20 Ekim 2010 Çarşamba

Danteller ve tüllerin perdelediği gizemli aleme yolculuk


Danteller ve tüller neden bu kadar çekici? Kadının güzelliğine gizemli bir boyut kattıkları için olmalı. Var olandan daha fazlasını, bilinmeyen, henüz keşfedilmeyen bir alemi vaat eder danteller ve tüller. Tığın dantel deseninde açtığı deliklerden, tülün transparanlığından muhteşem bir güzelliğin bir kısmı süzülür geçer, bir kısmıysa her zaman keşfedilmeyi bekler.

Son dönemlerde danteller ve tüller her yerde karşımıza çıkıyor. Elbiselerde, etek uçlarında, bluzlarda, aksesuarlarda... Ve tabii çoraplarda! Genelde siyah, krem ve kırmızı renklerin kullanıldığını görüyoruz ("Zaten başka hangi renkte olur ki danteller?" diye sorarsanız cevabım "Mesela Saks veya Gece Mavisi!" olur...).

Bu yazıda, siyah ağırlıklı bazı kareleri paylaşmak istiyorum sizinle. Natalia Belova'nın Vogue Latin Amerika Eylül 2010 sayısında çıkan editoryaliyle başladım. Siyah dantel elbise, Natalia'nın başına dolanan siyah tülle vurgulanmış bu romantik, hatta hüzünlü fotoğrafta.

Aşağıdaki fotoğrafta da aynı yukarıdaki gibi: Yüzündeki siyah tül, Natalia'nın olgun ve asil güzelliğini perdelemeye yetmiyor.



Vogue Türkiye'nin Ağustos sayısından bu karede Sara Blomqvist, kat kat tüller ve danteller içinde bir Orta Çağ prensesi kadar soylu ve ama o denli de erişilmez bir kadın. Siyah İpekyol elbise, Wolford dantel külotlu çorap yetmemiş, üstüne bir de stilistin dantel kumaş parçası örtülmüş.

Kristine Dinke, sanki Tank dergisi Sonbahar 2010 sayısında değil de, 19. yüzyıldan kalma bir bakır baskı kartpostalda Oryantalist fantazileri kamçılayacak bir poz vermiş.


Bir başka Vogue edisyonunun Ekim sayısındayız şimdi de, İspanya'dayız. Kendra Spears, incecik transparan bir tüle işlenmiş siyah dantel çiçek desenlerinin arkasından bakıyor, gözlerimizin ta içine. Yerler yanık kağıt parçalarıyla dolu. Bir felaketin ardından yas mı tutuyor?
Aman Allahım, dünyanın bütün Vogue'ları birleşmişler, dantel ve tülleri bir peçe misali güzel mankenlerin yüzlerine örtmeye mi karar vermişler? İşte, Vogue Japonya, Raquel Zimmermann'a tül üzerine bu harika dantel işlemelerle bezeli elbiseyi giydirmiş.

Yine aynı çizgide bir kare, ama o da ne? Kaldırımsız sokak, sıvaları dökülen duvar, kapı numarası, hatta sağ alt köşedeki çöpler arasında hemen kendini belli eden ACE şişesi... Yoksa bu editoryal Türkiye'yi konu alıyor olmasın? Hayır, içiniz rahat olsun, burası Napoli. Eee, ne de olsa Akdeniz akşamları, pardon sokakları birbirine benzer...

İşte size Napoli manzarası. Balmain elbise ve Loubutoin ayakkabısıyla Raquel Zimmermann tam bir femme fatale... Yüzündeki  urgandan maske, Viktor+Rolf'ün 2006 defilelerinde kullandıkları maskeleri hatırlattı bana.  

Buraya kadar tanıyamadıysanız Raquel'i, o sivri burnuyla tanıdık yüzü kendini en iyi bu karede, editoryalin "Hatırası karanlık" başlıklı giriş sayfalarında gösteriyor.

Siyah-beyaz kontrast müthiş! Raquel'in vücudunu saran dantelli tulum, arka plandaysa binanın iskeletini adeta bir dantel misali oluşturan çelik konstrüksiyon.

4 yorum:

  1. dantel oldukça da seksi bence ... bir de saks mavisi de oldukça çekicidir, bu ikisinin karışımı bi kadını yukarılara taşıyabilir valla.

    YanıtlaSil
  2. Sevgili Coşkun yazın uzun zamandır okuduğum en keyifli yazılardan biri olmuş. Edebi dilini moda zevkinle birleştirip tadından yenmeyen bir konu hazırlamışsın tebrikler...

    YanıtlaSil
  3. James Mayer, kesinlikle! Ama işte, bu sezon pek rastlamıyoruz saks mavisi-dantel ikilisine...

    Pınar Gencal, çok teşekkür ediyorum. Ben yazarken keyif aldım, siz de okurken keyif aldıysanız ne güzel!

    YanıtlaSil
  4. marie claire september'da çıkmış.
    http://beautyfetishist.tumblr.com/post/1304827851/marilynny-marija-vujovic-marie-claire-uk

    YanıtlaSil