13 Ekim 2010 Çarşamba

Leopar desenlerde Yasmeen Ghauri'yle 1992 yılı


Leopar desenlerin tarihine yaptığımız yolculuğa 1986 yılıyla başladık, şimdi biraz hızlanalım ve leopar desenlerin ortalığı resmen yakıp kavurduğu 1992 yılına gelelim. 1992'de leopar desenleri kolleksiyonlarda o kadar çok yer almış ki, bir yazıya sığdırmak mümkün değil. Bu nedenle, zaten uzun zamandır bloguma konuk etmek istediğim, 90ların en beğendiğim süpermodellerinden Yasmeen Ghauri'nin sunduğu leopar desenli kıyafetlerle başlamak istiyorum.

Yasmeen Ghauri, Pakistanlı baba ve Alman annenin çocuğu olarak dünyaya gelmiş bir esmer güzeli. Yukarıda, onu Versace'nin en ihtişamlı dönemini yansıtan bir kıyafet içinde görüyoruz. Versace'nin o unutulmaz baskılarını, desenlerini hatırladınız mı? Hani 90larda ülkemizde daha çok siyasilerin kravatlarında gördüğümüz o desenleri? İşte burada leopar desenleri şal desenleriyle karışıyor, ipek saten kumaşın parlaklığı altın sarısının parıltısıyla taçlanıyor ve ortaya bu kombin çıkıyor. Paha biçilmez!

Leopar desenleri veya yaban hayvan desenlerini kullanmanın pek çok nedeni olabilir, ama bu nedenlerin başında şüphesiz, "bir leopar gibi yırtıcı, istediğini alan, güçlü kadın" imajı ve "modern kent yaşamının bir cangıl kadar zorlu, çetin ve acımasız" olduğu fikrini vurgulamak geliyor.

Yukarıda Christian Lacroix haute couture defilesinde görüyoruz Yasmeen'i, tam da bu duygular içinde. Eli belinde pozuyla çevresine meydan okuyor adeta. Parlak saten kumaştan elbisesinde yılan desenleri, beline oturan ceketinde kaplan desenleri dikkat çekiyor. Kıyafet baştan aşağı bir doku, desen ve renk zenginliği sunuyor. Bir tarafta saten kumaşın parlaklığı ve düz dokusu, diğer tarafta ceketin kürklü kol uçlarının simsiyah, kabarık ve tüylü dokusu. Bir tarafta çantanın siyah rugan ve altın sarısı, diğer tarafta kahve süet deri eldiven...


Spotların altında parlayan bu elbise Genny imzası taşıyor. Bu bir leopar deseni değil ama yine bir başka yaban hayvanından esinlenilmiş. Yasmeen her zamanki güzelliğinde.


Lancetti haute couture defilesindeyiz şimdi de. Yukarıda Christian Lacroix'teki ceketin deseniyle aynı deseni kullanmış Lancetti, ama baştan ayağa Yasmeen'i bu desene gömmüş adeta. Elbise, elbisenin kemeri, manto/trençkot, eldiven ve şapka... Şimdi düşünüyorum da, 1992'de tasarımcılar sanki "bu zamana kadar hep leopar desenlerini gördük, oysa doğada başka bir sürü yaban hayvanının üstünde dikkat çeken desenler var, biraz da onlara bakalım" demişler gibi, ne dersiniz?

Yine Genny kolleksiyonundan bir kombin. Kol uçları kürklü ve leopar desenli kabanın altında deri veya deri görünümlü kumaştan siyah tayt çok şık görünüyor.


Yasmeen Ghauri'nin üstünde gördüğümüz leopar desenler bir taraftan altın sarısı ve parlak saten kumaşlarla gösterişli ve ihtişamlı bir tarz içinde yer alıyor, diğer taraftan da daha toprak tonları ve mat dokular içeren bir tarzda kullanılıyor. Renk paleti ise siyah-kahve-sarı tonlarında yoğunlaşıyor.

2 yorum:

  1. inanılmaz modadaki geriye dönüş, Genny imzası taşıyan elbise çok şık özellikle farklı desenleri çok çarpıcı...

    YanıtlaSil
  2. leopar desen bu kadın da hayat buluorumş resmen... aydınlatıcı yazılarını seviyorum..

    YanıtlaSil