23 Mart 2010 Salı

Bir zamanlar her mankenin A5 ebadında profil kartı varmış...

Bir zamanlar... Bu yazı işte o bir zamanlardan, mankenliğin bir meslek olarak ortaya çıkıp kurumsallaştığı bir dönemin hikayesini anlatan önemli bir ayrıntı olan mankenlerin profil kartlarından söz edecek. Kaynağım, bu kartların basımında bir zamanlar tekel haline gelmiş Marlowe Press'in kurucusu ve sahibi Peter Marlowe'un sırf o bir zamanların eski ve güzel günlerinin hatırına açık tuttuğu web sitesi modelscomposites.com.
modelscomposites.com'da "Marlowe Press'in Tarihçesi 1965-1990" ve "Mankenliğin Kısa Tarihi" başlıklı yazıları okumalısınız. Marlowe'un hikayesi 1960ların ortasında başlıyor. Avrupa ve Amerika'da toplumsal hareketliliğin müthiş arttığı bir dönem bu, mankenlik de bir meslek olarak yavaş yavaş beliriyor, ama daha "top model" ve "celebrity" kavramları henüz gündeme girmemiş. Vogue'un kapak kızı çekimleri için mankenlere ödediği yevmiye 12 pound gibi, enflasyonu ne kadar hesaba katarsanız katın, bugünün standartlarına göre "komik" bir rakam. Daha ajans sisteminin, moda haftalarının vs tam oturmadığı bir dönem ve mankenlerin çoğu kendi başlarına çalışmak, bağlantılar kurmak zorundalar. Kendilerini, o ana kadar yaptıkları işleri, vücut ölçülerini vsfotoğrafçılara, editörlere, moda tasarımcılarına nasıl tanıtacaklar? Bir fotoğraf stüdyosuna gidiyorlar, afilli pozlar veriyorlar ve güzel kareleri fotoğraf olarak çoğalttırarak adeta "resimli kartvizit" gibi tanıştıkları kişilere dağıtıyorlar, ama bu hem bu şekilde kendilerine iş arayan mankenler için pahalı hem de mankenlere iş verme konumundakiler için kullanışsız bir yol. Mankenlerin dağıttıkları fotoğrafların ebatları farklı olabiliyor, bağlantı bilgileri vücut ölçüleri vs bu fotoğrafların arkasına bazen aceleyle yazılmış bazen unutulmuş oluyor vs. İşte Peter Marlowe burada karşılanmayan bir talep olduğunu tespit ediyor ve mankenlerin birkaç fotoğrafını, bağlantı bilgilerini ve vücut ölçülerini içeren standardize kartları icat ediyor ve bu kartlara "Composites" adını veriyor. Zaman içinde manken ajansları, moda tasarımcıları, dergi editörleri vs, moda sektöründeki herkes bu kartları kullanmaya başlıyor.  İşte hikaye bu.
Bugün artık mankenlerin resmi web siteleri, facebook sayfaları var. Jessica Stam dünyanın neresinde olursa olsun twitter'da 50 binden fazla takipçisine anında ulaşabiliyor. İnternet, cep telefonu, fotoşop, renkli yazıcı, dijital SLR fotoğraf makineleri, HD kameralar her yerde, herkeste var. İşte Marlowe Press, bütün bunların olmadığı bir dünyada, mankenliğin dizini, rehberi, katalogu olmuş.

modelscomposites.com sitesinin tabii en cazip tarafı, onlarca, 1965'ten 1990'a kadarki dönemde boy göstermiş yaklaşık 15000 (evet, on beş bin!) mankene ait 69 binden fazla profil kartına ulaşabilmek! Bu yönüyle site vazgeçilmez bir referans kaynağı. Öte yandan, ünlü mankenlerin profillerini "celebrities" başlığı altında derli toplu bir şekilde görmeniz de mümkün.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder