22 Şubat 2011 Salı

2010-2011: Burberry'nin beyaz kürkleri ve kürk olmayan kürkleri!

Londra moda haftasında Burberry Prorsum defilesi geçen yılki gibi bu yıl da merakla beklendi, heyecanla izlendi. Şu anda dünyanın dört bir tarafında binlerce moda meraklısı, bloglarında, twitlerinde Burberry defilesinden övgüyle ve hayranlıkla söz ediyorlar. Bu defileyi ben de iple çekiyordum ve defileyi izlerken, bir moda markası, bir marka kimliği nasıl oluşturulur, yıldan yıla nasıl geliştirilir, moda tasarımı nasıl yapılır? Bu ve benzeri bir çok soruya çarpıcı cevaplar gözümün önünden geçiyordu.

Burberry Prorsum'un 2010 ve 2011 Şubat aylarındaki defilelerde sunduğu kolleksiyonları üstüne pek çok şey söylenebilir elbet. Ben, minik bir zoom yapmak ve geçen yılki defileden bir parçayla bu yılki defileden bir parça arasında karşılaştırmalara gitmek istiyorum. Bakalım, neler göreceğiz, neler öğreneceğiz?

Burberry'nin geçen Şubat'ta sunduğu ve bu sonbahar-kış sezonu için hazırladığı kolleksiyonunda, görenlerin hemen "beyaz kürk" diye adlandırdıkları biri yukarıdaki uzun kaban, diğeri aşağıdaki kısa pilot montu formunda iki parça vardı.

Yazının başlığında "kürk olmayan kürkler" diye bir ifade kullanmıştım, bulmaca gibiydi kabul, şimdi o bulmacayı açıklamaya çalışayım. Uzaktan bakınca tüylü görünen her şeyi "kürk" diye adlandırmaktan bir zarar gelmez, ama burası bir "kürk sever"in blogu ve bu blogun amaçlarından biri de, kürkler hakkında moda meraklılarını bilgilendirmek. Burberry'nin geçen yılki bu kaban ve montu uzaktan kürk gibi görünüyor, ama aslında kürk değil, çünkü çeşitli koyun-kuzu postlarından yapılmış! Yani bunlar aslında kürk değiller!

Ne demek kürk değiller?! Teknik açıklaması uzun ve ayrıntılı bir konu ama kısaca, koyun/kuzu postunun tüylerine yün diyoruz, çünkü yün ip-iplik olarak eğrilebiliyorlar. Vizon, tilki vs kürk hayvanlarının postlarına ise kürk diyoruz, çünkü tüyleri yün ip-iplik olarak eğrilemiyorlar. Üretim anlamında da kürk değiller. Koyun/kuzu evcil hayvanlardır, post ve deri olarak kullanıldıkları gibi etlerinden sütlerinden yararlanılır. Diğer kürk hayvanları ise evcil değildir, etleri yenmez ama kürkleri dışındaki parçaları farklı şekillerde ekonomik olarak değerlendirilebilir.


Yukarıdaki iki parçada koyun-kuzu postları kullanılmış olması onlara, 1960ların, 70lerin hippie/çiçek çocuklarının kıyafetlerini hatırlatan bir salaşlık veriyor. Yakada, kollarda, manşetlerde, kaban ve montun gövdesindeki parçaların ne kadar farklı dokuları olduğu dikkatinizi çekmiştir. İşte bu farklı dokular, farklı cins koyun-kuzu postları kullanılarak sağlanmış. Şimdi bu farklı cinslere bir göz atalım.

Burberry kaban ve montun kollarında, böyle kıvır kıvır, sanki saç maşasıyla kıvrılmış gibi duran upuzun tüylü bölümlere dikkat edin. Bunlar Moğol veya Tibet kuzusu olarak anılan kuzu postundan. Yukarıdaki fotoğrafta tamamen Moğol/Tibet kuzu postundan yapılmış bir ceket görüyorsunuz. Özellikle ceket ve yelek olarak çok gösterişli duruyor, aynı zamanda ev dekorasyonunda yastık-kırlent olarak da kullanılıyor Moğol/Tibet kuzu postları.



Burberry kabanın eteği, yukarıda örneklerini gördüğünüz "Kalgan kuzusu" olarak bilinen kuzu postundan yapılmış. Kalgan kuzusu tüylerinin belirgin özelliği, doğal bir şekilde kendi içlerinde yuvarlak dalgalar yapmaları.

Kalgan kuzuya bir başka örnek, Celine'in 2010-11 sonbahar-kış kolleksiyonunda yer alan pelerin.

Burberry pilot montun manşetleri ve ön parçalarının uçları, kabanın ise orta bölümü yukarıda bir örneğini gördüğünüz "inci kuzusu" (pearl lamb) postundan yapılmış. Bu postun özelliği, Kalgan'a göre daha kısa tüyler ve yuvarlak kıvrımların daha küçük olması. Hani bazı polar kumaşlar vardır, onları andıran bir görüntüsü var.

İşte, Burberry Prorsum 2010-11 sezonu için hazırladığı beyaz kabanda yukarıdaki görüntüyü, Kalgan, İnci, Moğol/Tibet kuzusu ve düz-uzun tüylü koyun postlarını birarada kullanarak elde etmiş.

 Şimdi, dünkü defilede tanıtılan kıyafetlerden yukarıdaki nefis beyaz kürklü ve kaşmir örgülü cekete bakalım. Geçen yıl farklı koyun-kuzu postları kullanılarak tasarlanmıştı kaban ve mont ve böylece değişik uzunluklarda, değişik kıvrım/dalga yapısına sahip, farklı dokunuşlar ve hisler uyandıran bir kombin malzeme ve görünüm elde edilmişti. Bu yıl ise farklılık, vizon kürkle kaşmir örgü kullanılarak sağlanmış.

Omuzda kullanılan kürk parçalar aynı zamanda kabarık omuz/apolet trendine bir gönderme yapıyor. Geçen yıl kullanılan koyun-kuzu postlarına göre bu yılki vizon kürk parçaların ne kadar yoğun ve ne kadar üniform tüyleri olduğuna dikkat edin. Burberry sitesinde kullanılan kürkün vizon olduğu yazmasa tilki kürkü diyeceğim kadar kabarık ve tüylü bir görüntüsü var...

Bu ceketin kaşmir örgü kısımlarının ne kadar yumuşak olduğunu hayal edebiliyorum! Bu tarz kürk-triko karışımlarında Fransız Yves Salomon markasının çok güzel ürünlerini gördüm, bu ceket de onlara benziyor.

Şu incecik siyah deri detaya kemer mi demeli, fiyonk mu, bilemiyorum! Ya saç örgüsünün nefaseti? Müthiş!

Dikkatinizi çekmek istediğim bir nokta daha var. Bu yılın vizon-kaşmir ceket tasarımında, fiyonklu kemerin aşağısının nasıl dolgun ve kabarık göründüğüne dikkat edin. Aynı görünüm, geçen yılki kabanda, belden aşağısında Kalgan kuzu postu kullanılarak elde edilmişti. Belin altı ile üstü arasında farklı uzunlukta tüyleri olan malzemelerle bir asimetri oluşturma fikri Burberry'de geçen yıl olduğu gibi bu yıl da yaygın şekilde kullanılmış.



İleriki yazılarda diğer örnekleri de ele alacağım, ama şimdilik, Burberry'de kabarık etek olarak kendini gösteren bu asimetrinin İskandinav Saga kürk birliğinin 2011-2012 için tasarım esintileri kitapçığında önemle vurgulanan bir nokta olduğunu belirtmekle yetineyim. Yukarıdaki silüet çizimleri arasında ikinci sıra sağ başta, üstü kabarık altı daha düz/ince bir kaban görüyorsunuz.

4 yorum:

  1. Ben de istiyorum bu kurk olmayan kurklerden. Kasmir orgu karisik olan muhtesem! Ozellikle onu istiyorum :))

    YanıtlaSil
  2. Harika bir yazi olmus ellerine saglik..

    YanıtlaSil
  3. Deniz, kürk olmayan kürkler nerdeyse geçmekte olan bu sezonun ürünüydü, bir ay önce indirime girdiler, indirim de bitti:( Kaşmir örgü karışık olanı gelecek sezon ürünü; 27 Şubat'a kadar Burberry sitesinden sipariş edebilirsin, ama 15 bin 995 liracık bir fiyatı var:)

    Girlshygirlguide, teşekkürler:)

    YanıtlaSil
  4. coşkun müthiş bilgilendirici harika bir post olmuş ellerine sağlık. büyük bir keyifle okudum

    YanıtlaSil