31 Mart 2011 Perşembe

Desen Turu: Stella'nın meyve desenleri -2-

Son yazımda sizleri ilkbahar-yaz 2011 sezonunun gözdesi desenler arasında bir tura çıkarma sözü vermiş, bu tura Stella McCartney kolleksiyonundaki meyve desenli kıyafetlerle başlamıştım. Stella McCartney defilesinde bu limon, portakal, greyfurt, lime gibi insanın iştahını açan narenciye desenleriyle bezeli kumaşların elbise, bluz-etek, bluz-pantolon, siyah üstüne ceket, elbise üstüne siyah ceket gibi bilumum kombinasyonlarını gördük. Şimdi sıra, bu kıyafetlerin moda editoryallerinde nasıl yer aldığını görmeye geldi.

Turumuza en beğendiğim kareyle, Vogue Türkiye Mart sayısındaki Alana Zimmer editoryaliyle başlamak istiyorum. Yemyeşil yapraklar bu elbiseye mükemmel bir fon olmuş. Desenlerin yer aldığı parça, son yazıdaki defile fotoğraflarında yer almıyor; bir ipek bluz. İpek, pamuklu kumaşlara göre böyle canlı desenleri çok daha güzel yansıtan bir kumaş. Burada çiçek desenleriyle süslü Paul Smith marka bir ipek şort-tulumla birlikte kullanılmış, bu da çok beğendiğim bir tercih.


Şimdi, Ymre Stiekema'nın Harpers Bazaar Mart sayısındaki editoryalinde yer alan yukarıdaki fotoğrafa bakalım. Bu editoryalden Versace geometrik desenli elbiseye, Styleboom'un desenleri karıştırma kılavuzunu moda editoryallerine uyguladığım yazıda yer vermiştim. Stella'nın limon ve greyfurtları bu sefer bluz-etek ikilisi olarak çıkıyorlar karşımıza. Ymre'nin uzun bacaklarını vurgulayan, hareketli bir poz...


Angela Lindvall'ı, Zoo dergisinin 30 numaralı ilkbahar 2011 sayısında görüyoruz. Vogue, Elle, Harper's Bazaar gibi moda endüstrisinin göbeğindeki dergiler daha şık, daha "soft" bir tarzı vurgularken Zoo, Pop, Dazed&Confused gibi daha küçük ama daha bağımsız dergiler daha radikal ve "sert" tarzlara da zaman zaman yer veriyorlar. "Sert" tarz derken, Angela Lindvall'in duvara düşen keskin gölgesini kastediyorum. Bacakları güç projeksiyonu yapar bir biçimde açık, projektörler üstüne çevriliyken bile kendinden ödün vermeyen kadının pozu bu. Meyve desenlerimiz bu sefer elbise formunda.



Evet,dikkatli bakarsanız yukarıdaki resimde Stella McCartney'in meyve desenleri yok, ama sarı sarı limonlar ve yeşil yapraklarla bezeli benzer bir desen var. Anna Lundgaard'ın Alman Madame dergisinde, süpermarketten alışveriş yapma temalı editoryalinden bir kare bu. Eteğin desenindeki sarı limonlar, triko bluza rengini verdiği gibi, fotoğrafa fon da olmuş.



Desendeki limonları gerçek limonlarla vurgulayan bir başka kareye, Harper's Bazaar Rusya Şubat sayısında rastlıyoruz.

Stella McCartney defilesinde Freja Beha'nın üstünde, siyah bluz ve pantolonla gördüğümüz ceket, Elena Lamkova'nın üstünde, Elle Rusya Mart sayısında çıkmış. Elena'nın son dönemde memleketimizde "Hürrem kızılı" diye ünlenen bakır kızılı saçları ile Stella'nın meyve desenlerindeki turuncu portakallar, greyfurtlar hiç fena durmamış:)

New York Times gazetesinin T Style ekindeki bu fotoğrafın en beğendiğim yanı arkaplan olarak kullanılan duvarın rengi desem:) Yok canım tabii ki şaka yapıyorum, ama bence duvarın rengi, bu meyve desenleriyle yapılabilecek kombinler hakkında bayağı bir ilham veriyor, vermeli. Mesela meyve desenli bluzun altına, bu duvar renginde parlak likralı kumaştan bir tayt? Yukarıda, desendeki meyvelerden limonu kullanan fotoğraflar görmüştük, bu çekimde herhalde narenciye kıtlığı vardı, model Hailey Clausen'in iki eline birer ananas tutuşturmuşlar! Styleboom'un "aynı deseni farklı boyutlarda kullanma" kuralına uyan Stella McCartney eteğin üstünde, Moschino Cheap and Chic'ten sarı çiçek desenli bir bluz çok yakışmış!


Grey dergisi ilkbahar 2011 sayısında Hannah Holman'ın üstünde yine rengarenk desenli Stella McCartney'leri görüyoruz, ama desenleri bu yazının konusu olan alıştığımız narenciyeler değil, botanik illustrasyon tarzında çiçek ve yapraklardan oluşuyor. İpek bluz, etek ve trençkotun her biri diğerinden güzel. Hatta bu desenler, narenciye deseninden bile güzel bence...


Bloguma çok uzun süredir konuk etmek istediğim ama bir türlü fırsat bulamadığım bir manken Heather Marks. Yukarıda, Flare Mart sayısındaki bir editoryalde meyve desenli bluz-etek ikilisiyle boy gösteriyor. Günlük-güneşlik bir hava, masmavi gök, masmavi deniz, pamuk bulutların ve dalga köpüklerinin beyazı... Yaz özleminin tavan yaptığı şu günlerde, Stella McCartney'nin meyve desenleri için mükemmel bir fon!


Yine mavi gökyüzünü fon olarak kullanan bir başka karede Marcelia Freesz'i Numero Tokyo Mart sayısında görüyoruz. Arkadaki yeşil tepelere bakarak burası Hawaii diyorum, nitekim geçenlerde okuduğum bir yazıda Hawaii'ye gelen turistlerin üçte birinin Japon olduğunu okumuştum... Bu editoryal ta Aralık-Ocak döneminde çekilmiştir, ama talihsizliğe bakın ki, Japonya'yı deprem ve tsunaminin sarstığı Mart ayında yayınlanmış:(

Meyve desenli bluzu bu sefer düz renk pantolonla birlikte görüyoruz. Yukarıda, New York Times T Style dergisindeki fotoğraf için ne demiştim ben size:) Eh o karedeki arkaplan duvarın rengi daha bir pembe-bordo idi, buradaki pantolon ise daha çok karpuz veya "yanmış portakal" (burnt orange) renklerinde, ama fikir aynı. Belki McCartney defilesinde Ieva Laguna'nın (ki bu model hakkında en kısa zamanda bir yazı yayınlamalıyım blogumda, bayıldım kendisine!) giydiği pantolon gibi paçaları biraz daha dar olabilirdi...



Hayır, daha bitmedi! Düşünün, daha sezona yeni girdik sayılır, şunun şurasında dergilerde yeni kolleksiyonları görmeye başlayalı Şubat bir, Mart iki ay oldu, ama Stella McCartney'nin meyve desenlerine yer veren editoryalleri bir türlü tüketemedik! Şimdi Vanity Fair Mart sayısında, Iza Olak'ı görüyoruz. 1960ların masumiyetini hatırlatan kedi güneş gözlükleri, keten ceket ve çanta ile tam bir bar-kokteyl kombini olmuş!



Defiledeki bir başka kombini görüyoruz, bluz-etek üstüne siyah ceket. Karlina Caun, L'Officiel Rusya'nın Mart sayısında. Kıyafete pek bir şey söyleyemeyeceğim, ama böyle eteğin yırtmaçlarından bacakların iki yana efe gibi sallanması, eli belinde meydan okuma pozu, Karlina'nın yüzündeki "açıkta bir şey mi gördün bilader?!" ifadesi bana hitap etmiyor!


Yüzümüze üflediği sigara dumanı nedeniyle yüzü pek seçilmiyor, ama karşımızda, Elton John ile birlikte poz verdiği editoryal Pop dergisi ilkbahar-yaz 2011 sayısında yayınlanan Naomi Campbell var! Sol alt köşedeki yazıda meyve desenli kıyafetin elbise olduğu yazıyor ama belden aşağısı görünmediği için pekala bluz da olabilirdi. Şeker pembesi düz arkaplan, New York Times T Style'daki fotoğrafın arkaplanına ne kadar benziyor, değil mi?

Önceki yazıda yer alan Vogue Paris'teki Freja Beha'lı fotoğrafı da sayacak olursak, Stella McCartney ilkbahar-yaz kolleksiyonundan narenciye desenli 12 ve botanik desenli 1 olmak üzere, moda dergilerinde yayınlanmış tam 13 fotoğraf gördük. Çok sayıda dergide yer almak bir başarıysa, Stella'nınki büyük bir başarı diyebiliriz. Eee, ne kadar köfte, o kadar ekmek:)

Ben bu yazıyı son gözdem Ieva Laguna'nın defileden bir yakın çekim fotoğrafıyla kapatayım:)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder