13 Şubat 2010 Cumartesi

"Fur and blue jeans" veya "mavi-kahve renk uyumu" -1-

 
Yazılarıma fotoğrafla başlamayı seviyorum, izleyiciyi bir anda aksiyonun göbeğine atan iyi kotarılmış Hollywood filmlerinin yönetmenleri gibi hissediyorum kendimi böyle yapınca! Blue jean denince akla rahatlık, teklifsizlik (informal kelimesinin Türkçede böyle ne güzel bir karşılığı olduğunu daha az önce keşfettim!), coşku, adrenalin, güzel kızlar, Rock'n Roll ve tabii gürleyen motorsikletler gelir, işte yukarıdaki fotoğrafta bunların hepsi mevcut! Üstüne üstlük bu hatun, "motoruma binerim, kotumu giyerim ama kürkümden de vazgeçmem!" diyor. Vizon kürkün dolgun kahve tonlarıyla kot pantolonun çivit mavisi arasındaki uyuma daha sonra ayrıntılı bir şekilde eğileceğim.
Sırada 90'ların o efsane manken kuşağından, 95'teki ilk Victoria's Secret defilesinde de yer almış Hollandalı fettan güzel Frederique van der Wal var. Frederique'yi 90ların vazgeçilmez blue jean kıyafeti kot ceket ve üstünde altın samuru bir kürk kaban içinde, o müthiş "cool" tavırlarıyla görüyoruz.

Bu harika resim, eski moda dergileri ve kataloglardaki resimleri tarama ve sayısal ortama aktarma konusunda bazen "çılgınlık" düzeyine varan bir titizliğe sahip madmanfox'un Fox Files sitesinden. Alameti farikası FF işareti resmin sol alt köşesinde yer alıyor.

1990larda kürk modası eski klasik çizgilerinden sıyrılıp modanın giderek hızlanan çarkına ayak uydurmaya çalışıyordu. Bu dönemde rahat, teklifsiz, her yerde, her ortamda giyilebilen, eski kürklere göre daha hafif, daha ince ve akıcı hatlara sahip kürkler ön plana çıkıyordu. Kürk deyince akla gelen resmiyet ve ciddiyeti kırmanın en kestirme yollarından biri işte kürkü böyle blue jeanlerle kombinlemekten geçiyordu.

Bu dönemde kot ceket/montların kenarlarını kürklerle süsleme veya kot ceketlerin içini kürk astarla kaplama fikirleri ortaya atıldı. Şimdi, daha önce Monica Belluci'li reklam kampanyasıyla sözünü ettiğim İtalyan Annabella Kürkevi'nin bu dönemdeki defilelerinden örnekler görelim.
 
Burada kot ceketin kenarı ve yakasını kar beyazı zemin üstüne siyah benekleri olan Rus lynx kürkü süslüyor. Kot ceketin açık mavisinden lynx kürkün beyazına, oradan alttaki siyah elbiseye renk geçişleri dikat çekici.

Bu kolajda, kot ceketlerin kenar ve yakalarında kullanılan değişik kürklerle elde edilen farklı kombinleri görüyoruz. Sol üstte yine bir Rus lynx, onun yanında tilki, sol alt köşede samur ve nihayet sağ altta çinçilya kürkleri kullanılmış. Sol üstteki dizüstü siyah deri çizme ve sol alttaki deri (veya deri görünümlü) siyah taytla birlikte bu kürklü kot ceketlerin harika bir duruşları var.

Son dönemlerde özellikle Rus kadınlarını Avrupa'nın gözde ve lüks alışveriş mekanlarında bu tarz kürklü kot ceket ve montlarla görmek mümkün. Kenar ve yakanın yanısıra manşetler de kürkle çevrilebiliyor.
 
Yukarıdaki resimdeki gibi bu kot ceketlerin altına da kot giyilerek daha "relaxed" bir görünüm elde edilebilir.
 
Yazının başında belirttiğim gibi bu yazının bir taraftan kot ve kürkü birlikte kullanmayı ele alırken diğer taraftan mavi-kahve renk uyumunun altını çizmeyi amaçlıyordu. Her iki konuya da bir başka yazıda devam etmek üzere, yazıyı burada noktalıyorum.

2 yorum:

  1. Merhaba,
    Şu an blogunuzu keşfedeli 10 dakika oldu.. Bu blog beni o kadar sardı ki hemen bir yorum bırakmak istedim..Şu ilk fotoğraf beni 98 yılına yani 18 yaşıma götürdü..İlk kürkümü o zaman almıştım, annemin vizon kürküne özendiğimi hatırlıyorum:) O yaşta arkadaşlarımın arasında çok farklıydım ama çok seviyordum kürkümü.. Hala da saklarım.. Ben okumaya devam ediyorum yazılarınızı..Bakalım daha neler var..

    YanıtlaSil
  2. Merhaba Kübra hanım!

    Ben de siz ve sizin gibiler tarafından "keşfedilsin" diye yazıyorum bu blogu zaten:) Ah, nnelerin kızlarından çektikleri! "Kızı olan kızıl don giyemez" demiş atalarımız. Annenin topuklu ayakkabısı, annenin ruju, annenin fuları ve tabii annenin vizon kürkü!

    Size iyi okumalar, yorumlarınızı bekliyorumm!

    YanıtlaSil