28 Temmuz 2010 Çarşamba

Jessica Stam'in 7 yüzü


İtiraf edeyim, bu blogda Jessica Stam'e "soğuk nevale" demişliğim vardır, ama kabahatimin bağışlanmasına bir katkısı olacaksa hemen şunu da ekleyeyim ki Jessica Stam'e "soğuk nevale" dediğimi ileri sürenler sözlerimi çarpıtmaktadır, çünkü ben Jessica Stam'e "soğuk nevale" demedim, "bana soğuk nevale biriymiş gibi geliyor" dedim, arada büyük fark var! Rica ederim, bu sözleri Jessica daha Ms. Vogue Türkiye No. 1 olmadan epey önce sarfettiğimi de dikkate alınız, beni bağışlayınız...


Öte yandan, Kanadalı güzel Jessica Stam'in şu fotoğraflarına bakınca insan onun, sanki ülkenin kasvetli metropolleri Montreal ve Toronto sokaklarında değil de kar ve buzlarla kaplı Arktik kuzeyinde büyümüş bir Buz Kraliçesi (Ice Queen) olduğunu düşünmeden edemiyor...

Evet evet, belli ki dilim sürçmüş, Buz Kraliçesi diyeceğime o münasebetsiz ifadeyi kullanmışım Jessica Stam hakkında.


Jessica Stam'i podyumlarda "Hiç bir erkek beni mutlu edemez! Hiç kimse beni güldüremez!" pozlarında görmeye çok alışmıştım, ama son zamanlarda onun gayet de güler yüzlü, şen, hatta sevecen fotoğraflarına rastlamaya başladım. Bir yandan da "Aaa, bu karede ne kadar farklı bir yüze bürünmüş, hiç o alıştığım Jessica'ya benzemiyor" sözünü sıkça söyler oldum onun hakkında. Ben de Jessica Stam'in bu farklı imajlarını derlemeye karar verdim. İşte, Jessica Stam'in yedi yüzü karşınızda.

Jessica Stam'in Meg Ryan yüzü diyorum ben buna. Soldaki kare, Meg Ryan'ın karakteristik erkeksi duruşu ve yürüyüşünü hatırlatıyor bana. Saçlar Meg Ryan'ınki gibi, hafif dağınık... Hepsinden önemlisi, insanın içini ısıtan bir gülüş, kocaman sevimli gözler... Demek ki Buz Kraliçesi Jessica Stam de gülebiliyormuş!

Numero Tokyo dergisinin Mart 2009 sayısında çıkan bu resimde Jessica'nın Cyndi Lauper yüzünü görüyoruz. Şeker mi şeker pembeli sarılı mavili tayt ve bluzu, güneş gözlükleri ve kumların üstüne sereserpe yayılmış umarsız havasıyla nerdeyse Jessica'nın dudaklarından "Girls just wanna have fun!" şarkısının döküldüğünü duyar gibiyim!
Harper's Bazaar dergisinin Nisan 2010 sayısından bu fotoğrafta ben Jessica Stam'in Nicole Kidman yüzünü görüyorum. Kidman'ın Avustralya'dan çıkıp gelmiş kıvır kıvır kızıl saçları, çilleriyle saf ve doğal halini değil tabii, Tom Cruise'dan ayrıldıktan ve saçlarını dümdüz, burnunu sipsivri yaptırdıktan ve yüzüne çelik bir maskeden daha bile sert bir ifadeyi yerleştirdikten sonraki halini...

Kendine güvenen, kendi ayakları üstünde duran, kararlı ve güçlü bir başka Hollywood starını Güney Afrika'lı Charlize Theron'u görüyorum bu sefer Jessica Stam'in yüzünde. Özellikle soldaki karede başını hafif kırmış, vücudunu yana çevirmiş duruşu...

Yukarıdaki iki kare, Kanada'da yayınlanan Fashion dergisinin Şubat 2005 sayısından alınma. Daha çok sarışın olarak görmeye alıştığımız Jessica Stam'in kızıl saçlarla nasıl ortalığı ateş gibi yakan bir afete dönüştüğünü görüyoruz. 90ların unutulmaz süpermodellerinden Linda Evangelista'nın yüzünü görüyorum ben, ama soldaki kareye yoğunlaşınca, Milla Jovovich'i de anmadan edemiyorum.

Jessica'nın kemikleri görünecek kadar zayıf görüntüsü, zayıf ve naifliğe vurgu yapan soluk ten rengi ve saçlarının perçemiyle bu fotoğraflarında Keira Knightley'nin yüzünü gördüm ben. Bir de, ortadaki karede iyice ortaya çıkan, kendine güvensizliği...

Son olarak Jessica Stam'i, tipik Amerikan taşra güzeli yüzüyle görüyorum ben bu yukarıdaki iki karede. Kat kat kesilmiş sarı saçları, sade elbisesi, gülüşüyle Tennessee, Milwaukee, Nebraska ve benzeri bir eyaletin isimsiz bir kasabasından Hollywood'a şöhret olmak için çıkagelmiş bu taşra güzelinin adı Norma Jean de olabilir, Loralee de, Jenny Mc Carthy de... Okuduğu lisede basketbol veya Amerikan futbolu takımı için ponpon kızların başında yer alırken büyük şehirde ürkek bir kediye dönmüş, içindeki hala saf bir şeyler kalabilmiş bir kızın yüzü bu.

Jenny Mc Carthy dedim, "O kim?" diye soruyorsanız aramızda bir kuşak farkı var demektir. 1990ların en ünlü Playboy kapak kızlarından Jenny Mc Carthy daha sonra MTV'de sunuculuk falan da yaptıysa da artık 40lı yaşlarına geldi ve celebrity listelerinde epey gerilere düştü. Aşağıdaki kolajın ortasındaki resmi oldukça yeni, ama Jessica'nın yukarıdaki elbisesine ve özellikle sol karedeki duruşuna çok benzettim. Diğer resimler 90lardan kalma...


Burada size Jessica'nın yedi yüzünü göstermeye çalıştım, ama onun girebildiği daha başka yüzler de var. Peki bu neyi gösteriyor? Bence Jessica'nın mükemmel bir model olduğunu gösteriyor. Bir moda dergisinin makyaj ekinde yer alan aşağıdaki kareler, onun yüzünün boş bir tuval gibi makyözün elinde nasıl her renge boyanabildiğini apaçık gösteriyor.


Sadece makyaj değil elbette, Jessica Stam duruşuyla, yüz ifadesiyle, giydiği kıyafetlere can veriyor, ruh katıyor. İşte, Harper's Bazaar dergisi Eylül 2009 sayısından bir fotoğrafta, Jessica Stam tüm asaletiyle.


Başa dönüyor ve bitiriyorum.


O, hiçbir şey giymese de bir Buz Kraliçesi. V dergisinin 2008 kış sayısındaki fotoğrafına bir daha bakın ve Vogue Türkiye'nin ilk kapağıyla bir kıyaslayın.

6 yorum:

  1. Stam'in o afacan be biyik alti gulen edasina bayiliyorum! ne kadar guzel bir sey yakalamissiniz:)) super super super!

    YanıtlaSil
  2. Jessica Stam'in duruşuna cidden hayranım ! Hele ki Vogue kapağındaki o bakıştan sonra hepten gönlümü fetheetti.

    Bu arada Vogue Ağustos kapakları hakkında ne düşünüyosun ?? Bu konu hakkında bi post gelicek mi :D

    ya da en azından Victoria Beckham'ın kapakta olmasını nasıl değerlendirirsin ?

    YanıtlaSil
  3. tabii ki soldaki. açık sarı her daim kazanır:)

    YanıtlaSil
  4. Styleboom, Stam öyle her kamerayı gördüğünde 32 dişini birden gösteren celebrity tayfası gibi sürekli gülmüyor, ama güldü müydü de çok tatlı gülüyor, değil mi!

    james mayer, Victoria Beckham'ın Vogue Türkiye kapağında olması büyük bir olay. Posh artık Spice Girls üyesi, Bayan Beckham, yüzü tanıdık celebrity olmayı çok aştı, hazırladığı kolleksiyonlarla aynı Sarah Jessica Parker gibi modaya yön veren bir isim olduğunu gösterdi. Ağustos ayına resmen adım atalım, hemen Vogue kapakları karşılaştırmasını yapıyorum.

    mgntwmn, tamam sarışın hatunlar güzeldir, ama Jessica Stam kızıl saçlı yüzüyle ortalığı yakıp kavurmuş yahu, değil mi?

    YanıtlaSil
  5. acaba aksini söyler misin diye korktum :) hehe

    teşekkürler bu arada :)

    YanıtlaSil