27 Aralık 2009 Pazar

Bir Vintage Avcısı: Couture Allure

İnternette vintage kıyafetleri alabileceğiniz pek çok yer var, ama bunların arasında benim dikkatimi çeken biri var ki sizinle paylaşmak istedim. Couture Allure'un benim için esas cazibesi, sattığı ürünlerden önce, markalar, dönemler, moda tarihi ve vintage kıyafetler üstüne yazdığı keyifli yazılarını içeren blogu. Özellikle, bloguna konu ettiği kıyafetlerin kendi dönemlerindeki fiyatlarını ve bugünkü fiyatlarını vermesini seviyorum.

Couture Allure Blogu'nda dikkatimi çeken, okurken pek çok şey öğrendiğim yazılar arasında şunları sayabilirim: 1930lardan başlayarak onar yıllık dönemler içinde 1940lar, 1950ler, 1960lar, 1970ler ve 1980lerin manto ve kaban modaları yazı dizisi; vintage kıyafetlerin vücudu saran kesimlerinin altındaki sır olan "foundation garments" yani vintage içgiyim parçaları ve günümüzde vintage elbiseleri doğru şekilde giymek için kullanılabilecek içgiyimleri, 1978 disco çılgınlığı günlerinin modası, 1950ler boyunca (1951, 1954 ve 1959) hızla değişen etek modası, Mad Men dizisinin yeni sezonunda kullanılacağını düşündüğü kıyafetler ve sezon sonunda tahminlerinin ne ölçüde tuttuğu değerlendirmesi (birinci ve ikinci bölümler), "Olağanüstü Kürkçü" Emeric Partos, 1957, 1966 ve 1975 yıllarından mücevher takı tasarımları...

Şimdi de, Couture Allure'un satışa sunduğu vintage kıyafetlerden bazı örneklere bakalım. 80lerden Fabrice Simon'un işlemeli bir mini elbisesiyle başlayalım.


Siyah ipek organza kumaşın üstüne işlenmiş binlerce minik siyah boncuk tüm elbiseyi kaplarken, etek uçları yine boncuklarla işlenmiş pembe, yeşil ve siyah çiçeklerle bezenmiş. Bu mini elbisenin ağırlığının 3 kg'dan fazla olduğuna inanabiliyor musunuz?!


Şimdi de 70lerden, Goldworm markasının yanısıra gökkuşağındaki bütün renkleri tüm canlılıklarıyla taşıyan harika bir elbiseye bakalım. Elbiseye aynı renk ve desenlerde ipek şifondan bir pelerin/şal eşlik ediyor.



Couture Allure kolleksiyonundan son olarak tanıtmak istediğim kıyafet, gerçek bir vintage hazinesi. 1968'de New York'taki Bergdorf Goodman mağazasının özel sipariş bölümü tarafından Oscar de la Renta'ya bir müşterileri için sipariş usulü yaptırılmış bir gece elbisesi ve uyumlu mantosu.

 

Bergdorf Goodman, Türkiye'de bir zamanlar çok tutulan Yeni Karamürsel, Yeni Konak gibi mağazaların esin kaynağı olan "department store" yani çok bölümlü mağaza türünün en köklü ve lüks örneklerinden biri ve bugün hala Manhattan'da faaliyette. Sex and the City'nin sıkı takipçileri mağazayı Carrie Bradshaw'ın gözde alışveriş mekanı olarak hemen hatırlayacaklardır.

Gerçi bugün hala ünlü moda firmaları için Amerika'da Macy's, Neiman Marcus, Bergdorf Goodman, Saks Fifth Avenue, Bloomingdale's, İngiltere'de Selfridges, Harrods gibi mağazaların büyük önemi var, sırf bu mağazalarda satılmak üzere özel ürünler tasarlıyorlar, ama bu kıyafetin hikayesi, bugün başlarını alıp gitmiş büyük moda evleri üstünde bu mağazaların ne denli etkili olduğunu gösteriyor bize.




Elbise ve manto, pembe, kahve ve beyaz tonlarında brokarlı bir kumaştan yapılmış, ayrıca kumaşın dokusunda altın sarısı renginde metalik simler de yer alıyor. Kendine özgü çiçekli, geometrik deseni kıyafete baştan aşağı el işlemesi havası veriyor. Elbisenin göğüs ve bel çevresinde ayrıca yarı değerli taşlar, altın zincir ve altın boncuklardan oluşan gösterişli bir işleme yer alıyor. Mantonun yakası ve kolları ise vizon kürklü, önü elbisedeki işlemeler tarzında süslenmiş iki gösterişli düğmeyle kapanıyor. Elbisenin içi krem rengi ipek astarla, mantonun içiyse kahverengi ipek taftayla astarlanmış!


 
Şöyle bir düşünüyorum da, ülkemizde böyle nadide bir kıyafeti ancak bir müzede görebiliriz herhalde, ama hangi müzede? Bu kıyafetin her tarafından şıklık, zarafet, lüks ve ihtişam taşıyor. Audrey Hepburn veya Grace Kelly'yi bu kıyafet içinde, omuzlarına kadar uzanan beyaz saten eldivenler giymiş olarak, bir balo salonundan içeriye girerken hayal edin... İşte Couture Allure'ün, yani yüksek modanın, haute couture'ün cazibesi bu.

4 yorum:

  1. siyah işlemeli elbiseye hayran oldum diyebilirim,mükemmel....

    YanıtlaSil
  2. 500 senelik orjinal ahşap kapısını söküp yerine otomatik cam kapı takan müzecilik anlayışıyla ancak değerlerimizi gidip berlinde bergama müzesinden takip edebiliriz.

    YanıtlaSil
  3. Duygu, aslında bu siyah elbiseyi ilk seferde görmemişim. Yerine daha sade bir başka siyah elbiseden söz etmeyi düşünüyordum, ama bunu görünce fikrim değişti tabii:) Couture Allure keşke bu elbiseyi canlı bir manken üstünde sergileyebilse. Eminim satışları çok daha artardı.

    Magnetwoman, yazıda müzeden söz ederken aklımda Londra'daki V&A Müzesi'nin moda ve tekstil tarihi bölümü vardı. Çok güzel düzenlenmiş, harika elbiseleri, mesela Lady Di'nin hafızalara kazınmış kıyafetlerini sergiliyorlar. Sonra düşündüm, Türkiye'de bir müzede buna benzer bir şey gördüm mü diye, aklıma ta çocukken gezdiğim bir etnoğrafya müzesinde gördüğüm köylü kızı kıyafetlerinden başka bir şey gelmedi!

    Bu arada, yerinde olsam kız kıza tatil kontenjanımı Bulgaristan'da Madonna konseri yerine yeni Akropol Müzesi'ni görmek için kullanırdım. Hera ve Venüs karşısında Madonna'nın hiç şansı yok:)

    YanıtlaSil
  4. Değerli blog yöneticisi makalelerinizi Beton buz olarak çok beğendik. Ekibimiz olarak başarılarınızın devamını dileriz.

    YanıtlaSil