7 Şubat 2011 Pazartesi

Michael Kors dirsekleri kesik camel manto

Michael Kors'un 2010-11 sonbahar-kış kolleksiyonunda dikkatimi çeken ayrıntılardan biri, bu dirsekleri kesik camel rengi mantoydu. Yukarıda, geçen Şubat'ta New York moda haftasındaki Kors defilesinde mankenin bu mantoyu nasıl taşıdığını görüyorsunuz. Kollarını giymeden, mantoyu omzuna alıvermiş ve öylece çıkmış podyuma. İşte bu mantonun bütün esprisi burada. Bu şekilde omuza alınıveren hırka, ceket veya mantoların kolları dirseklerinden kıvrılır. Çocukluğumdan hatırlarım, annelerimiz ilk ve sonbahar mevsimlerinde, dışarı çıkarken, balkonda veya bahçede çay içilirken, omuzlarına ince triko hırkalarını böylece iliştiriverirlerdi. İşte Michael Kors, dirseklere bir kesik atarak, bu kıvrılmayı vurgulamış.


Kors kolleksiyonunda yukarıdaki camel mantonun bir de krem-ekru renklisi vardı. Bir de, her iki renkte mantoların ceketleri de mevcuttu. Ama, sezonun öne çıkan rengi camel olduğu için, editoryallerde daha çok camel renkli manto öne çıktı.


Michael Kors defilesinde ayrıca kolları kesik toprak rengi keten kumaştan bir manto da yer alıyordu, ama hem ketenin kış sezonuna uymaması, hem de ketenin doğal buruşukluğu nedeniyle editoryallerde bu parçaya hiç rastlamadım. Yine de, Michael Kors'un bir tasarım fikrini farklı kalıplarda nasıl uyguladığını göstermesi açısından ilgi çekici bir örnek...

Moda editoryalleri çoğu zaman bir ana konu etrafında döner. Bu sezonun öne çıkan bir rengi (camel, siyah, pudra, saks mavisi...) veya deseni (leopar, şal, kübik...) olabileceği gibi bir kumaş veya malzeme (kürk, deri, örgü, ipek...) veya bir dönem de (70ler, çiçek çocukları-Hippieler, Mad Men, punk...) olabilir. İşte camel renginin bu sezonun gözde rengi olduğu anlaşılınca, Ağustos ayından itibaren, camel rengi konu alan bir sürü editoryal yayınlandı moda dergilerinde. Sonbahar-kış kolleksiyonlarında camel renkte öne çıkan parçalar ise belliydi. Bu yazının konusu dirsekleri kesik Michael Kors, Chloe ve Max Mara'nın mantoları, Alexander Wang pelerin, Chloe tulum... Bir sürü editoryal, işte bu dört-beş parça camel kıyafete dayandı.

Şimdi bu yazıda Michael Kors mantoyu ele alacağım. Eğer imkan bulursam, sezonun dikkat çeken diğer camel parçalarını da mercek altına almaya çalışacağım.

Bu mantonun kullanıldığı editoryaller arasında en beğendiğim kare yukarıdaki, Constance Jablonski'nin Vogue Japonya Eylül 2010 sayısındaki fotoğrafı. Constance, Kors defilesindeki gibi mantoyu omuzlarına almış. İçine giydiği yine kamel rengi bluz ve toprak tonlarını yansıtan kürk çantayla kombin tamamlanıyor.


Aynı manto bu sefer Kirsten MacMenamy'nin üstünde, Vogue ABD'nin Ağustos 2010 sayısında çıkıyor karşımıza. Constance Jablonski'li resimde kızıl tonlara kayan renk paleti, bu sefer siyah-griye yönelmiş. Fonun rengi de buna göre seçilmiş. Ama manto yine modelin omuzlarında, kolları giyilmemiş şekilde duruyor.

Flare dergisi Ekim 2010 sayısında manto Chanel Iman'ın üstünde. Bu sefer siyah deri elibse ve çizmelerle kombinlenmiş. Derinin getirdiği sert ve endüstriyel hava, beton duvar ve metal merdivenden oluşan merdivene yansımış. Yansıyan bir şey daha var, o da betonun griliğinin yerini olan mavi gökyüzü. Bu kare, "Bugün ne giydim?" fotoğrafı çeken bloggerlara çok şey öğretmeli. Özellikle gölgede kalan bölümde çakıl taşlarının nasıl olup da tek tek görünebildiği... Manto yine modelin omuzlarında asılı.

Vogue Paris Ağustos 2010 sayısında, sonbahar-kış sezonu kolleksiyonlarını tanıtan, tam 64 fotoğraflık dev bir editoryal yayınladı. Freja Beha Ericssen'in de kapağında yer aldığı bu sayıdaki bu editoryal, yukarıda tanımını yaptığım belli bir konsept etrafında dönen editoryallerin, yeni sezon kolleksiyonlarını tanıtma amacını güden bir türü olarak düşünülebilir. Freja Beha'nın yanısıra, Iselin Steiro, Daria Werbowy, Aline Weber, Crystal Renn, Frida Gustavsson, Jac Jagaciak ve Joan Smalls'ın yanısıra, yukarıdaki fotoğrafta da görüldüğü gibi Brezilyalı güzel Isabeli Fontana da yer aldı bu editoryalde. Yazının başında Michael Kors mantonun ceket versiyonlarının da olduğunu söylemiştim.

İşte yukarıda Isabeli'nin üzerinde, dirsekleri kesik Kors tasarımının cekete uygulanmış hali. Yakanın ne kadar detaydan uzak ve düz çalışıldığına dikkat ediniz. Bir de, mantolardaki gibi cekette de eteğin biraz üstünde kumaşın yatay doğrultuda ek yaptığına. Bu ek, dirsekteki kesiğin olduğu yerdeki kumaş ekini vurgulamaya yarıyor olmalı.

Isabeli Fontana'nın düşüncelere dalmış, belki hüzünlü belki kederli pozu çok etkileyici. Ayrıca, siyah-beyaz fotoğrafta kumaşın ve beton duvarın dokusunun nasıl öne çıktığı da dikkat çekici bir ayrıntı. Tabii ceket yine Isabeli'nin omuzlarında...

Tabii sonuçta bir manto, kışın soğuktan, rüzgardan, yağmurdan korunmak içindir; öyle her zaman omuzlara iliştirilmiş bir biçimde taşınması beklenemez. Elle Quebec dergisi Eylül 2010'da yayınlanan bir editoryalde Ayan Elmi nihayet mantoyu giymiş, kollarını mantonun kollarından geçirmiş! Ama, mantonun içine uzun kollu bir bluz veya gömlek giymediği için dirseklerini, mantonun kesiklerinden görebiliyoruz. Bilmiyorum, ne dersiniz?

Fotoğrafın gece mavisi veya elektrik mavi fonu, mavi-kahve renk uyumunun güzel bir örneği.

Mantoyu, kollarını içine sokarak giymiş bir başka model, Karmen Pedaru. Harper's Bazaar Eylül 2010 sayısındaki editoryalinde, bu ışık dolu karede, mantoyu krem rengi bir bluz ve siyah maksi etekle kombinlemiş. Bu fotoğraf, yukarıda Chanel Iman'lı fotoya benziyor aslında, ama birinde açık mavi arkaplan, diğerinde toprak rengi arkaplan kombinleri nasıl algıladığımızı belirliyor. Her iki fotoğrafta da keskin gölgeler var, ama gölgelerin içindeki detayları hala seçebiliyoruz...

Bu yazıda atıfta bulunduğum editoryallere, 2010-2011 sonbahar-kış sezonunun öne çıkan diğer camel mantolarını inceleyeceğim gelecek yazılarda sıkça döneceğiz.
Replacing Emoji...

1 yorum:

  1. ben sevdim bu paltoları,özellikle beyazında çok hoş duruyor kesik bölüm ,böylece içimize giydiğimiz renkle de paltoyu renklendirmek,güzel bence :)

    YanıtlaSil