16 Temmuz 2010 Cuma

Temmuz 2010 Vogue kapaklarına bakış

Mart ayında Vogue Türkiye'nin çıkışının ardından, derginin ilk kapağıyla ilgili bazı tartışmalar beni dünyanın değişik ülkelerinde yayınlanan Vogue edisyonlarının kapaklarını karşılaştırmaya itmişti. Ardından Mayıs ayı Vogue kapakları için de yaptım bu karşılaştırmayı. Hımm, Mart tamam, Nisan'ı pas geçmişim, Mayıs tamam, Haziran'ı pas geçmişim, o zaman şimdi Temmuz ayı Vogue kapaklarını karşılaştırmanın tam zamanıdır! Yanlış anlamayın, 31 gün süren aylara karşı özel bir ilgim yok!


Turumuza Vogue imparatorluğunun "amiral gemisi" ABD edisyonuyla başlayalım. Mart kapağında Tina Fey'e, Mayıs kapağında Sarah Jessica Parker'a yer veren Amerikan Vogue'u bu ay da yine bir sinema oyuncusunu, Fransız güzel Marion Cotillard'ı taşımış kapağında. İlginçtir, logosundan kapak yazısına, arkaplanına varıncaya kadar, Mart kapağının (ve hatta SJP'li Mayıs kapağının) bir benzeri var karşımızda!

Vogue ABD, her zamanki gibi güvenli sulara demir atmış. Kapak yazısında kullanılan "sans serif" karakterler bile insanda düzen ve intizam hissi uyandırıyor. Adeta dergi "3.0 litre motoruyla petrolü su gibi içen SUV'nize atlayın, en yakın shopping mall'e kapağı atın ve cici cici alışverişinizi yapın" diyor.


İngiliz Vogue'u, ablası Vogue ABD'nin izinden gidiyor. Mayıs kapağında Gwyneth Paltrow vardı, Temmuz'da Cameron Diaz. İki Vogue da Hollywood'a teslim olmuş görünüyor. Hadi Cameron Diaz eski bir süpermodel diyelim, peki Gwyneth Paltrow'lu Mayıs kapağıyla Cameron Diaz'lı bu kapağın, logo ve kapak yazısının turuncusundan, kapak güzellerinin büründüğü altın sarısına kadar örtüşmesine ne diyeceğiz? Riskten kaçınma? Tembellik?

Yukarıda sözünü ettiğim Vogue ABD ve Vogue İngiltere kapaklarından dördünü bir kolajda biraraya getirdim. Mart'tan Mayıs'a, Mayıs'tan Temmuz'a aylar değişmiş ama sanki dergi kapakları aynı kalmış. Ne dersiniz?


Vogue kapakları turumuza modanın başkenti Paris'le anılan Fransız Vogue'uyla devam edelim.


Fransızlar milletçe tatile çıkmış olmalı ki Vogue Paris, Haziran ve Temmuz sayılarını birleştirmiş, kapağa Kate Moss'u yerleştirmiş. Mevsim yaz olduğuna göre deniz ve mayolu bir kapağı uygun görmüşler. İlk bakışta kapak bana Yunanistan'ın turizm broşürlerinden fırlamış gibi geldi-fazla mavi. Yine de, İngilizce Vogue kapaklarından iyidir.


İtalyan Vogue kapağında 90ların efsane süpermodellerinden Christy Turlington'u görmek beni şaşırttı. "Modern ve klasik" başlığını kullanmışlar, gerçekten hem modern hem de klasik bir kapak olmuş. 60ların 70lerin kabarık saç modeli ve göz makyajıyla Christy Turlington bende bir Sofia Loren, bir Jane Fonda tadı bıraktı, oysa onun tarzını çok  daha leydice bulmuşumdur. Bir de, üzerindeki kalın kumaştan kabanı Temmuz sıcağına yakıştıramadım. Oysa mükemmel bir Eylül-Ekim kapağı olabilirdi, zaten Chanel'in sonbahar-kış 2010 kolleksiyonundan bir parçaymış... Bu kapağa eşlik eden bir de editoryal var, Steven Meisel tarafından fotoğraflanan bu editoryalin kamera arkası görüntülerini, eğer Youtube yasağını delebilen şanslılardansanız veya dünyada Youtube'a özgürce erişilebilen bir noktada yaşıyorsanız, aşağıda izleyebilirsiniz:




Vogue Rusya'nın kapağında Mariacarla Boscono var. Dikkat çekici bir poz ve kıyafetle çıkmış Boscono, güzel bir kompozisyon. Tek şikayetim, yeşil arkaplanın fazla koyu ve boğucu olması. Zehirli sarmaşıklarla örülü bir duvar modeli yutacakmış gibi duruyor.


Yunan Vogue'u Constance Jablonski'yi yaza uygun bir kapakta değerlendirmiş. Bence güzel bir kapak, sadece büyük puntoyla dizilmiş kapak başlığı fazla büyük olmuş.

Temmuz 2010 Vogue kapağı olarak 16-17 kapağı sunacağım size, şu ana kadarsa ancak 6 kapak görebildik. Demek ki bu yazıyı ikiye bölmek gerek, demek ki yazı bitmeden en az iki kapağı daha araya sıkıştırmak gerek.



"Güneş, deniz, bikinili kızlar, sabaha kadar süren plaj partileri" konseptine uygun bir başka kapak Vogue Almanya'dan geliyor ve canlı renkleriyle ilk anda hemen göze çarpıyor. Hele kırmızı-sarı, hadi gölgeleri de siyah sayarsak tam da Alman bayrağını simgeleyen bir arkaplanla. Bu kapakların dergi satışa çıkmadan birkaç ay önce netleştirildiğini dikkate alınca, diyorum ki acaba Alman Vogue editörleri, 2010 Dünya Kupası'nı Almanya'nın alacağından eminlerdi de o yüzden mi böyle bir renk seçimine gittiler?

Kapağın moda boyutuna gelecek olursam, modelin Cameron Russel olduğunu belirterek başlayayım. Koca bir mavi fiyonktan ibaretmiş gibi duran bir bikini üstü? Tamam, güzel. Başka ne diyebilirim? Pek fazla bir şey bulamıyorum.


Vogue'un Latin Amerika edisyonu kapağında Shannan Click, baştan ayağa leopar desenlere bürünmüş bir vahşi kedi pozuyla yer alıyor. Leopar desenlerden nefret edenler grubunda yer alıyorsanız, demek ki daha çook çekeceğiniz var!

Burada duralım ama yazının ikinci bölümünde daha ne bombalar var bir bilseniz! Misal, Alessandra Ambrosio ile Natasha Poly "Bir ayda hangimiz en çok Vogue kapağına çıkabiliriz?" maçına çıkıyorlar ve maç 3-2 sonuçlanıyor (Allahtan penaltılara gitmiyor!). Bakalım kim kazanmış bu maçı? Hepsi, az sonra!

3 yorum:

  1. şu ana kadar gördüklerimden ben Almanya diyorum. Devamı için Ahtapot Paul'e mi sorsak:)

    sizi terkar sahalarda görmeyi özlemişiz.

    YanıtlaSil
  2. Allahtan Almanya kapağı için daha ağır konuşmamışım:)

    Sizin gibi vefakar yorumcular oldukça bu blog ölmez!

    YanıtlaSil
  3. neden Almanya biliyor musunuz, çünkü Almanları severim. şaka şaka:) kapağı görür görmez Almanya bayrağı ve dünya kupası çağrışımı bende de oldu. hoş bence. ayrıca diğerlerinden son derece farklı. Alışılmışın dışında.

    YanıtlaSil