26 Eylül 2010 Pazar

Danimarka'dan La Gazelle'in deri ve kürk tasarımları

Danimarka'dan La Gazelle markasının deri ve kürk ürünleri, rahat, spor ve şık tasarımlarıyla dikkatimi çekti. Web sitesinden beğendiğim parçaları sizlerle paylaşmak istiyorum.

Bu kolajda soldaki iki karede yer alan deri bolero çok hoş görünüyor. Kıyafet baştan aşağı siyah olmasına rağmen, üstte bolero, altta deri veya deri görünümlü taytın parlaklığı ile bluzun matlığı güzel bir kontrast oluşturuyor. 125 Dolar gibi çok makul bir fiyatı var. Sağdaki deri jileyi de beğendim, ama dizlere kadar uzanan çizmeyle kombinlenmesi? Bilemiyorum.

 Sol baştaki kapitoneli kaban bana son birkaç yıldır çok popüler olan Moncler'in tasarımlarını hatırlattı. Polyester-sentetik kumaşların ışıltısı ile kürk yaka ve manşetler birbirlerini güzel tamamlıyor. 270-350 dolar civarı fiyatları da uygun.
Dikkatli bakınca göreceksiniz, yukarıdaki iki parça, "örgü kürk" (knitted fur). Vizon kürkleri ince şeritler halinde kesiliyor ve bu şeritler iplik gibi kullanılarak örülüyor. Ortaya değişik bir dokusu olan bir malzeme çıkıyor. Özellikle böyle yelek veya şal tarzı kullanımlara çok uygun, çünkü her iki tarafı da kürk! Çok hoş bir dokunuşu var ve astar kullanılmamış. 550 Dolar civarı fiyatları yüksek gelebilir, ama hem çok farklı kombinlere girebilmeleri, hem de yıllarca kullanılabilecek olmaları da hesaba katılmalı.
Bu kürk bolero/ceketler, kot pantolon ve dize kadar uzanan siyah deri çizmelerle rahat, spor ve "casual" kombinlere çok yakışıyor. Sol baştaki, "cross mink" diye anılan bir vizon çeşidi. Beyaz-gri renkleriyle kürkler yanyana gelince haç şeklinde göründüğü için böyle anılıyorlar. Bu kürk bolero/ceketler vizon kürkünden, ama aynı tarzda Zara, Topshop gibi mağazalarda imitasyon modelleri de var. İmitasyon demişken, imitasyon kürklerin renk, desen ve dokuları bile belli bir hakiki kürke benzemeye çalışıyor. Doğada karşılığı olmayan imitasyon kürklere pek rastlamıyorsunuz.
Yukarıdaki örneklerde dikkat çekmek istediğim nokta, üçünde de kürkün farklı bir dokuda kullanılmış olması. Sol baştaki siyah boleroda uzun tüylü kürk parçaları geniş yatay şeritler halinde kullanılmış. Bu şeritlerin arasında, saten, deri veya süet yatay şeritler kullanılabileceği gibi, uzun tüyleri traşlanmış (sheared) kürk şeritler de kullanılabilir ve her seferinde farklı bir sonuç alınabilir. Ortadaki vizon cekette yine yatay şeritler var, ama bu sefer şeritlerin enleri çok daha kısa tutulmuş. Sol baştakinden oldukça farklı bir görüntü veriyor. Sağdaki bolero diğer ikisine göre çok daha üniform görünüyor, ama burada da kürk üstünde bir işleme yapılmış. Vizon kürkü ince şeritler halinde kesilmiş ve sonra bu şeritler dikilerek tekrar biraraya getirilmiş. Bu tekniğe "let out" deniyor.

Bu üç örnekte de yatay kürk şeritleri kullanılmış, ama şeritler içinde açıktan koyuya renk geçişleri farklı bir görüntü veriyor. Kahve tonlarındaki vizon kürkü ile açık mavi kot pantolon birbirleriyle çok uyumlu.

Bu örnekler de diğerleri gibi çok rahat ve kullanışlılar. Eskiden kürk denince ağır, klasik mantolar akla gelirdi. Bu kürk ceket ve montlar günlük kullanımda her yerde giyilebilirler.

Şimdi de artık kaban olarak adlandırılması gereken parçalar görüyoruz. Sol baştaki kabana dikkatle bakın. Tüylerinin diğer vizon kürklerine göre daha kısa ve daha yoğun olduğunu göreceksiniz. Bunlar da vizon, ama vizon kürkündeki uzun "muhafız" tüylerinin traşlanması sonucu elde edilen bir kürk bu. İngilizcede "sheared" veya "plucked" olarak anılıyor. Bir ara çok popüler olan "peluş" imitasyon kürkler işte bu "sheared" görünümü vermeye çalışıyorlar. Bu kürklerin inanılmaz bir yumuşak dokunuşları var ve yakından bakınca "peluş" imitasyonlardan ne kadar farklı ve güzel oldukları daha iyi anlaşılıyor. Ortadaki ve sağdaki kabanlarda yaka ve manşetlerde çok daha uzun tüylü ve kabarık olan tilki kürkü kullanılmış.

Sağdaki montun kapuşonu, lynx kürkünden ve modelin yüzünü harika bir çerçeve içine alıyor. Bu bal köpüğü rengindeki vizon kürkü, sol başta kızıl tilki yakayla, sağ başta lynx yaka, kapuşon ve manşetlerle birlikte kullanılmış, ama kristal tilkiyle de çok güzel bir renk ve doku uyumu gösteriyor.

1 yorum:

  1. Çok güzelmiş, kürk ceketlere spor bir hava verilmesi çok hoşuma gidiyor :)

    YanıtlaSil