1 Şubat 2011 Salı

Manolo Blahnik'ten imzalı ayakkabı kitabını kazanan belli oldu!

Eveeet, Ocak ayıyla birlikte Manolo Blahnik imzalı ayakkabı kitabı yarışmamız da sona erdi ve kazanaaan! Kazananın kim olduğunu şu anda açıklamak isterdim, ama inanın, ben de bilmiyorum!

"Nasıl yani?" demeyiniz hemen:) Şimdi efendim, malumunuz, bu bloglardaki hediye ve çekilişlerde kimin kazandığını rastgele belirlemek öyle pek kolay değil. Çoğu blog yazarı random.org'u kullanıyor. Evet, random.org rastgele sayı üretiyor, ama oradaki tuşa her tıkladığınızda başka bir sayı üretiyor! Peki, blog yazarının çekilişe katılanlardan birini, mesela bir sevgili arkadaşını kayırmayacağı ne malum? Şöyle 5 dakika boyunca tıklasa, istediği sayıyı rahatlıkla denk düşürebilir. Zaten bu nedenle random.org, gerçek anlamda çekilişleri ücrete bağlamış. Bir çekilişin fiyatı 4.95 dolardan başlıyor!



Gerçi sonuçta şurada bizbizeyiz, sözkonusu hediyeler de öyle kat, yat gibi şeyler değil, maksat eğlenelim, hoş bir heyecan yaşayalım, ama ben düşündüm, taşındım, Türkiye'deki moda blogları camiasına belki de ufak bir katkım olsun diye, şöyle parlak bir fikir keşfettim, eee tabii serde bilimsel, akademik bir eğitimden gelmek de var:)

Şimdi kazananı tespit etmek için kullanacağımız rastgele sayıyı nasıl üreteceğimi anlatacağım, ondan sonra da bu yazıyı yazarken bu sayıyı nasıl ürettiğimi birlikte göreceğiz. Hadi bakalım:)


1. Önce, çekilişe şeref veren blogumun değerli okurlarını ve çekilişe katılanların sayısını tespit edeceğim. Bu sayıya A diyelim.
2. Sonra, onların blogger.com'daki takma adlarının (nickname) kaç karakterden oluştuğunu sayacağım. Ama adın tamamını alacağım, yani başında ve sonunda nokta, yıldız, ünlem, parantez ne varsa hepsini katacağım.
3. Tüm yarışmacıların takma adlarının karakter sayılarını toplayacağım. Bu toplama B diyelim.
4. Ardından, çekilişe katıldıkları yorumu yaptıkları zamana bakacak, ilk hanesini (dakikanın birler basamağı) alacağım. Mesela yorumu saat 14:22'de bıraktılarsa, alacağım rakam 2 olacak.
5. Çekilişe katılan herkes için tespit ettiğim bu rakamların hepsini toplayacağım. Bu toplama da C diyelim.
6. A ile B'yi çarpacak, çekilişe katılanların sayısına böleceğim. Bölme işleminin kalanı aradığımız rastgele rakam olacak! Başka bir deyişle:

şanslı sayı=BxC (mod A)

Nasıl, bundan güzel ALES sorusu olur, değil mi!?!

Hadi o zaman, işe koyulalım!


Çekilişe katılanlar ve diğer hesaplamalar:

1. Milagros (8), 16:12 (2)
2. KOVA KADINIYIM BEN... (21), 16:23 (3)
3. rookieicon (10), 16:30 (0)
4. açelya yılmaz (pretemagna) (26), 19:40 (0)
5. *STYLEBOOM* (11), 09:34 (4)
6. ÖZLEM (5), 11:53 (3)
7. Aslı Cin (8), 20:07 (7)
8. girlshygirlguide (16), 20:30 (0)
9. Missy (5), 20:31 (1)
10. Gizemli Tosbaga (15), 11:36 (6)
11. SEMA (4), 11:57 (7)
12. Derya (5), 13:24 (4)
13. ♥ willdone ♥ (12), 11:15 (5)
14. Zuzu (4), 16:48 (8)
15. ..trend Pınar'ı.. (17), 20:13 (3)
16. Moda Sanattır (13), 09:18 (8)

Bu durumda, A=16 :)
Çok heycanlı, di mi! Kazanan kim, inanın şu satırları yazarken hala bilmiyorum!

Şimdii, sıra B ve C'yi hesaplamaya geldi:
B=8+21+10+26+11+5+8+16+5+15+4+5+12+4+17+13=180
C=61

BxC=10980
10980=16x686+4

Yani aradığımız şanslı sayı: 4 !!!

Manolo Blahnik kitabını kazanan şanslı okur: açelya yılmaz (pretemagna) !!!

Yorumunuzda yer alan eposta adresinize mesaj gönderdim. Lütfen benimle irtibata geçiniz:)


Evet, 50-60 kişinin katıldığı bir çekilişte bu yöntemi uygulamak pratik olmayabilir, ama belki programcılıktan anlayan biri oturup bir program yazar da hepimiz kullanırız:) Ya da, eğer katılımcı sayısı fazla olursa şöyle bir kestirme yol denenebilir. Sadece, yorum zamanlarında dakikaların birler basamağı alınır, toplanır ve toplamın karesi alınır. Çıkan sayı çekilişe katılanların sayısına bölünür. Bu bölme işleminin kalanı, kazanan sayı olur. 100 kişilik bir yarışmada bu hesaplamayı yapmak en fazla 10 dakika sürecektir. Önemli olan, büyük bir sayı olsun. Bunu çocukken oynadığımız oyunlarda ebe seçmek için kullandığımız "O piti piti karameli sepeti..." tekerlemesiyle oyuncuları tek tek sayma işlemine benzetebilirsiniz.

Merak edenler için matematiksel açıklama:
Bu yöntem yeterince karışık görünüyor, peki rastgele olduğundan nasıl emin olucaz? Bir kere 3 parametre de, kimsenin kontrolünde olmayan, tesadüfi olaylar gibi duruyor. A, yarışmaya katılan kişi sayısı. Bir kişi fazla veya eksik olsa sonuç değişecek. B, yine yarışmaya katılan kişilerin blogger takma adlarından yola çıkıyor. C, yorum saatine dayanıyor. Biri saat 14:34 yerine 14:35'te yorum yapsa sonuç yine değişecek. B ile C'nin çarpımı büyük bir sayı veriyor. Bunu A'ya bölüyoruz. Kalana bakmanın anlamı da aslında şu. Yarışmaya katılanların bir çember oluşturduklarını düşünün. BxC sayımız büyük bir sayı. (O piti piti karameli sepeti tekerlemesi gibi...). Bu çemberdeki kişileri 1'den başlayıp sayıyoruz, son kişiye geldikten sonra ilk kişiden itibaren saymaya devam ediyoruz. BxC sayısına kadar saymaya devam ediyoruz. BxC sayısına ulaştığımızda kime geldiysek kazanan o kişi oluyor (veya o kişi ebe oluyor).

6 yorum:

  1. Süper :D It's not rocket science derler ya, bu tam rocket science olmuş :) Hem de adil, ne güzel.

    YanıtlaSil
  2. hahah hesaplama harikaydi:))

    YanıtlaSil
  3. çok teşekkürler :))))))pek şanslı bi tip değilimdir ben bile şaşırdım :)))))

    YanıtlaSil
  4. ben de kazanamayanlardan kaybedenler kulubü kurar, kitabın renkli fotokopisini ciltletir hediye ederim=)

    Kaybetmek hiç eğlenceli olmamıştı, bari bir sefer eğlenceli olsun =) puf.. Sahi kaybettim değil mi..

    Tüm kaybedenleri bekleriz :
    perfect-colors.blogspot.com
    =)

    YanıtlaSil
  5. Ne super bir oylama olmus bu yaa, kacirdigima cok uzuldum.:((

    YanıtlaSil