7 Şubat 2011 Pazartesi

Leopar desenlerde 1995 yılı

"Leopar desensiz geçen yıl var mı ki?" diye sordum ya bi kere, ne kadar kazı çalışması yapmam gerekirse gereksin, cevabını illa ki aramak taramak ve bulmak zorundayım! Şimdiye kadar 1981, 1986, 1992, 1993 ve 2004 yıllarına uğradık, arada Rod Stewart örneğinde pop/rock yıldızlarının rüküş pardon leopar meraklarına biraz güldük biraz şaşırdık. Şimdi 1995 yılındayız ve işte karşımızda, 90ların unutulmaz süpermodellerinden Karen Mulder, YSL 1995-96 sonbahar-kış Haute Couture defilesinde tüm güzelliğiyle arz-ı endam ediyor! Haute couture ya, leopar desenler kesmemiş, Yves Saint Laurent bir de kumaşı simlerle ışıl ışıl bezemiş.

Karen Mulder'in bu eli belinde, kendinden emin pozları karşısında eriyip biterim ben! Elbisenin fiyongu bile varmış, baksanıza!

Aynı elbise, başka bir modelin üstünde. Hola Espana dergisinde yayınlanan bu fotoğrafın kenarındaki yazılara göre bu desen aslında bir panter deseni, ama ben her türlü vahşi kedi desenine kestirmeden leopar diyorum:)




Yine YSL'nin Haute Couture defilesinden üç fotoğrafla devam ediyoruz. Leopar desenli kumaşlardan tiril tiril elbiseler, üzerlerine ince siyah tül...



YSL leopar desenleri o kadar sevmiş ki, sadece Haute Couture kolleksiyonunda değil, hazırgiyim (Ready-to-Wear veya RTW) kolleksiyonunda da yer vermiş. İşte, YSL'nin sonbahar-kış defilesinde, Carla Bruni. Hani şu İtalyan asıllı, Sarkozy'nin eşi, mankenlikten şarkıcılığa oradan Fransa'nın först leydiliğine geçiş yapan Carla Bruni... Elbisesi kahve-kızıl-siyah tonlarında bir sürü rengi ahenkli bir şekilde barındırıyor. İkinci karede görüldüğü üzere, son dönemde pek bir moda olan leopar desenli topuklu ayakkabılar ta 1995'te YSL defilesinde de varlarmış...

Bu yazının en dikkat çekici görseli, Karen Mulder'in YSL Haute Couture defilesindeki resmiyse, ikincisi de bu kare olmalı. Rocco Barocco Haute Couture defilesinden. Siyah-beyaz desen tüm dikkatleri üzerine topluyor, ama sonra dikkatler bu takımın olağanüstü kesimine, ideal kadın formunu yansıtan kumsaati (hourglass) formuna kayıyor. Mankenin saçları, makyajı ama özellikle kırmızı ruju muhteşem!

Bu da teknik olarak bir çita deseni. Çita mıdır, leopar mıdır bilemem ama Eva Herzigova, Christian Dior defilesinde bir vahşi kedi kadar yırtıcı bir dişi olarak podyumu yıkmış resmen! Siyah gözlükler, siyah body, siyah çoraplar ve siyah eldiven, desene acaip bir vurgu yapıyor. Gözalıcı!

Bu da aynı elbiseden bir detay karesi.

Bu rengarenk çoraplar, V. Leroy defilesinden. Uçları sipsivri topuklu siyah ayakkabı-terlikler dikkat çekici...



Victoria's Secret katalogunun kapağında ve katalogun içinde Yasmin Le Bon'u leopar desenli imitasyon peluş kürk kabanla görüyoruz. Dize kadar uzanan kabanın eteklere doğru bollaşan bir kesimi var, bu nedenle İngilizcede "swing coat" olarak anılıyor. Yani bu kaban, altına şık bir etek, bacakların tüm güzelliğini sergileyen çoraplar ve topuklu ayakkabılarla giyilmek için birebir!

Podyumlardan celebrity dünyasına uzanalım ve 1995 yılında leopar desenleri kimler giymiş bakalım. İlk siyahi süpermodel olarak kabul edilen Iman, eşi David Bowie'yle birlikte. Leopar desenler akla hep Afrika'yı hatırlatır; Somali asıllı Iman'a da pek bir yakışmış.

Madonna'yı, henüz Kabbala gibi mistik öğretilere merak sarmadan ve 40 yaş sonrası olgunluk dönemine girmeden, 80lerdeki asi kız imajından sonra 90lardaki rüküş celebrity formunda görüyoruz. Gwen Stefani'ye ne kadar benziyor, değil mi? Ya da Gwen Stefani 90'lardaki Madonna'ya...
Replacing Emoji...
Replacing Emoji...

3 yorum:

  1. gorseller harika secilmis..super

    YanıtlaSil
  2. Leopar böyle bir olgu, zamanı yok, kalıplara sığmıyor, her haliyle muhteşem bir şey... Görsellere tekrar tekrar baktım doyamadım... :)

    YanıtlaSil
  3. leopar zamansız bir desen adeta..fakat 90larda daha ziyade bu deseni orta yaş tercih ederken son 4 yıldır yaş farkı gözetmeksizin gündeme oturmuş durumda..hatta bu desenden nefret edenler bile göz aşinalığı sayesinde sever oldu sanırım:)Görünen o ki birkaç sezon daha tahtını kimselere kaptırmayacak!

    YanıtlaSil