7 Aralık 2010 Salı

Burberry Prorsum'un pilot ceket ve montları


Daha geçen Şubat ayında, sonbahar-kış sezonu defileleri yapılırken bile Burberry Prorsum kolleksiyonunun bir "trendsetter" olacağı belli olmuştu. Nitekim kolleksiyonun dikkat çekici parçalarından olan "pilot" veya tam İngilizce çevirisiyle ifade edecek olursak "havacı" (aviator) ceket ve montlarının hem HM gibi yüksek modayı popülarize eden markalar tarafından "çakma"ları çıkarıldı hem de bu Burberryler editoryal çekimlerinde stilistlerin gözdesi oldular.

Yukarıda, Numero dergisininin 115 numaralı Ağustos 2010 sayısının kapağında Emily Didonato'yu bu pilot montlarından birinin yakası bir gerdanlık misali boynunu çevrelerken görüyorsunuz.

Bu montun dışı deri içi kürk gibi görünüyor ama aslında dışıyla içi iki ayrı malzeme değil, ikisi de bir. Bu aslında bildiğimiz koyun postundan yapılıyor (sheepskin). Normalde deri tabaklanırken bir aşamada kimyasal bazı maddelerle dış tarafındaki tüylerin dökülmesi sağlanır. İşte bu "sheepskin" veya "shearling" olarak anılan derilerde bu aşama uygulanmıyor, böylece bir tarafı deri diğer tarafı tüylü bir malzeme elde ediliyor. UGG botlar da bu şekilde yapılıyor. Bundan 15 yıl kadar önce, bu şekilde "napa" ve "nubuk" adıyla deri kabanlar Türkiye'de çok modaydı. İşte bunlardan "napa" diye anılanların deri tarafı parlak deriydi, "nubuk"ların ise deri tarafı süetti.

Bu montlara "pilot montu" denmesinin de basit bir nedeni var. Henüz pervaneli uçakların kullanıldığı, daha jetlerin icat olmadığı bir dönemde, filmlerden falan hatırlarsınız, pilotlar motorsiklet üstünde gider gibi püfür püfür uçuyorlarmış. Tabii kış şartlarında havada uçarken, rüzgarın da etkisiyle epey üşüyorlar. Bu nedenle kendilerini soğuğa karşı iyice korumaları gerekiyor. Böyle koyun postundan yapılma montlar, şapkalar, eldivenler giyiyorlar. Tabii havada uçmanın getirdiği romantizmle, pilotların bu pratik bir kaygıdan çıkan kıyafetleri moda oluyor.

Yukarıda, Amelia Earhart kadar meşhur olmasa da, 1930larda pilotluk yapmasıyla kadın pilotların öncülerinden sayılacak Avustralyalı Jean Batten'i, hepsi koyun postundan yapılma pilot mont, kaban ve tulumları içinde görüyorsunuz.
İşte bu da, İngiliz Kraliyet Hava Kuvvetleri pilotlarının II. Dünya Savaşı sırasında kullandıkları, Irvin adlı, en klasik pilot montlarından birisi.


İşte yukarıda, Burberry'nin kampanya fotoğraflarından bir kare görüyorsunuz. En sağda, Rosie Huntington-Whiteley hemen dikkat çekiyor.

Pilot montları belki 70-80 yıldır varlar ve aslında bu sezon öncesinde de belli bir popülariteyi hep korudular. Peki Burberry'nin bu sezon pilot montlarına getirdiği yenilik ne? Yukarıdaki karede yer alan çeşitli parçalardan da görüyorsunuz, Burberry koyun postunun kürklü tarafını epey bir öne çıkarmış, bazı modellerde yakayı iki kat çalışmış, manşet ve yakalarda bolca kayış bantlar kullanmış, düğme ve fermuarları iyice görünür hale getirmiş. 


İşte, Emily Didonato'nun Numero dergisi kapak resminden sonra en beğendiğim ikinci resim, Eniko Mihalik'in o olağanüstü güzellikteki saçlarını savurduğu, Harpers Bazaar Eylül sayısında çıkmış bu kare. Dupduru bir güzellik, sade bir şıklıkla birleşmiş ve ortaya bu enfes kare çıkmış! Yukarıda sözünü ettiğim yaka ve kollardaki kayışların omuzda apolet şeklinde de yer aldığını görüyoruz. Süet derinin mat dokusu ile bu kayışların parlak dokusu arasındaki kontrast, parlak siyah deri eldivenlerle iyice vurgulanıyor.

 

Stilistler Eniko'ya Burberry pilot montlarını o kadar yakıştırmışlar ki bu sefer W Kore'nin Ekim sayısı kapağında çıkıyor karşımıza. Bu modelin derisinin eskitilmiş görünümlü pütürlü dokusu ve rengine eskiden beri bu tip montlarda hayrandım, burada da kemer, fermuar, kürklü yaka gibi ayrıntılarla çok güzel bir mont çıkmış ortaya. Eniko'nun gözlerinin altındaki siyah maskara bütün dikkati gözlerine nasıl çekiyor birden!

Numero dergisi bu Burberry montu, Emily Didonato'lu Ağustos kapağından sonra Eylül sayısında Sasha Pivovarova'nın bir editoryalinde kullanmış. Siyah beyaz fotoğraf, deri ve kürk dokusunu mükemmel bir şekilde ortaya çıkarmış. Sasha, dağınık saçları ve elinde sigarasıyla sınır tanımayan, çılgın bir "biker chic" güzeli...

Carmen Kass, İtalyan Amica Ekim sayısında, yukarıda Sasha'nın fotoğrafıyla aynı espride bir karede. Dağınık saçlar, hiçbir şeyi takmayan bakışlar...

Burberry pilot montlarla ilgili görsel malzeme öyle bir blog yazısında tüketilecek gibi değil. O yüzden ben tekrar en başa, Emily Didonato'nun Numero kapağına döneyim. Normalde dergi kapaklarının başlıca amacı izleyene "Bu dergiyi almalısın!" mesajı vermektir. Numero kapağı ise "Bu dergiyi alacaksın!" mesajı veriyor sanki, Emily'nın bakışlarında insanı (en azından beni) hipnotize eden, etkisi altına alan, hatta hafif ürküten bir dominatriks hal var. Bırr!

Yukarıda Emily'nin bakışlarının insanı hipnotize eden bir yönü var dedim ya, meğer bu editoryalin adı "Hipnoz"muş! Hazır girmişken, bir daha fırsat düşer mi düşmez mi belli olmaz, bu editoryalden muhteşem bir başka kareyle noktalayayım bu yazıyı. Hayır Burberry değil, DSquared tasarımı bir kürk bu. Fotoğraf siyah beyaz, ama ben yine de "renklerin dramatikliği" diyeceğim. Evet, dramatik renkleri ve gösterişli yakasıyla muhteşem bir kürk ve Emily bu kürk içinde mükemmel bir poz vermiş.

4 yorum:

  1. bence şu en alltaki ''hipnoz'' renkli olsa zaten bizleri hipnotize etmezmiş gibi geliyo.

    bir de şu elinde sigara poz veren kızın olduğu
    fotoğrafa da bayıldım.

    evet sanırım Burberry bir efsane olma yolunda da ilerliyo, hani bırak yaptıkları bu işleri o deri ceketleri ve trench'leri de '''must have'' ayrıca sadece sezonluk bir ''must have''de değil. tıpkı chanel çantalar gibi.

    YanıtlaSil
  2. yakalar muhteşem gözüküyor, Emily yeni favorimiz olabilir harika görseller...

    YanıtlaSil
  3. Eniko Mihalik'in saçlarını savurduğu fotoğrafı muhteşem,monta da bayıldım

    YanıtlaSil
  4. Harika, harikalar... Çok da ilham verici. Bir şeyler yapmak için insanı itiyor bu fotoğraflar. O büyük yakalar da göz kamaştırıcı.

    YanıtlaSil