22 Mart 2013 Cuma

Bazen görünüş aldatıcı olabilir


Yukarıdaki paltoyu ilk gördüğümde "Aaa, ne güzel bir rengi var, napa-nubuk tarzında, koyun postundan yapılma bir palto olmalı bu" dedim. İlk bakışta, UGG botların süet görüntüsünü andırıyor paltonun dokusu diye düşündüm. Meğer öyle değilmiş.


Yakından inceleyince, bu paltonun aslında "traşlanmış kunduz" (sheared beaver) kürkünden yapıldığı anlaşılıyor. Kunduz normalde, uzun muhafız tüyleriyle dikkati çeken, hatta biraz kaba bir görüntüsü olan bir kürktür, ancak bu muhafız tüyleri özel bir işlemle alındıktan sonra geriye böyle kadifemsi bir dokunuşu olan kısa ve yoğun tüylü bir kürk kalır. 

"Traşlanmış kunduz" kürkünün imitasyon modellerini sıkça görürsünüz. Hani şu bundan 8-10 yıl önce çok popüler olan yapay peluş kürkler vardı ya, daha çok siyah veya kahve renklerde olurdu, ama kırmızı üstüne beyaz puanlı veya kalplileri de vardı, işte o yapay kürkler "traşlanmış kunduz"un taklididir. 

18-19. yüzyıllarda Kuzey Amerika'da özellikle Fransızların kontrolündeki topraklarda büyük bir kürk ticaret ağı varmış. Kızılderililer tarafından avlanan kunduzlar, Hudson Körfezi Şirketi tarafından satın alınıyor ve Avrupa'da pazarlanıyormuş. Traşlanmış kunduz 20. yüzyıl başlarında öyle popülermiş ki, daha sahte kürkler çıkmadan onun başka hakiki kürklerden imitasyonları yapılmış. Mesela "muton" adı verilen bir cins koyun postu aynı kunduz kürkü gibi traşlanarak benzer bir "look" elde ediliyormuş. Çocukken annemin arkadaşları ve akrabalar arasında muton mantoları olan birkaç teyzeyi hatırlıyorum. Tabii muton, kunduz kadar yumuşak değildi ve oldukça ağırdı. Öte yandan, son zamanlarda sıkça görmeye başladığımız traşlanmış vizon kürkler de uzaktan bakınca benzer görünüyorlar. Bu sefer vizon, kunduzdan daha üstün, daha pahalı diyebiliriz.


Bu paltonun bir özelliği daha var, o da iki taraflı giyilebilmesi. Dışı gibi içi de traşlanmış kürkten. Kahverenkli tarafı dıştayken, iç tarafı, tıpkı napa-nubuk derilerin içindeki kürk gibi görünüyor. Ama tersyüz edilince, bu sefer kahve renkli taraf içte kalıyor ve krem renkli bir başka kürk palto olarak kullanılabiliyor.
 

Bu da aynı mantıkla üretilmiş bir ceket. Bu sefer, koyun postundan üretilen bazı modellerde gördüğümüz, iç taraftaki kürkün panellerin dikişleri arasından dışa kaçması görüntüsü verilmiş. Bu şekilde mesela erkekler için napa-nubuk kaban ve ceketler 60larda 70lerde modaymış. Marlboro reklamlarında at üstündeki kovboyların böyle kabanlar giydiğini görmüşsünüzdür. Tabii gerek bu cekette, gerekse önceki paltoda kenarları, manşetleri vs püskül gibi süsleyen kürkler muhtemelen tilki kürkünden ince şeritler.


İşte, UGG botlardaki görüntü böyle. Buradaki fikir, iki deri parçası birleştirilirken iç taraftaki kürkler dışa kaçmış gibi bir görüntü veriliyor, bu da bir "country" veya "wild west" imajı veriyor.


Traşlanmış kunduz görüntü olarak UGG botun süet dokusuna ne kadar benziyor, değil mi! Fotoğrafta değil de gözünüzle görünce, hele dokununca ne kadar yumuşak ve kadifemsi olduğunu anlıyorsunuz.

2 yorum:

  1. Merhaba, aynı bunun gibi bır mantom ar benım ama koyun sanırım, içi kurk dışı nubuk gibi ama sorun şu kı bana cok bol, komple daraltılması lazım, beden ve hatta kollar. Bunun için de kimseye guvenemıyorum, kalıbı bozmadan kım apar acaba? Tavsıye edecegın bır kurkçü var mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İstanbul Zeytinburnu'ndaki dericiler rahatça yapacaktır diye düşünüyorum. Bu koyun postu ürünlerin işçiliği kürke göre daha farklı ve sanırım daha kolay. Ben birkaç yıl önce böyle nubuk bir kabanı daralttırdım ve gayet güzel oldu, ama İstanbulda yaptırmadım o yüzden maalesef bir adres veremiyorum:(

      Sil