8 Ekim 2010 Cuma

Fikri takip

Bu blogda ele aldığım konulara "öylesine" değinmek, "şöyle bir dokunmak" istemiyorum. Biraz daha derine inmeyi amaçlıyorum. Eğer dikkat çeken bir elbise, aksesuar, manto, desen veya trende rastlamışsam, daha sonra o konuda rastladığım diğer görselleri de paylaşmak istiyorum. İşte, bakalım son dönemde ele aldığım kıyafetler, son moda editoryallerinde nasıl kullanılmış?

Roberto Cavalli'nin leopar desenli elbisesini birkaç ay önce bloguma konu etmiş, çeşitli editoryallerde bu elbisenin kullanıldığı dört-beş kareyi sizinle paylaşmıştım. Öyle görünüyor ki bu elbisenin popülaritesi devam ediyor. İşte yukarıda Eniko Mihalik, Harpers Bazaar'ın Eylül sayısında giymiş bu elbiseyi. Fotoğrafın ayrıntılarında çok şey gizli.

Ebisenin tiril tiril pilelerinin havada uçuşmasıyla Eniko'nun saçlarının havada uçuşması arasındaki parallelik dikkatimizi çekiyor. Eniko'nun rüzgarını adeta yüzümüzde hissediyoruz. Fotoğrafa arka plan oluşturan merdiven basamaklarının kıvrımları ise elbisenin pilelerine dolaylı bir vurgu yapıyor. Fotoğrafta renklerin fazla vurgulanmaması dikkati desen ve dokulara yöneltiyor, aynı zamanda Cavalli elbisenin şifon-ipek kumaşında leopar desenlerin taşlanmış kotlar gibi soldurulmuş bir baskıyla yer aldığını fark ediyoruz. Son olarak, Eniko'nun elbisenin üstüne giydiği kürk ceket sıradışı tasarımıyla dikkat çekiyor.


Birkaç gün önce Vogue İngiltere'nin kapağında Cheryl Cole'un yer aldığı Ekim sayısını aldım. Vogue kapakları yazılarını bir süredir aksatıyorum, ama burada Cheryl Cole'lu kapak için şu kadarını söyleyeyim, Vogue'dan çok Good Housewive dergisine uygun, çok evcimen bir kapak olmuş ("Ama yine de sana dergiyi aldırmayı başarmış" diyorsanız, haklısınız!) Neyse, dergide Lily Donaldson'un kapsamlı bir editoryaline rastladım ve, yukarıda gördüğünüz gibi Voila! Roberto Cavalli elbise yine karşımızda!

Şimdiye kadar Cavalli elbiseyi oldukça "abiye" kombinlerde gördük, Lily'nin üstünde ise siyah D&G kadife yelek ve siyah Converse sneakerlarla farklı bir görüntü çıkıyor karşımıza.


Fikri takibe konu ikinci elbise, geçen ay özellikle Elise Crombez'in üstünde dikkatimizi çeken Prada "cashgora" elbise. Meğer Gwyeneth Paltrow, kapağında da yer aldığı Vogue Ağustos sayısında giymiş bu elbiseyi. Elbisenin esprisi önündeki fırfırlar, siyah beyaz fotoğraf da zaten onları öne çıkarıyor. Ne var ki, bu designer elbisenin üstüne önlük bağlayıp mutfağa girmek ne kadar gerçekçiyse, zayıf ve kırılgan yapısıyla Gwyeneth'in eline spatula verip mutfağa sokmak da o kadar inandırıcı! Gwyeneth fotoğrafta güzel gülmüş, ama bence "Benim yemek pişirmeyle işim olmaz ki!" diye gülüyor...

Bu da, Prada'nın dergilere iki tam sayfa verdiği bir ilan. Fırfırları en sağdaki elbisede görüyoruz, ama elbisenin geri kalanı düz kumaştan dikilmemiş. Prada'nın bu desenlerini ilk gördüğümde bana soğuk gelmişlerdi, ama şimdi ağır ve romantik buluyorum. Bu elbiseler güzel, ama bence giyenleri olduklarından daha yaşlı gösteriyorlar.

 Vogue İngiltere Ekim sayısında iki tam sayfaya yayılan bu grup resminde hem bizim fırfırları hem de yukarıda sözünü ettiğim kareli desenleri görüyoruz. Sağda elbiseyi giyen kadın, şarkıcı Shinghai Shoniwa.

 Bu da yukarıdaki grup fotoğrafının sağ tarafı. daki sayfası. Yarı Polonyalı yarı Perulu model Nichola Czyz'in üstünde Prada elbise romantik ve nostaljik (bugünlerde "nostaljik" deyince akla hemen Mad Men geliyor nedense!) bir hava veriyor.


Prada elbiseye bir de Glamour İngiltere'nin Ekim sayısında Gemma Artherton'un üstünde bakalım. Bu fotoğrafı çok beğendim. Gemma'nın saçları, makyajı ve pozu son derece romantik. Prada elbisenin fırfırları da bu romantizme katkı sağlıyor.

Şimdi, "Kirsi Pyrhonen'in arı duru güzelliği" başlıklı yazıda birkaç hafta sözünü ettiğim yaka ve omuzları kürklü Viktor+Rolf tüvit kabanın yer aldığı bir editoryal karesine bakalım. Uzaklara gitmeye gerek yok, bizim Vogue Vogue'umuzda, Vogue Türkiye Eylül sayısında yer almış bu fotoğraf. Eylül sayısının kapak kızı Karlie Kloss derginin içindeki uzun editoryalde giymiş. Resim kenarı yazısında "ekstrem tasarımların da giyilebilir olduğunu" gösterdi diyor Viktor+Rolf için, katılıyorum. Viktor+Rolf kabanın ekstremliğini vurgulamak için Karlie'ye tayt giydirmek süper bir fikir. Resim kenarı yazısı ayrıca Viktor+Rolf kadınının "kuralları sevmeyen, radikal" bir kadın olduğunu söylüyor, buna da katılıyorum. Kuralları körü körüne takip eden, tutucu bir kadını kim sever!

Fikri takibimizi Ağustos başında bloguma konu ettiğim "Pembe Prada kazak" ile bitirelim. O yazıda Marike La Roux ve Martha Hunt'ta görmüştük bu kazağı. Şimdiyse Anna Maria Jagodzinska'nın üstünde, yaz günlerinin artık geride kalan sıcaklığını hatırlatan bir karede. Dergi mi? Tabii ki Vogue İngiltere'nin son sayısı! Vay canına, sayın okurlar, bir dergi aldım, ne kadar çok malzeme çıktı, değil mi!

Fikri takibe devam...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder