21 Aralık 2010 Salı

Örgü kürk örnekleri

Isabel Marant'ın 2009-2010 kış sezonu için hazırladığı tilki kürk ceketlerin sırlarından söz ederken, bu kürklerin en önemli özelliğinin "örgü kürk" olduğunu belirtmiştim. Takip ettiğim moda bloggerlarından Deniz Saatçioğlu, o yazıya bıraktığı yorumda, "Örgü Kürk! Çok enteresanmış, hiç duymamıştım." diye yazmıştı. Hadi o zaman örgü kürklere bir kere daha, bu sefer daha yakından bakalım.



Biliyorsunuz, örgü sadece yünle veya iplikle örülmüyor. Bambu, rattan, saz, kamış gibi malzemeler kullanılarak yapılan hasır örgüler var mesela. Sonra, tel örgü var. Demek ki, içiçe geçebilen, üstüste konulabilen, dokunabilen ince uzun her şey teorik olarak örgü malzemesi olabilir. İşte örgü kürkte de yapılan, kürklerin ince şeritler halinde kesilmesi ve böylece bir tarafı kürk, diğer tarafı süet deriden oluşan bir ipliğin elde edilmesi. Bu iplik daha sonra dokunuyor ve kürkün uzun tüyleri sayesinde ipliğin deri tarafı ortadan kayboluyor, her iki tarafı da kürklü bir yüzey elde ediliyor.



Bu yazıdaki örgü kürk örneklerini, Amerika'nın Detroit kentinde bulunan Wolverine Furs adlı kürkevinin web sitesinden aldım. Bu örneklerde vizon kürkü kullanılmış. Kalın yünlerle yapılan düz örgülerde hani tek tek ilmeklerin V şeklinde dizilmiş bir görüntüsü vardır ya, bu örgü kürklerde de ilmekler aynı şekilde tek tek görülebiliyor ve örgü kürke kendine özgü bir doku katıyor.

Yukarıdaki örneklerde kürklerin uçları "ruffle" tabir edilen dalgalı bir şekilde geçilmiş. Örgü kürkün doğal bir dökümü var ve bu dalgalı uçlar o dökümü iyice vurguluyor. Bu kürkler önleri açık bırakılarak şal gibi kullanılabilecekleri gibi, önleri tutturularak sırasıyla bolero, pelerin ve hatta hırka gibi de kullanılabiliyorlar. Üçüncü kürkte gördüğümüz cepler, bu örgü kürklerin atkı modellerinde de çok popüler, çünkü bu kürkler adeta "gel bana dokun!" çağrısı yapacak kadar yumuşak ve sıcaklar.

İşte, bu şal/atkıda örgü modeli kendini çok daha iyi gösteriyor. Fotoğrafın sağ tarafında (modelin solu oluyor) örgü ilmeklerinin oluşturduğu dizilerin nasıl uzandığına dikkat edin.

Yukarıda da belirtmiştim, bu örgü kürklerin hepsi vizon. Bu açık kahve renk vizon çeşidine "viski vizon" (whiskey mink) adı veriliyor. Koyu kahve ve siyah vizonlarda örgü ilmekleri uzaktan bu kadar net belli olmuyor.

İşte, rahat ve informel bir tarza hitap eden bir örgü kürk mont. Bu mont altına kot pantolon veya taytla her yere giyilebilir.


Bu da örgü kürkten yapılmış bir kaban. Yaka, manşet ve kenarlarında aynı renge boyanmış tilki kürkü kullanılmış. Bunun yanısıra yaka ve kenar olarak rakun veya tanuki gibi, kaz tüyü parkaların kapuşon kenarlarında sıkça rastladığımız, dramatik renkleri olan kürkler de kullanılıyor ve çok yakışıyor. Yine örgü kürkten kemer çok beğendiğim bir ayrıntı.

Bu bir pelerin mi, hırka mı, yoksa bir kaban mı? Bence hepsi! Ama en önemlisi, bu örgü kürkler insanın içini ısıtan bir görüntüye sahipler. Soğuk bir kış akşamı, kahvenizi aldığınızı ve böyle bir örgü kürk şala sarınıp en sevdiğiniz koltukta kitabınıza gömüldüğünüzü hayal edin...

Bu şapkanın adı "J-Lo hat" demek ki Jennifer Lopez bir zamanlar böyle bir kürk şapka giymiş:) Bu fotoğrafta uçları koyu renkli uzun "koruyucu kürk" tüylerini ve alttaki daha kısa, gri renkli "underfur" tüylerini görebiliyorsunuz.

3 yorum:

  1. All I Have videosunda giyinmişti öyle bir kürk şapka sanırım :)

    bu arada ciddi bilgilendrme oldu. bilmiyodum örgü kürkü cidden :)

    YanıtlaSil
  2. Dün akşam, senin bu postunu görmeden, eşime anlattım örgü kürk olayını. Hatta bizler, hayvan severler olarak 'ne güzel, belki de hayvanları öldürmeye gerek kalmadan, kürkleri kırpılarak yapılabiliyordur' diye bayağı bir sevinip üzerine muhabbet ettik :)) Mümkün mü böyle birşey acaba, yoksa saçmalamış mıyız ? :))

    YanıtlaSil
  3. James Mayer, Klibi izledim, evet o klipte gerçekten beyaz renkli vizon kürk bir şapka giyiyor, ama örgü mü değil mi anlaşılmıyor pek:)

    Deniz Saatçioğlu, aslında öyle bir şey yapılabiliyor, adı da yün! Dahasını söyleyeyim, köpek tüylerinden, hatta insan saçından bile örgü için kullanılacak ip eğiren insanlar var! Aslında burada kürk ile yün arasındaki fark nedir sorusu ortaya çıkıyor, belki ona bir blog yazısında daha ayrıntılı değinirim, ama şimdilik, "vizon yünü" diye bir şey var, onu söyleyeyim. Bir de link vereyim:
    http://www.greatnorthernyarns.com/servlet/StoreFront

    Amerika'daki bu firma, %70 vizon %30 kaşmirden oluşan ve kaşmir kadar yumuşak ve kaliteli bir yün satıyor. Fiyatı biraz pahalı gelebilir, ama çok kaliteli bir yün olduğuna eminim! Şurada bu yünün örgü değerlendirmesini bulabilirsin:
    http://www.knittersreview.com/goto.asp?goto=mink

    YanıtlaSil