabrika mağazasını alın Londra'da Regent Street'e veya New York'ta Fifth Avenue'ya koyun, insanlar kapıda sıraya girer, izdiham olur bence...

Vee, nedense bu blogdaki bütün yazılar illa bir kürk yeleğe gelip bağlanıyor! O kadar bahsettikten sonra, Emina'nın üstünde "casual-spor" bir kürk yelek görünce doğrusu hem heyecanlandım hem de Fabrika'yı "anı yakalama" konusundaki becerisinden dolayı tebrik ettim.



Dahası var. Fabrika ürünleri için bir online satış sitesi bile hazırlamış. Böylece kürk yeleğin fiyatının 350 TL olduğunu öğreniyoruz, ayrıca ürünü daha yakından görmemizi sağlayan bir fotoğrafını da buluyoruz.

Önce, Ermina'nın fotoğraflarda kürk yeleğin üstüne taktığı kemerin, bir editoryal tercih olduğunu, kürk yelekle birlikte satılmadığını görüyoruz. Kemer kullanmak güzel fikir, ama bence kullanılan kemer hem ince hem de basit kalmış. Fiyonk yapılarak bağlansaydı tamam, ama bu şekilde kullanılacaksa, daha kalın bir kemer tercih edilmeliydi.

İkinci nokta, yelekte fermuar kullanılması güzel bir seçim. Yeleğe daha bir spor hava katmış. Üçüncüsü, astarı biraz basit duruyor, mesela leopar baskılı bir astar olsa (Laçin'i hatırladım hemen nedense!) daha hoş olurdu, veya biraz daha düşünülseydi, çift taraflı giyilebilecek bir yelek tasarlanabilirdi.

Son olarak, kullanılan kürkten söz etmek istiyorum. Önce yapay mı hakiki kürk mü ona bakalım. Renk ve dokudaki değişimlerden yola çıkarak hakiki kürk olduğunu söyleyebiliriz. Öte yandan, yeleğin kırpıntı olarak nitelendirebileceğimiz minik kürk parçalarının bir araya getirilmesiyle yapıldığını görüyoruz. Bu, kürk üretiminde en ufak parçaların bile israf edilmediğini göstermesi açısından iyi bir şey, ayrıca maliyetleri düşürdüğü için üretici için de iyi bir şey, ama alıcı için o kadar da iyi değil. Bütün postlardan üretilmiş olsaydı daha güzel olacaktı. Bu parçalar sonuçta dikişle birleştiriliyor ve bu dikişlerin atması, patlaması, birleşen yerlerden çürüme ve bozulma ihtimali zamanla ortaya çıkacaktır. Tabii günün modasında bu yıl aldığınız bir ürünü en fazla seneye giyecek, aradan üç-dört yıl geçtikten sonra yüzüne bile bakmayacaksanız bu tip ayrıntıların pek bir önemi kalmıyor, ama bu kürk yelek gardrobunuzda bundan 10 yıl sonra da, sanki ilk günkü parıltısını koruyacak bir parçadır. O zaman parametreler değişiyor tabii.

Peki kürkün cinsi ne? Tilki veya coyote olabileceğini değerlendiriyorum. Beyaz renkli bölümler tilki kürkünün karın taraflarına doğru olan kısımları olabilir. Buralarda tüyler kısalır ve deri zayıflar. En kaliteli ve güzel tarafları sırt bölgesidir. Bu yüzden bütün tilki postları kürk manto yapmak için ayrılırken bu karna yakın kısımları kesilerek ayrılmıştır ve bu şekilde biriken parçalar da bu kürk yelekte değerlendirilmiştir diye düşünüyorum.

Acaba Fabrika bu kürk yelekleri hangi firmaya yaptırdı? Kendilerinin üreteceğini sanmıyorum. Ebay'de, benzeri, parça kürklerden yapılmış yelekler posta dahil 180-200 dolar gibi fiyatlara satın alınabiliyor. Fabrika markası, müşteri memnuniyeti vs dikkate alınınca, fiyatının makul olduğunu söyleyebilirim.

Oh be, bir kürk yelek için bu kadar yazdım, yeter mi, yetmezz çünkü dahası var! Fabrika, çok güzel bir Stil Dergisi de çıkarmış, web sitesinden erişebiliyorsunuz ve muhtemelen mağazalarda basılı nüshalarını alabiliyorsunuz. Polyvore tarzı çok şeker kombin önerilerine de yer vermişler sayfalarında vee bu kürk yeleği de kullanmışlar:


Bitti mi? Hayır, bitmedi! Fabrika koleksiyonunda biri beyaz diğeri siyah renkte iki kürk yelek daha var. Sanırım tasarımları aynı, sadece renkleri farklı. Bu yeleklerin uçlarında tilki kürkü kullanmışlar, gövdesini ise örme kürk (knit fur) yapmışlar gibi geldi bana, ama bu boyuttaki resimlerden ancak bu kadar anlaşılıyor. Beyaz kürk yeleğin Ermina'nın bedenine ne kadar iyi oturduğuna dikkat!


Şimdi bitti! Yorumlarınızı bekliyorum.

6 yorum:

  1. Fotoğraflarda fena deği ama yakından görmek lazım bence bide..

    YanıtlaSil
  2. ben eminayı beğeniyorum.Bu çekimler bana penelope cruz'lu mango katalogunu hatırlatıyor.Eyşan'la da çok farklı havaları var.bence ikisinin kıyaslanmaması lazım.Tabi bu eyşan'ı beğenmiyorum anlamınada gelmesin.

    YanıtlaSil
  3. Bloguma göndermiş olduğunuz son yorumu malesef yayınlamadım.Çok fazla yabancı link içeriyordu.Neden yayınlamadığımın gerekçesinide yine blogumda açıkladım.Bu arada yeni blogunuzu ve yazılarınızı beğendim.Ama iletişim linkide vermelisiniz.yoksa size ulaşmak isteyenler böyle benim gibi yorum yazmak zorunda kalır.
    Birde son olarak jessica alba konusuna değinmek istiyorum.Kendinizi bu ayrım konusunda biraz daha geliştirmelisiniz coşkun bey zira ben o örnekler arasında hiç kestane rengine rastlamadım:)
    Bu genç blog için başarılar dilerim.

    YanıtlaSil
  4. Haberinden sonra siteyi gezdim biraz.Aysan'ın dediği gibi; Penelope Cruz'lu Mango kataloğunu çağrıştırıyor.Stil dergisi çok güzel olmuş.Kürk yeleklerden bir tane de ben istiyorum..

    YanıtlaSil
  5. Siu, Bence de yakından görmek lazım. Özellikle kürk parçalarından yapılmış olduğunu dikkate alarak, bir üründen diğerine renklerde ve kalitede farklar olabilir.

    Aysan, Mango çağrışımına katılıyorum. Keşke bu, katalog çekimleri ve koleksiyonlar arasındaki benzerliğin ötesine geçse, böylece bizim de uluslararası bir markamız olsa... İyi dileklerin için teşekkür ediyorum. Saç rengi konusunu sanırım ayrı bir yazıda ele almam gerekecek:)

    Missfrizzy, Stil dergisini ben de beğendim. Ama daha da önemlisi, Fabrika'nın bir marka olarak, dünyadaki seçkin markaların izlediği bu stratejiyi başarıyla gerçekleştirmesini takdir ettim.

    YanıtlaSil
  6. Ben de sondaki beyaz kürk yeleği beğendim. Emina jean üstüne giymiş ama rahatlıkla abiye de giyilebilir.

    YanıtlaSil