22 Temmuz 2010 Perşembe

renttherunway.com: Satın alamıyorsan kirala!

Daha önce el çantası kiralayan bir web sitesi görmüştüm, renttherunway.com aynı mantığı elbise ve aksesuarlara uygulamış ve ortaya, kırmızı halıda görüp beğendiğiniz elbiseleri satın almaya gücünüz yetmiyorsa kiralayabileceğiniz bir site çıkmış. 4 günlük bir süre için kiraladığınız elbiseye etiket fiyatının onda birini ödüyorsunuz, giyip çıkıyorsunuz. Site Amerika'ya hitap ediyor, dolayısıyla hemen "Ben de istiyorum!" diyerek heyecana kapılmayın, ama "Neymiş bakalım?" diye üye olup elbiselere bakmak keyifli, sitede elbiseler askıda değil gayet güzel mankenlerin üstünde profesyonel çekimlerle yer alıyor, tavsiye ediyorum.

Önce, sitede elbiseleri yer alan tasarımcılara baktığımızda, öyle Chanel'di, Valentino'ydu, Dior'du, Versace'ydi, creme de la creme markalar yok. Hem fiyat hem de modasal iddia bakımından daha çok orta sıralarda yer alan isimlere yer verilmiş. Carlos Miele, Herve Leger, Nicole Miller gibi tasarımcılar çarptı ilk anda gözüme. Yine mesela Roberto Cavalli'nin daha genç ve dinamik kolleksiyonu Just Cavalli'den parçaların yer alıp da asıl Cavalli kolleksiyonunun olmaması, sitenin hedef kitlesi hakkında bize fikir veriyor.

Sitede kiralanan elbiseler arasından ben bazı seçimler yaptım. Size önce onları sunmak istiyorum. Önce, yerlere kadar uzanan tam boy elbiselere bakalım.



Soldan ilk elbise Nicole Miller imzalı. Son birkaç yıldır Oscar törenlerinde benzerlerini sıkça gördüğümüz, ten renginde arkaplanın üstüne altın sarısı boncuklarla bezeli bu elbisenin liste fiyatı 1200 dolarmış, ama renttherunway.com'da 150 dolara kiralanabiliyor. Hemen yanındaki Catherine Malandrino gece mavisi elbiseyi çok sevdim. Elbisenin ipek kumaşı mehtaplı bir gecedeki deniz gibi parlıyor, drapesi, dökümü, kat kat fırfırları çok hoş. Bu elbiseye verecek 1095 dolarınız yoksa 150 dolara kiralayabiliyorsunuz. Soldan üçüncü elbise Mark and James by Badgley Mischka markasını taşıyor ve tabii ki gümüş rengi zincir detayıyla dikkat çekiyor. etiket fiyatı 380 dolar, ama kirası sadece 75 dolarcık! "Denizkızı elbisesi" adını taşıyan son elbise yine bir Nicole Miller ve 620 dolara satın almak yerine siteden 100 dolara kiralamak mümkün.

Şimdi dizüstünde biten dört şeker elbiseye bakalım. Soldan ilk elbise bir Herve Leger tasarımı ve birazdan aşağıda ele alacağım üzere oldukça meşhur bir elbise. Ben hemen yanındaki siyahtan pembeye renk geçişlerini taşıyan Herve Leger'i tercih ederim doğrusu. Bu ikinci Herve Leger ilkine benzer şekilde, sanki vücudu bir uçtan diğerine mumya gibi bandajlarla saran bir elbise. Etiketinde 1590 dolar yazan bu elbisenin kirası 150 dolar. Soldan üçüncü elbisenin adı "suluboya harikası elbise". Brian Reyes tasarımı bu elbisenin kumaşı, renkleri ve deseniyle gerçekten de bir suluboya harikası. Etiket fiyatı 1250 dolar, kirası 150 dolar. "Volkan baskılı elbise" adını taşıyan son elbise Christian Siriano tarafından tasarlanmış. Bu elbisenin canlı renklerine bayıldım! Etiket fiyatı 1650 dolar, kirası 200 dolarmış.


Efendim, meğer yukarıdaki ilk Herve Leger elbiseyi Victoria Beckham 2007'de bir Marc Jacobs defilesini izlerken giymiş ve meşhur etmiş. İnternette "Herve Leger Victoria Beckham" diye tarattığınızda hemen bu resimler ve elbisenin "çakma" versiyonları karşınıza çıkıyor. İşte bir örnek:
Victoria Beckham'ın ta 2007'de, yani modasal zaman algısına göre asırlar önce giydiği bir Herve Leger elbiseyi bugün kim giyer, giyerse niye giyer? Herhalde "Canım zamanında VB giymişse giymiş, beni ilgilendirmez, ben bugün gördüm, beğendim, giydim" demek için değil, "Bakın, ben de VB kadar güzelim, popülerim! Kıskananlar çatlasın!" demek için giyilir bu elbise. O zaman, VB'nin giydiği elbisenin aynısını (aynı pahalı etiketi ve markayı taşıyanını) 150 dolara kiralamak mı, yoksa "aynısının tıpkısını" (çakmasını) 250 dolara satın almak mı? İşte burada konu dallanıp budaklanıyor, psikoloji, sosyal antropoloji, pazarlama, iletişim, postmodernizm gibi alanlardan konsültasyon istemek gerekiyor...

Renttherunway.com sitesinin en sevdiğim bölümlerinden biri, elbise seçmenize yardımcı olmak için oluşturdukları, elbiseyi ne amaçla, nereye giyeceğinize göre kategoriler oluşturup tavsiyelerde bulundukları "Occasions" bölümü. Buradaki kategorilerden "yaz düğünü," "kokteyl partisi," "siyah kravat (resmi) daveti" gibi etkinlik kategorileri standart ve anlaşılır kategoriler, ama içlerinde "bu çıkma işi ciddileşmeye başladı" gibi çok keyifli kategoriler de var. Benim dikkatimi özellikle, SATC'nin kare asından yola çıkılan kategoriler çekti. Kendinizi, tarzınızı Sex and the City kızlarından hangisiyle özdeşleştiriyorsunuz? O zaman bırakın alışverişte de o SATC kızı size yardımcı olsun! Aşağıda, sitenin SATC kızlarına göre yaptığı elbise önerilerinden bir seçme yaptım. Söyleyin bakalım, hangisi Carrie, hangisi Samantha, Charlotte veya Miranda?

4 yorum:

  1. sol baştan başlayarak cevap veriyorum:

    1- Carrie(somon)
    2- Charlotte (puantiyeli)
    3- Samantha (gece mavisi)
    4- Miranda

    sonuçları ne zaman açıklayacaksınız hocam?

    YanıtlaSil
  2. Bu mükemmel bir ödüllü yarışma sorusu olurmuş aslında! Tüh, kaçtı fırsat...

    YanıtlaSil
  3. kaçmadı kaçmadı! yarışma istiyorum, rekabet ve eğlence istiyorum! ödül istiyorum!
    :)

    YanıtlaSil
  4. Tamam, itiraf ediyorum, bu sefer hazırlıksız yakalandım, ama söz, en kısa zamanda yapıcam bol ödüllü bir yarışma!

    YanıtlaSil