16 Ekim 2009 Cuma

Kürk yeleklere yakından bakış -1-

Son birkaç yıldır kürk yeleklere sıkça rastlıyoruz. Kolsuz olmaları, kolayca giyilip çıkarılabilmeleri, klasik kürk mantolara göre bu yelekleri çok daha esnek kılıyor. Ayrıca, kürk giyme sezonunu da uzatıyorlar.

Beğendiğim kürk yelek tarzlarının ilki, kabarık tilki kürkünden yapılma ve genelde kürk yeleği ve tabii giyenin belini sıkıca saran kemerlerle kombin ediliyor. Louis Vutton'la başlayalım:


Kürkün doğal dokusu gri-krem-kahve-siyaha uzanan muhteşem bir renk skalası sunuyor ve altındaki siyahlar dikkatimizi tümüyle kürk yeleğe veriyor. Kürkün yukarıdan aşağıya ince şeritler halinde uzandığına dikkat ediyoruz. Siyah deri pantolon, deri eldivenler, deri çantanın parlak ve düz dokusu ile kürk arasındaki kontrast dikkat çekici, gerçi pantolon bence biraz fazla bol kaçmış... Parlak metal tokalı siyah kemer modelin belini sıkıca sarıyor ve kürk yeleğin kabarıklığıyla çarpıcı bir tezat oluşturuyor. Tarzımızın bütün unsurları yerli yerinde.

Şunu özellikle vurgulamak istiyorum, bu tarz kürk yeleklerde yaka yok! Bu önemli bir ayrıntı, çünkü işin içine yaka girdiğinde bambaşka bir görüntü ortaya çıkıyor.

Aşağıda sanırım aynı kürk yelek, bu sefer podyumda değil, LV'nin reklam fotoğrafında karşımıza çıkıyor, ama kürk yelek yağmurda kalmış kedi gibi görünüyor!


Şimdi Malene Birger'den çok benzer bir kürk yeleğe bakalım:


Bu sefer kullanılan kürk gümüş tilki, dolayısıyla renk geçişleri buz mavisi-gri-siyah gibi daha dar ama kontrastı daha yüksek bir aralıkta. Dizüstüne kadar uzanan siyah parlak çizmeler ve siyah deri şort yine deri-kürk birlikteliğinden doğan şıklığı gösteriyor bize. Yine kürk yeleğin içinde siyahlar var, ama bu sefer bir bluz değil bir ceket galiba. Küçük küçük taşlarla süslü kemer gözalıcı. Sırada Paul Joe tasarımı, yukarıdakilere çok benzeyen bir başka kürk yelek var:


Yine gümüş tilki, ama bu sefer buz mavisi renk skalamızda yok, kül grisinin hakimiyeti var. Düz siyah deri bir kemer kullanılmış ve kemer bir fiyonkla hareket kazanmış. Model gri renkli triko bir boğazlı kazak giymiş. Bence kazak 100% kaşmir olmalıydı ve bedenine biraz daha yapışmalıydı. Kazakla kürk yelek arasında güzel bir Swarovski kolye de olabilirdi, veya halka küpeler...

Gümüş tilki kürk yeleklere devam ediyoruz, işte bir Max Mara tasarımı:


Solda ve sağda birer gümüş tilki postu kullanıldığını, sırttaki siyah tüylü bölgenin yukarıdan aşağıya uzanmasından anlıyoruz. Kemer yok, altta düz bir siyah pantolon, yeleğin içinde bir deri ceket(?) var.

Şimdi sırada Hillary Rhoda'nın üstünde harika duran bir başka kürk yelek var, bu sefer "golden island" veya "cross fox" türü bir tilki kürkünden:

Kürk yeleklerde bu kabarık görüntüyü sağlamak için "feathering" adlı özel bir teknik kullanılıyor, bu özellikle Hillary Rhoda'nın üstündeki yelekte gayet belirgin. "Feathering" tekniğinde bir kürk postu ince şeritler (1-2 cm) halinde kesiliyor ve bu şeritlerin arasında aynı incelikte deri veya süet şeritler konarak bütün parçalar tekrar dikiliyor. Bu şekilde hem kürkten tasarruf edilmiş oluyor hem de kürk şeritlerdeki tüyler aradaki deri/süet şeritlerin bulunduğu boşluğu doldurarak kuştüyü gibi daha kabarık bir görüntü ortaya çıkarıyorlar.

Bu kürk yelek Rhoda'ya o kadar yakışmış ki, bir fotoğrafı daha hakediyor:

Her ne kadar bu ikinci fotoğrafta görünen çıplak kolu beğenmesem de, bileğe kadar uzanan deri eldiven ile kürk yeleğin birlikteliği her kusuru örtecek kadar güzel. Aynı tonlarda bir başka yeleğe bakalım:

Son olarak, bu tarzda bir imitasyon (faux) kürk yeleğin fotoğraflarını sizinle paylaşmak istiyorum. Sadece kürk değil, kemere varıncaya kadar tarz da yukarıdaki Paul Joe tasarımının bir imitasyonu, ama giyen kız kendine çok yakıştırmış.



Şimdilik bu kadar. Bundan sonraki bölümde kızıl ve kahve tonlarda kürk yeleklere bakalım.

8 yorum:

  1. Paul Joe tasarımının imitasyonu olan modeli çok beğendim ben.Kemerle harika olmuş.

    YanıtlaSil
  2. süper bir yazı olmuş bu arada..

    ben hepsini beğendim galiba :)

    YanıtlaSil
  3. kelime doğrulamayı da kaldırsan :(

    YanıtlaSil
  4. Ebruli, Ben hem o kürk yelek modelini hem de kürk yeleğin modelini beğendim:)

    Siu, Kelime doğrulama kaldırılmıştır!

    YanıtlaSil
  5. Çok güzel ayrıntılar yakalamışsın! LV kürk yeleğin X şeklindeki silüeti çok hoşuma gitti. Maximum Card reklamlarında kollar bacaklar yana açılıyor ya X gibi, oradaki enerjiyi hatırlattı bana. Sanki yeleği tutan kemer çözülüverse kürk yelek dört bir tarafa fırlayacakmış gibi duruyor...

    YanıtlaSil
  6. Gümüş tilkinin renkleri gerçekten de çok güzel ve dramatik görünüyor! Siyahlarla da gider, krem-bej renkleriyle de gider...

    YanıtlaSil
  7. yanlız tuyleri çok dükülüyor ne yapmak lazım?

    YanıtlaSil
  8. Yerli tilki kürkleri maalesef kalitesiz bir şekilde işlendikleri için çok tüy döküyorlar, ama yurtdışından gelen mavi tilki, gümüş tilki vb kürklerde tüy dökülmesi problemine hiç rastlamadım. Zaman zaman elinizi hafif nemlendirip kürkün üstünde gezdirirseniz dökülecek/dökülmek üzere olan tüyleri toplayabilirsiniz.

    YanıtlaSil