24 Mart 2010 Çarşamba

Mavi-Kahve renk uyumu ve Karen Mulder

Mavi ve kır-kahve tonlarındaki tüylerin uyumu! Gözünüz maviye takılırsa, kır-kahve-siyah renkli tüyleri fon olarak kabul edebilirsiniz, ama maviyi gökyüzü gibi bir arkaplan olarak düşünürseniz tam tersi de olabilir! İşte güzel bir kombinin sırrı burada yatıyor.
 Her ne kadar bu blogda daha çok kadın modasını, tabii özellikle kürk modasını ele alsam da, erkek modası, hele sezondan sezona değişmeyen, "klasik" erkek (centilmen) giyim tarzıyla da yakından ilgiliyim. Bu konuda, İngiltere'den Simon Crompton'un Permanent Style adlı blogunu hararetle tavsiye ederim. Mavi-kahve renk uyumunu gösteren tüylü resmi Crompton'un "sıradışı renk kombinasyonları"nı ele aldığı yazısından, ceket-gömlek-kravat-mendil uyumunu gösteren resmi Domenico Vacca'dan söz ettiği yazısından  aldım. İlk yazıda birkaç hoş renk kombini daha var, mutlaka görmelisiniz!

Geçen ay ""Fur and jeans" veya "mavi-kahve" renk uyumu"" başlıklı yazıda, özellikle 90larda çokça denenen kürk-blue jean kombinine örnekler vermiş ve oradan hareketle daha genel bir konuyu, mavi ve kahve renklerin uyumunu ele almıştım. Devam edelim ve bu sefer 90ların unutulmaz mankenlerinden Karen Mulder'in giydiği kıyafetlere bakalım. Karen Mulder'i daha önce de bloguma birkaç kez konuk etmiştim, "eli belinde" pozları ve DIY örnekleri yazılarından hatırlayacaksınız.


Sizlerle önce, Karen Mulder'ın "Gerçek Renkler" (True Colors) başlıklı bir editoryalde yer alan dört enfes fotoğrafını paylaşmak istiyorum. Hangi derginin hangi sayısında çıktı bu editoryal, tam olarak bilmiyorum, ama Amerikan Vogue ve 90ların ortası, yani Karen'in kariyerinin zirvesi olan bir dönem olduğunu tahmin ediyorum. Fotoğrafları, bu işin üstatlarından Patrick Demarchelier çekmiş.
Editoryalin ana teması, başlığın altında büyük puntolarla şöyle veriliyor: "Kürk önceleri tutucu ve fazla resmiydi, sonra baskılı, kapitone veya boyalı gibi uçuk kaçık şekillere girdi. Şimdiyse kot ve tişörtlerle birlikte giyilen, doğal yüzünü gösteriyor." Bu ilk karede Karen Mulder'i, Guess kot pantolon, Gap tişört, J Crew beyzbol kepi ve "loafer" ayakkabılarla, gayet "casual" bir biçimde görüyoruz. Parlak sarı metalden Changel kemer ve kolye, 90ların efsane rapçisi MC Hammer'ı hatırlatıyor. Karen'in üstündeki ipekli kumaştan haki renkli ceketin içi vizon kürkle kaplanmış. Böylece, vizonun koyu kahvesinden hakiye, oradan kotun açık mavisine ve son olarak tişörtün beyazına uzanıyoruz. Karen Mulder'in elindeki kahverengi battaniyenin bir işlevselliği olmayabilir, ama yumuşak dokusu ve püskülleriyle güzel göründüğü kadar, renk uyumunu vurgulamaya yarıyor.

Beni bir Karen Mulder hayranı yapan, onun o kendine sonsuz güvenen bakışları, duruşu, tam da bu resimdeki gibi...
"Bu resmi bir yerlerden hatırlıyorum, ama acaba nerden?" diyorsanız, lütfen yukarıya, "Bir Kürkseverin Notları" başlığını taşıyan blogun logosuna bakınız, evet işte bu resim o resim! Karen Mulder'in kıyafeti, renk uyumu üstüne bir mükemmeliyet tablosu. Ayağındaki kot pantolon, başındaki kep, koluna taktığı battaniye, hatta üstündeki anorağın yakası mavileri sağlıyor. Valentino tasarımı Alaska samurundan muhteşem kürk kabanı ise, kahvenin her tonunu içeren zengin renkleri, dokusu, yakası, manşetiyle olağanüstü.
Karen Mulder'in makyajı, saç stili, siyah güneş gözlükleriyle göz kamaştırdığı bir başka kare. Açık mavi kot pantolon, beyaz tişört, sütlü kahve rengi kaşmir hırka ve üstünde, bir tarafı kaşmir diğer tarafı samur kürkü olmak üzere çift taraflı kullanılabilen Fendi kabandan oluşan, "casual" ama aynı zamanda "über elegant" bir kombin.

Bu arada, fotoğrafçının maharetini de gözlüyoruz. Arka planlar kıyafetteki renk paletini çok güzel vurguluyorlar. İşte, yukarıdaki kolajda sağ üst köşeye yaptığım zoom'a dikkat edin, kabanın sağladığı kahve tonlar, fondaki flu ve yoğun maviyle nasıl ortaya çıkıyor...
Bu fotoğraftaki kürkün kısa ve sık tüylerin oluşturduğu dokusuna dikkat edin, bu "sheared beaver" adı verilen bir kürk. "Beaver" yani kunduz kürkünün doğal hali kendine özgü, biraz kaba bir görüntüye sahiptir. Bu kürkün uzun koruyucu (muhafız) tüyleri traşlanıyor ve geriye son derece yumuşak kısa tüyler kalıyor. Orjinalinden çok farklı bu görüntüyle sanki bambaşka bir kürk elde edilmiş oluyor. Son zamanlarda vizon kürklere de bu işlem uygulanıyor. Dikkat ederseniz, bundan beş altı yıl önce ülkemizde özellikle siyah ve koyu kahve renkleri çok popüler olan imitasyonkürkler işte bu dokuyu taklit etmeye çalışıyorlar.

Karen Mulder bu fotoğrafta öyle candan gülmüş ki, yüzünden hayat fışkırıyor! Makyajı, saç stili mükemmel. Deri-kürk kombini kadar, kot pantolon üstündeki siyah deri-altın sarısı metalik kemer, hele kemerin iki kez dolanmış olması dikkat çekici.

4 yorum:

  1. uzun zamandır uğrayamıyordum buralara. Karen'ı görünce çift yönlü bir dejavu yaşadım valla. hoşbuldum:)

    YanıtlaSil
  2. Bir ufak ek: Bu editoryal Amerikan Vogue dergisinin Ağustos 1991 sayısında yer almış. Karen aynı zamanda o sayının kapak kızı:
    http://img239.imagevenue.com/img.php?image=33082_vogue_us_08_1991_122_476lo.jpg

    YanıtlaSil
  3. mgntwmn, Blogger yazılımında minnacık bir delik açmış bulunuyorsunuz:) Ben yorum yazınca sizin kayıp yorum geri geldi. Bu blog mıknatıs gibi cezbedici olmasa da, "tutucu" bir blogdur, bi tuttumuydu kolay bırakmaz. Her zaman bekleriz.

    YanıtlaSil
  4. bu iki renkle bu ayki VOGUE Türkiye kapağına da ilham vermişsiniiiz:)

    ben de epeydir uğrayamıyordum ama sanki siz bi süre kayıptınız:o

    YanıtlaSil