25 Şubat 2010 Perşembe

Vogue kapakları: Mart 2010 Vogue'ları arasında en güzel kapak hangisi?

 Vogue Türkiye'nin ilk sayısı çıktı, kapakta Jessica Stam'i gördük, sevindik (gerçi ben kendisine zamanında "soğuk nevale" demiştim, o ayrı). Jessica Stam'in kapakta olması yerinde bir seçim ama ben kapak fotoğrafını pek beğenmedim, hatta çeşitli bloglara "şöyle havai fişekli, allı pullu, gösterişli, kırmızılı, altın yaldızlı (tabii hepsinin birararada olmasına gerek yok!) bir kapak olsaymış daha iyi olurmuş" diye yorumlar yazdım, hatta Türkiye'nin ilk moda dergisi olan Vog-Vizon-Vizyon dergileri geleneğini anlattığım yazıda yer alan Vizon'un 1982'de tekrar çıkmaya başladığı dönemin ilk kapağına atıfta bulunarak "keşke öyle çarpıcı bir kapak olsaydı" diye hayıflandığım bile oldu.

İşte böyle Jessica Stam'li Vogue Türkiye Mart 2010 kapağı hakkında ileri geri konuşurken aklıma bir soru düştü: Acaba dünyanın dört bir tarafında yayınlanan Vogue edisyonlarının Mart 2010 kapakları nasıl? Bizim Vogue'umuzun kapağı diğer Vogue'ların kapaklarını döver mi? Ve işte bu soruların cevaplarını bulmak için hemen yoğun bir araştırmaya koyuldum. Daha Mart ayının girmediği şu günlerde, bir iki değil, nerden baksan en az 10 farklı Vogue edisyonunun kapaklarını arayıp tarayıp bulmanın zorluğunu, bu tip işlere soyunanlarınız biliyordur. Şimdi, bakalım en güzel Vogue kapağı hangisi?
İlk kapağımız, O'sunun içinde hiçbir şey yazmayan Vogue, en eski, en çok satan ve hakkında en çok konuşulan Vogue. Biz ona Vogue ABD (veya Vogue US) diyelim. Kapakta bir süpermodel değil, Tina Fey adlı bir TV yıldızı, daha doğrusu komedyen var. Tina Fey'i komedi dizisi 30 Rock'tan ve ama özellikle, son ABD başkanlık seçim kampanyası sırasında, Cumartesi gecelerinin efsanevi komedi programı Saturday Night Live'da Cumhuriyetçilerin başkan yardımcısı adayı Sarah Palin'i muhteşem bir şekilde taklit etmesinden hatırlayabilirsiniz. Bir komedyen olduğu için öyle olağanüstü bir güzelliği yok Fey'in, ama bu kapak fotoğrafında yine de çok iyi çıkmış.
 
İkinci kapağımız Vogue İngiltere (veya uluslararası alanda bilinen adıyla Vogue UK) ve ilginçtir ki yine bir süpermodel yok kapakta. Tamam, Alexa Chung bir moda ikonu olabilir, ama sonuçta asıl ününü TV'de yapmış biri o da. Amerikan Vogue'u gibi İngiliz Vogue'u da Mart ayı kapağını rahat ve "casual" bir tarzda yapmış.
 
Üçüncü sırada, dünyanın moda başkentlerinden birinde çıkması yönüyle tirajına göre çok daha fazla önem taşıyan ve uluslararası Vogue edisyonları arasında O harfi içinde yayınlandığı ülkenin değil başkentin (moda başkentinin!) adı yer alan Vogue Paris yer alıyor ve nihayet kapakta bir manken, Rose Cordero çıkıyor karşımıza. Kapağı da süsleyen ana editoryalin başlığı, ülkemizde de şu anda gündemin birinci sırasında yer alan askeri darbelere (coup d'etat) gönderme yapacak şekilde verilmiş! Tabii burada, modadaki askeri tarz, haki renkler vs konu ediliyor!

Alman Vogue'unun (Vogue Deustchland)  Mart 2010 sayısı kapağını Frida Gustavsson süslüyor. Beyaz arkaplan önünde dikkatimiz önce Frida'nın siyah kolsuz elbisesine, oradan kırmızı rujuna ve son olarak da kırmızı-pembe tonlardaki Vogue yazısına kayıyor. Gayet dikkat çekici bir kapak.
 
Vogue Rusya'nın (Vogue Russia) kapağında bir başka süpermodel Abbey Lee Kershaw var, sezonun gözde renk ve baskılarından oluşan bir "body suit" içinde görüyoruz Abbey Lee'yi. Yine açıktan koyuya, bejden siyaha ve ordan kırmızıya renk geçişleriyle dikkatimizi üstünde odaklamayı başaran bir kapak.

 
Abbey Lee bu ay iki farklı Vogue'un kapağına yerleşmeyi başararak yükselen popülaritesini ortaya koymuş. Rusya'dan sonra onu bu sefer Vogue Avustralya (Vogue Australia) kapağında görüyoruz. Üstü çıplak bir erkek mankenle elele kolkola, omzu üstünden geriye bakarak gayet provokatif bir poz veriyor Abber Lee ve bizi adeta dergiyi almaya çağırıyor. Adeta falan değil, düpedüz öyle yapıyor, zaten kapakların temel işlevi de bu değil mi? Bir yerde okumuştum, moda dergileri, sadece bu kapak fotoğrafı için en az 100 bin dolarlık masraf yapıyorlarmış! Bu kadar para dökmeye değiyor demek ki döküyorlar.

 
İspanya'da çıkan Vogue (Vogue Espana) kapağında şu andaki en gözde süpermodellerden Anja Rubik var. Gayet sade, bej-krem temelli bir renk paletindeki bu kapak, işte tam da bu yönüyle yani sadelikteki şıklığıyla vuruyor. Anja'nın boncuklarla süslü elbisesi, arkasındaki kuştüyleriyle alımlı şapkası, makyajı vs mükemmel! En beğendiğim kapaklardan biri bu.
 
Portekiz'in Vogue'u (Vogue Portugal) Mart 2010 sayısının kapağına Kasia Struss'u koymuş. Toprak rengi baharlık bir kıyafet, sarı yazılar, turuncu Vogue logosuyla, İspanyol edisyonu kadar başarılı olmasa da güzel sayılacak bir kapak.

 
Şimdi uzakdoğuya uzanalım. Önce Japonya edisyonu (Vogue Nippon) ve kapakta Victoria's Secret defilelerinden hatırlayacağımız Brezilyalı süpermodel Isabeli Fontana! "Seksi masumiyet" diye bir derin çelişkiyi manşete taşımışlar ve kapak da bu konsept üzerine kurulmuş. Beyaz nötr fonun önünde, siyah dantelli detayları ve miniminnacık eteğiyle dikkat çeken bir "baby doll" giymiş fettan güzel Isabeli, kırmızı kapak yazıları ve Vogue logosu... Öyle çok artistik, sanatsal bir kapak değil, ama cinsellik her zaman satar prensibini de dikkate alınca, başarılı sayılabilecek bir kapak.

 
Eh, nüfusu milyarı aşınca Vogue Çin'in (Vogue China) kapağına tek güzel yetmemiş olacak ki, tam 6 güzel koymuşlar! Bu altı güzelden Du Juan ve Liu Wen Çinli, diğer dört güzel yani Lily Donaldson, Anna Jagodzinska, Constance Jablonski ve Karlie Kloss ise beyaz tenli hatta sarışın-kumral Avrupalı.

 
Güney Kore'de çıkan Vogue (Vogue Korea) kapağına Koreli bir mankeni, Kim Tae Hee'yi yerleştirmiş. Kapak resminin bir ahırda çekildiği anlaşılıyor. Ahşap fon kapağa bence çok yakışmış ve daha önce bir yazıda dile getirdiğim kahve-mavi renk uyumuyla gayet şık bir sonuç ortaya çıkmış.

Bu yazının yayına hazırlandığı saatlerde Brezilya, Hindistan, Çin, İtalya, Meksika, Yunanistan ve Taiwan'da yayınlanan Vogue dergilerinin Mart 2010 kapakları henüz belli olmamıştı (ne profesyonel laf etmişim ama!). Yine de, bizimki de dahil olmak üzere tam 12 Vogue kapağı gördük. İsterseniz hepsine birlikte bir daha bakalım. Kendinizi bir gazete bayisinde hayal edin, bu 12 kapağın da karşınızda yan yana durduğunu. Hangisi dikkatinizi daha çok çekerdi, hangi kapak sizi çantanızdaki tatlı paracıklarınızı feda etmeye ve dergiyi almaya ikna ederdi? Bir düşünün...

 
Benim en beğendiğim kapaklar, İspanya, Almanya ve Rusya. Beğeni sıralamamda bu üçlüyü Kore, Çin ve Paris takip ediyor. Bizim kapakta ise, dergi içeriği hakkında bilgi veren hiçbir yazı olmaması, sadece Türkiye yazması ("ilk sayı", "çıktık!" gibi bir alt manşet düşünülebilirdi), Türkiye yazısının rengi, fonun sıradanlığı gibi sorunlar var, ve bu sorunlardan ötürü maalesef puanını kırmak zorunda kalıyorum. Tabii bu benim fikrim. Siz ne dersiniz?

Son olarak, Vogue Türkiye'nin ilk sayısının kapağı için dünyaca tanınan bir süpermodel olan Jessica Stam'in tercih edilmesi üstüne söylemek istediklerim var. Amerikan ve İngiliz edisyonlarını TV dünyasında ünlenmiş isimler kullandıkları, Kore edisyonunu Koreli bir mankene yer verdiği için ayrı tutacak olursak, diğer 9 Vogue kapağındaki mankenlerin hepsinin "süpermodel" olarak tanımlanmayı hak ettiklerini görüyoruz. Bunun için şöyle ufak bir araştırma yaptım. models.com sitesinde en ünlü mankenlerin reytingleri yer alıyor. Halen aktif olarak defilelere çıkan ve yoğun bir şekilde çalışan mankenler için bir Top 50 sıralaması, bir de bundan 3-5 yıl öncesinin en ünlü mankenleriyken şimdi artık deve yüküyle para kazandıkları ve tabii biraz da yaşlandıkları için eskisi kadar yoğun çalışmayan, daha seçici olan ama hala çok ünlü (mesela Gisele Bundchen, Kate Moss, Naomi Campbell vs) isimler için bir Top Icon sıralaması yapmışlar. Şimdi bu 9 derginin kapağındaki mankenlerin models.com reyting listesindeki yerlerine bakalım.

Top 50
3. Anja Rubik. İspanya
5. Jessica Stam. Türkiye
5. Lily Donaldson. Çin 
6. Karlie Kloss. Çin
8. Anna Jagodzinska. Çin
10. Abbey Lee Kershaw. Rusya ve Avustralya
14. Kasia Struss. Portekiz
16. Constance Jablonski. Çin
24. Liu Wen. Çin
28. Rose Cordero. Paris
45. Du Juan. Çin

Top Icon
18. Isabeli Fontana. Japonya

(Vogue Almanya'nın kapağındaki Frida Gustavsson her iki listede de yer almıyor, ama muhtemelen Top 50 değil Top 100 listesi yapılsaydı ona girerdi!)

Görüldüğü üzere, hangi ülkenin Vogue'u olduğu hiç farketmiyor, dergi kapağı yapacaksanız elinize Top 50 ve Top Icon manken listesini alacaksınız, oradan isim beğeneceksiniz. Olay bu.

8 yorum:

  1. İspanya..bi de rusya..
    bence..

    YanıtlaSil
  2. benim favorilerim acik ara Almanya, sonra İspanya. Carpici, cesur ya da arsivlenecek br sayi icin o kadar akilda kalici olmasa da bizim kapaktaki klas görünümü de beğendim ama,bir de muzip bakışı, özellikle pastel renklerini. Bence de kapak için model seçimi çok iyi, o olmasa Karlie Kloss derdim çünkü iyi bir model olmasının yanısıra bu ara ne yapsa konuşuluyor Karlie(geçen yıl Lara Stone böyleydi:)), eh bizim VOGUEumuz da bol bol konuşulsun sektörde:)

    YanıtlaSil
  3. Detaylı bir inceleme olmuş ancak bence olaya "lansman sayısında" kimlerin kullanıldığı ve nasıl bir kapak oluşturulduğu yönünden bakılmalı :) Yani bu sonuçta ilk sayı ve bir iddia koyuyor ortaya. Diğer ülkelerin ilk sayılarının olduğu bir karşılaştırma daha yararlı olacaktır.

    YanıtlaSil
  4. Ne güzel olmuş... Benim sıralamam; Almanya, Paris, İngiltere. Bu arada Koray'a da katılıyorum, diğer ülkelerin ilk sayılarını olduğu bir karşılaştırma da hiç fena olmazdı:)

    YanıtlaSil
  5. Bu kapağı basmazlarsa Patrick Demarchelier küser. Bi daha da Türkiye Vogue'a çekim mekim yapmaz. Bunu kim göze alabilir? Kapak bir yana, fotoğraf çok güzel. Kızın kıyafeti transparan olsa, 20 yıl sonraki bir müzayedede Carla Bruni fotoğraflarından daha çok para ederdi...

    YanıtlaSil
  6. Itır, beğenilerimiz bayağı bir örtüşmüş yani:)

    Styleboom, ben İspanya, Almanya, Rusya demiştim, Itır ikisini seçmiş sen de diğer bir ikiliyi seçmiş, ama üçümüz İspanya'da uzlaşmışız! Model seçimi bence de iyi, bizim kapağın klas olmasına da katılabilirim...

    Koray, ilk sayılarla karşılaştırma gereğine katılıyorum. Öf şimdi bunu kafaya takarsam bir sürü araştırmam gerekir. Vogue Rusya'nın ilk sayısını biliyorum, elde var biiir.

    Nar, beni zorluyorsunuz ama! Tamam, bi el atayım bari, ne de olsa ülkede araştırmacı-gazetecilik ölmüş durumda, iş başa düşer.

    Nahide, doğru söylüyorsun, ama bu kapak çekimi için Demarchelier herhalde Jessica'nın en az bi 1000 kare fotoğrafını çekmiştir. Bir de merak ediyorum, daha doğrusu bilmiyorum ve soruyorum, fotoğrafçının kapak kompozisyonunun hazırlanmasındaki rolü nedir acaba? Fotoğraf ilk görüşte aşık olunacak bir kare değil, insan güzelliğini zamanla daha iyi takdir ediyor, ki bu da sanattır.

    YanıtlaSil
  7. Her derginin kapak formatı vardır. Daima gülen, alımlı kadın, mümkünse celebrity (örneğin Glamour dergisi) veya yakın plan sofistike (örneğin Fransız Vogue). Tam boy genelde bir kapak formatı değildir ama Amerikan Vogue tarafından başlatıldı ve başarılı oldu. Dergi kapağı bazen önceden bellidir (örneğin Nisan ayında Angelina Jolie kapak olacak denir). Çekim sırasında fotoğrafçı ve editör bir kapak düşünür. Mesela göğüse kadar cepheden alalım, üzerinde kırmızı elbise olsun vb. Çekim esnasında ya böyle bir kare çekilir ya da çekimden kapak formatına uygun bir kare seçilir. Eğer dergide dudak uçuklatacak bir çekim varsa, kapak buradan da seçilebilir.

    Demarchelier gibi bir ustayla çalışacaksanız, zaten randevu almak için epey yalvarmanız gerekir. "Lütfen, kapağı sizin çekmenizi istiyoruz, bu bizim için çok önemli" falan dersiniz. O gün o saat geldiğinde fotoğrafçının, mankenin, moda editörünün ruh durumuna göre artık Allah ne verdiyse...

    Vogue Türkiye'nin kapak fotoğrafı gerçekten bilinen kapak formatlarına pek benzemiyor. Hem grafik olarak hem de açı olarak. Öte taraftan fotoğrafçının o binlerce fotoğraf arasından bu pozu çok özel bulup "kapak bu olsun" diye diretmesi çok muhtemel. Demarchelier gibi biriyle bunu tartışamazsınız. Conde Nast'ın altını üstüne getirir (öyle biridir demiyorum ama bunu yapabilir). Bence bu fotoğraf kapak olmak için değil ama poster olmak için daha uygun. Öte taraftan sanatta "olmaz" diye kestirip atmak tutuculuktur. Neden olmasın? Gayet güzel olmuş işte...

    YanıtlaSil
  8. Nahide Mutlu, dergi kapakları nasıl hazırlanır, dünyaca ünlü fotoğrafçılarla dergi editörleri arasındaki ilişki nasıldır, bu konularda verdiğiniz değerli ve "içeriden" bilgiler için çok teşekkür ediyorum.

    YanıtlaSil