22 Nisan 2011 Cuma

Bu rengarenk kürkler de nerden çıktı böyle? -1-

İlk defa, bundan iki ay önce Harvey Nichols'ta Numero dergisinin 120 numerolu Şubat sayısının kapağında gördüm. Kusursuz güzel Eniko Mihalik, üstünde bu bir tarafı beyaz diğer tarafı kırmızı-mavi kürk etolden başka hiçbir şey olmadan derginin kapağına tırmanmıştı. Ola!


Numero, bu blogu yazmaya başladıktan sonra keşfettiğim, harika bir dergi. Vogue, Elle, Harper's Bazaar gibi popüler, gözönünde, moda endüstrisinin göbeğinde bir dergi değil. Bu da ona büyük bir özgürlük ve yaratıcılık alanı tanıyor. Evet, neyse, Numero kapağında bu kürk etolü gördüğümden bu yana son iki aydır her tarafta bu ve benzeri, rengarenk kürk etoller görüyorum. Nedir, nerden çıktı? Birden bire kürk etol modası mı patladı? Yine bir yazı dizisi, yine uzuun bir maraton bizi bekliyor:)


Önce, Şubat ayındaki moda haftalarında, street style bloglarının vazgeçilmezi Anna Dello Russo'yu gördük bir sürü kürk etolle. İşte, Numero kapağında Eniko Mihalik'in üstündeki gibi bir tarafı beyaz ama diğer tarafı mavi renkli bir başka etolü Anna Dello Russo boynuna sıkı sıkı dolamış. Dizlerinin üstüne kadar uzanan çizmesi, upuzun deri eldivenleriyle, defilelerin yapıldığı binaların dışına kurulan açık hava podyumunun kraliçesi o!

Anna Dello Russo, başka bir defile günü, aynı kürk etolü bu sefer sarılarla kombinlemiş. Sarı deri üst ve taytı, yine upuzun eldivenleriyle iddialı ve dikkat çekici. Özellikle deri eldivenlerinin bileklerinde kat kat toplanması çok hoş ve dikkat ettiyseniz, bir önceki kombindeki deri eldivenle buradaki eldivenin formları tamamen aynı; sadece renkleri farklı. Bence Anna Dello Russo, bir eldivenciye girmiş, bu modeli beğenmiş ve tüm renklerini satın almış:)





Yine bir defile öncesi/sonrası ve Anna Dello Russo bu sefer gayet "smart" bir ceket-pantolon takımla çıkıyor karşımıza. Elinde bir başka kürk etol. Öncekiler gibi, iki parçadan oluşuyor, bir tarafı şeker pembesi, diğer tarafı siyah-beyaz çizgili. Yandan vuran güneş ışığı altında özellikle şeker pembesinin ne kadar hoş parladığı dikkatinizi çekmiştir eminim. Ve siyah-beyaz çizgili bölümdeki renkler de aynı derecede canlı. Beyaz tam buz beyazı, siyah tam kömür karası. Renklerin bu derece canlı çıkması, kürkün bir özelliği.

Kürk etol, kameralara poz veren kadınların önemli bir problemlerine güzel bir çözüm sunuyor: Ellerimi nereye koyacağım? El çantaları da aslında aynı noktada imdada yetişir. İster omzunuza asın, ister elinizde tutun, ister kolunuza takın...


Anna Dello Russo'nun moda haftaları boyunca düzenlediği "sokak defilesi"nden dördüncü kombini görüyoruz, dördünde de güneş gözlükleri ve kürk etolünden vazgeçememiş! Yukarıda deri eldivenin tüm renklerini almış demiştim, ama sanki aynısını kürk etol için de yapmış gibi, bu üçüncü kürk etolü:) Bu etolün de ilki gibi bir tarafı beyaz, ama diğer tarafı bu sefer turuncu. Sağ alt köşede kürk etolün arka yüzünün beyaz saten astarla çevrildiğini de arada not edelim.

Anna Dello Russo'nun bu son fotoğrafı ve beni bu yazıya teşvik ettiği için Stil Direktörü Eda Suner'e teşekkürler:)


Sonra, Prada'nın "mavi-yeşil" desenlerini konu ettiğim son yazıda gördüğümüz, Karen Elson'un Vogue Japonya Şubat kapağında giydiği, Prada elbisenin renkleriyle uyumlu, yeşil-petrol mavisi renklerdeki kürk etol var. Onu da unutmayalım. Ama, Şubat ayından bu yana moda dergilerinde bu rengarenk etollere o kadar sık rastlanıyor ki, ben hepsini anlatacak olsam bir değil, iki değil, üç yazı ancak kurtarır!

 Dikkat ettiyseniz, kürk etollerin renkleri, sezonun "neon blok" modasına uygun, turuncu, şeker pembesi, mavi... diye gidiyor. İşte yukarıda, Carola Remer'i Self Service dergisi ilkbahar-yaz 2011 sayısında, kıyafetinin rengini içinde taşıyan bir kürk etolle görüyoruz. Bu kürk etol de iki parçalı; bir tarafı siyah, diğer tarafı beyaz-turuncu çizgilerden oluşuyor.

İlk bakışta "turuncu" deyip geçilebilecek bir renk bu, ama teknik olarak "tarçın" (cinnamon) veya "yanık portakal" (burnt orange) demek daha doğru olur. Saç örgüsü trikoları çok beğenirim bu arada, hemen belirteyim:) Ama asıl söylemek istediğim, triko, etek, deri kemer ve deri eldivenin renkleri birbirlerini tamamladığı halde, kullanılan malzemelerin farklı dokularından ötürü rengi nasıl farklı yansıttıkları...

 Aynı rengi bu sefer Alana Zimmer'in üstündeki elbisede, Amica Şubat sayısında görüyoruz. Tarçın/yanık portakal renge, kürk etoldeki açık mavi eşlik ediyor. Bir önceki fotoğrafta çizgiler turuncu-beyazdı, bu sefer mavi-beyaz.


Şimdi de, bir başka kusursuz güzel Daria Werbowy'yi, Vogue Paris Mart sayısında görüyoruz. Yine capcanlı neon renkler ortalığı kasıp kavuruyor. Arka planda mavi deniz, mavi gökyüzü, önde şeker pembesi streç elbisesiyle Daria Werbowy. Daria'nın omuzlarındaki kürk etol yine iki parçalı. Bir tarafı neon turuncu, diğer tarafı pembe-yeşil çizgili.

Farkedilmeyecek gibi değil, birdenbire arz-ı endam ediveren bu kürk etollerin pek çok ortak noktası var:
- Sezonun gözde trendlerinden "neon blok" trendindeki renklere uygun, capcanlı renkleri var: pembe, turuncu, yeşil, mavi...
- İki uçlarının renkleri farklı oluyor.
- Bu uçlardan birisi siyah-beyaz, beyaz-turuncu, beyaz-mavi, turuncu-yeşil gibi çizgili renklerde olabiliyor.
- 1950lerin klasik Hollywood yıldızlarının pek sevdikleri vizon etoller gibi değiller, gayet kabarık bir görüntüleri var.

Siz bu etollerin kaynağını biraz merak ededurun, bir sonraki yazıya kadar:)

9 yorum:

  1. Cok guzeller, bayildim. Hele cizgili olanlarina, ozellikle de pembe yesil olanina. E peki nereden bulucaz, soyle ucuzundan ?

    YanıtlaSil
  2. rengarenk rakun kuyrukları gibi. eğlenceli aksesuarlar...

    YanıtlaSil
  3. Bayoliyorum kurklerin her boyune rengine cnsine :) hepsi benim olsa keske:)

    http://zeysfashionroom.blogspot.com/

    YanıtlaSil
  4. Ne zamandır girip okumamışım bende sende yorum yazınca farkettim buralara kadar da geldim :)

    Pembeli ve çizgili kombinasyona bayıldım!
    Peki bu renkler için kürkler boyanınca herhangi bir sakıncası var mı?

    Bende (yani annemde ) birkaç parça kürk var kullanamıyorum kestirsem böyle değerlendirsem mi dedim bir an :)

    YanıtlaSil
  5. Aman efendim, şeref verdiniz! Eski kürkleri değerlendirmek çok iyi fikir tabii, ama benim gördüğüm Türkiye'deki kürkçüler daha çok model değişimi, yaka/kol modifikasyonu, mantoyu kaban veya cekete çevirme gibi işler yapıyorlar. Bizim kürkçüler biraz muhafazakar kalıyor, neon renkler onlar için fazla avangart kaçabilir! Bir de, bu fotoğraflardaki kürkler, mavi tilki, o da boyamaya çok uygun bir kürk. Türkiye'deki eski kürkler arasında pek rastlanmıyor bu cinse...

    Kürkün bu yönünü çok seviyorum, öyle modası geçti diye atılacak bir giyim eşyası değil. Evladiyelik. Bugün olmadı, illa ki yarın ailede giyecek birileri bulunur!

    YanıtlaSil
  6. Peki mesela sana fotografını gösterdiğimde elimdeki kürkler ise yarar mı uyuduruk mu degil mı anlar misin? Bizim kürkler Adana'da çünkü istanbula bosuna taşımayayim:)))

    Bir tane kocaman kürk var birde esimin annesinden kalma ben minyon oldugum icin battaniye kıvamında onu kestirin kalan parçalar boyanıyorsa boyatmak lazım asil :)

    Durup dururken aklıma is soktun iyi mı :)

    YanıtlaSil
  7. Siu, emailim profilimde yer alıyor, fotoğrafları gönderebilirsin. Yalnız Adana'da kürkler sıcaktan pişmiş olabilir! Şaka bir tarafa, saklama koşulları da çok iyi değilse, yani sıkış pıkış bir dolapta havalandırılmadan yıllarca bekledilerse, derileri kurumuş veya çürümüş olabilir. Yine de en kötü ihtimalle bu kürkleri DIY projelerinde kullanabilirsin diyorum. Mesela başlı başına bir kürk yelek yerine, bir triko yeleğin önüne kürk parçalar koyabilirsin, bunun için kürkçüye gitmene bile gerek yok, sadece deri dikmekte kullanılan cinsten bir iğne edinmen yeterli olacaktır...

    YanıtlaSil
  8. Görseller çok güzel ama gerçek olduklarını bilmek beni üzdü açıkçası:( rengarenk ve güzel görünmesi bizi sahte olduklarına inandırmıştı galiba...

    YanıtlaSil
  9. Aydan ve Derya, bence en azından şöyle düşünebilirsiniz. Doğa, her konuda ve her zaman olduğu gibi biz modern çağ insanları için bir ilham kaynağı. Doğal olana bakıyor ve onu taklit etmeye çalışıyoruz. Dilerim bu yönüyle olsa bile hakiki kürkleri beğenip takdir edebilirsiniz.

    YanıtlaSil