24 Kasım 2010 Çarşamba

Prada kolları kürklü kaban


Her şey, James Mayer'in blogunda "THE MODERN WOMAN aka Ece Sükan" başlıklı yazısıyla başladı. Vogue TR'nin "serbest takılan" editörü Ece Sükan'ın yukarıda gördüğünüz über-chic fotoğrafıyla başlıyordu yazı. Çoğu yorumcunun "Kürk Mantolu Madonna"lığa layık gördüğü bu enfes karede kolları kabarık gümüş tilki kürkünden manto aklıma hemen, Prada'nın bundan üç dört yıl önceki bir tasarımını hatırlattı. Yorumumda James Mayer'e bu konuda bir blog yazısı sözü verdim, şimdi sıra o sözü tutmakta!

Moda dünyasında her şey, moda haftalarındaki defilelerle başlıyor. Bir sonraki sezonda vitrinleri, sokakları, moda dergilerini süsleyecek kıyafetler önce defilede görücüye çıkıyor. İşte, sözünü ettiğim Prada tasarımı, 2006-2007 sonbahar kış defilesinde Freja Beha Erichsen tarafından taşınmış. Bu bir ceket-etek takım da olabilirdi, ama görüyoruz ki aslında bir manto veya kaban demek daha doğru. Kolları gümüş tilki kürkünden, gövdesi (yine karşımıza çıkan!) leopar desenleriyle bezeli, ama alışık olduğumuz sarı-siyah renklerde değil, gümüş tilkiyle uyumlu bir şekilde, gri-siyah renklerde... Kollar kürklü ama manşetler leopar desenli kumaştan, bu da kolların kabarıklığını daha da vurguluyor. Son olarak, siyah kürklü kemer de dikkatimizi çekiyor.

Şimdi, bu kıyafet moda dergilerinde nasıl kullanılmış, onu görelim.


Self Service dergisinin sonbahar-kış 2006 sayısında, Alana Zimmer'le başlıyoruz dergi turumuza. Alana'nın bakışları, eli belinde pozu çok etkileyici; güçlü bir portre çiziyor. Kabanın siyah kemeri yetmemiş, bele bir de kahverengi bir kumaş kemer dolamayı uygun görmüş stilist. Burada kıyafetin bir kaban veya manto olduğu önemli değil, bir elbise de olabilirdi pekala. Önemli olan, kabarık kürklü kollarla vurgulanan eli belinde pozu.

Hilary Rhoda, Vogue İtalya'nın Eylül 2006 sayısı kapağında bu Prada kabanla yer almış. Bir Vogue kapağı az şey değildir, hem Hilary hem de Prada için... Kapak başlığı "Moda Gücü". Hilary'nin bacaklarını açmış meydan okur duruşu gerçekten de bir güç projeksiyonu içeriyor. Daha önce de yazdım, Hilary'ye bu kadar koyu renk saç pek gitmiyor... İçimdeki Vogue kapakları eleştirmeni, "Güzel bir kare, ama logo ve yazı rengi seçimleri berbat" diye araya giriyor! Bizim kaban burada iyiden iyiye bir elbise gibi duruyor, Hilary'nin göğüsleri de sanki silikonlu mu ne! :) Bu kapak fotoğrafından anlıyoruz ki, kolların kabarıklığı gövdeyi daha bir ince göstermeye de yarıyor.

Bu yazının görselleri içinde en beğendiklerimden birine geldi sıra! Liya Kebede şıklık ve güzelliğin zirvesinde, muhteşem görünüyor! Minik siyah şapkası, yüzüne inen dantel peçesi, ayakkabısı harika! Arkada Jessica Stam ve Hilary Rhoda, siyah-gri kıyafetleri, gümüş tilki kürklü etekleri ve kırmızı rujlu makyajlarıyla çok güzeller.

Eylül ayı moda dergilerinde sonbahar-kış sezonunun gümbür gümbür geldiği aydır, sayfa sayıları tavan yapar, en çok reklam bu ay alınır. September Issue diye Vogue Amerika'nın Anna Wintour idaresinde bir Eylül sayısının nasıl hazırlandığını anlatan belgesel bile yapıldı. İşte, bizim Prada kaban, yukarıda Vogue İtalya'nın Eylül 2006 kapağında Hilary Rhoda'yla yer aldığı gibi, Vogue İngiltere'nin Eylül sayısında yukarıdaki karede çıkmış. Solda Julie de Gouy, sağda Julia Valimaki. Julia, Prada kabanla aynı tonlarda ve benzer espride bir Michael Kors manto giyiyor. Michael Kors manto da kürk-kumaş karışımı, ancak Kors, kolların yanısıra omuzda da gümüş tilki kürkü kullanmış. Siyah çoraplar ve yüksek topuklu rugan ayakkabılar çok şık durmuş. "Fur for fashionistas" başlıklı bu editoryalin diğer kareleri de dikkat çekici. Sırası gelirse sizlerle paylaşırım...

Bu sefer Vogue Japonya'nın Aralık 2006 kapağındayız. Prada kabanı bu sefer giyme sırası Gemma Ward'da. Gemma Ward'ı beğendiğimi pek söyleyemem, o yüzden fazla yorum yapmadan geçiyorum.


Kolları kürklü ceket/manto fikri tabii ki bu Prada kabanla sınırlı değil. Bu sezon da değişik kolleksiyonlarda karşımıza çıkıyor. Mesela yukarıdaki Gucci, kolları kürklü siyah deri ceket. Carmen Kass, Harper's Bazaar'ın Eylül 2010 sayısında, "Sezonun Hitleri" başlıklı bir editoryalde, baştan ayağa Gucci bir kombinde...


Yeni nesil moda ikonu ünlülerin önde gelenlerinden Rihanna'yı, Elle'in Temmuz 2010 sayısındaki bu cüretkar karede görüyoruz. Kolları kürklü (muhtemelen kamel rengi) yün ceket, Emilio Pucci'den. Objektif biraz aşağıya yerleştirilmiş, bu açıdan Rihanna'nın bacakları sonsuz bir uzunlukta görünüyor, tabii kürklü kolların kabarıklığı bacakların müthiş düzgün görünmesine de katkı yapıyor!

(Ece Sükan'ı saymazsak) Freja Beha'yla başladım, onunla bitiriyorum. SJ adlı Kore markasının 2010 sonbahar kış kolleksiyonu çekimlerinden.

10 yorum:

  1. evet evet merakla beklediğim yazı gelmiş :)

    Hillary Rhoda'yı beğendim, duruş şahane, ama aslında pek de Vogue Italia ağırlığına yakışmamış. neyse konumuz kapak kritiği değil ne de olsa :)

    rihanna'lı emilio pucci'li görüntü de favori.

    ancak kim ne derse desin, tüm görsellerde de olduğu gibi kürk kadını kadın yapan şey. feminenliği güçlendiren duruşa ayrı bir hava katan bir şey. hele bir de dantelle birleşince femme fatale =)

    ahh bu arada patenti sende değilse aralık ayında ben de kapakları incelemek istiyorum D: çünkü feci kapaklar var :D umarım sorun olmaz

    YanıtlaSil
  2. Evet evet, kürk ve dantel! Hemen bu konuda da bir yazı döşenmeliyim!

    Kapak incelemenin patenti tabii ki bende değil, incelemeni merakla bekliyorum! Belki senden alacağım gazla ben de devam ederim kapak incelemesine, tatlı bir rekabete girişiriz:) Güzel olur!

    YanıtlaSil
  3. Harika görünüyor ama ayni zamanda da Vogue kapaklari için uygun olsa bile, herkesin giyemeyecegi bir sey :) Kurk montlar, sadece kollari kurklu olan kabanlardan daha az dikkat çekici :))

    Rihanna'nin bacaklarini bile zayif gosteriyorsa ama sorun yok, herkes bir kollari kurklu kaban edinsinnn ! http://images.starpulse.com/Photos/Previews/Rihanna-mv05.jpg

    :)))))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Birşey sormak istyorum :)) bu kolları kürklü montlardan nerelerde bulabiliriz ? Geçen gün mecidiyeköyde yanımdan bu tarz bir mont giymiş bi kız geçti. Rengi de siyahtı ve abartıdan uzak bi şıklığı vardı. Sormaya vaktim yoktu ama ,eğer yurtdışından getirtmediyse türkiyede olmalı diye düşündüm ! :(

      Sil
    2. Maalesef bilemiyorum. Ama kürkçüler sipariş üzerine yapabilir diye düşünüyorum.

      Sil
    3. Az önce twitter'da rastladım, New York Times moda sayfalarında tam da bu kolları kürklü kaban/ceketlerden söz etmişler:
      http://www.nytimes.com/slideshow/2012/03/15/fashion/20120315BROWSING-4.html

      Yazıda sözünü ettikleri, shopbop.com'da %70 indirime girmiş Derek Lam ceketin linki de şu:
      http://www.shopbop.com/bomber-jacket-poplin-detail-derek/vp/v=1/845524441919252.htm?folderID=2534374302123233&fm=browse-brand-shopbysize&colorId=12867

      Sil
    4. ya sen süpersin ya! çok teşekkür ederimm :) hemen bakıyorum ! umarım trde de bulabiliriz bunlardan :))

      Sil
    5. Şimdi cekete de baktim o da çok güzel kesinlikle :) ama nytimestekilerin de fark attığı söylenebilir.. bayıldım doğrusu :)

      Sil
  4. Bence herkes bazen (ama her zaman değil) dikkat çekici olmayı bir denemeli:)

    Aslında biraz çabayla, eski bir kürk ceketten iki farklı kıyafet çıkarılabilir. Bir kürk ceketin kolları ve yakasını çıkarttırın, işte size harika bir kürk yelek! Şimdi o kolları bir deri mont veya ceketin kollarına taktırın, işte size sıradışı bir parça!

    Rihanna'nın bacaklarına gelinceye kadar daha sırada JLo, Kim Kardashian ve bilumum Türk ünlüleri var, bence önce onlar edinsin kolları kürklü kaban!

    YanıtlaSil
  5. yazdım kapak yazısını :D ama sadece vol 1. henüz hazır :D 2si de yolda :))

    YanıtlaSil