13 Mart 2011 Pazar

Styleboom Armağanı: Rengarenk desenler!

Evet, bu yazı benden sevgili StyleBoom'a ufak bir armağan olsun!

Bloglara erişimin engellendiği, iki hafta öncesine kadar cıvıl cıvıl olan moda bloglarının kuruyup kaybolmaya yüz tuttuğu bir ortamda, onun cıvıl cıvıl "Trend Raporu: Kafa Karıştırmadan Desen Karıştırmak" yazısını okudum, umudum arttı, keyfim yerine geldi. Moda dergilerinin son sayılarına göz atarken, Styleboom'un yazısına konu ettiği kıyafetleri, vurguladığı noktaları birbiri ardına editoryallerde görünce, kendimi tutamadım, VAY CANINA! dedim!

Şimdi bakalım sevgili Boom'un yazısına konu ettiği kıyafetlerinin hangilerini bulabileceğim moda editoryallerinde? Bakalım Boom'un desenleri karıştırma kurallarının hangilerine rastlayacağım? Siz de meraklandıysanız, haydi hemen başlayalım, ama eğer hala okumadıysanız, önce Boom'un yazısını dikkatle okuyun, siz dönüp gelene kadar söz, beklicem!

Boom yazısına desenleri arasında süreklilik gözlemlediği Etro'dan bluz-etek kombiniyle başlamış. Ben bu Etro kombinine rastlamadım, ama ona çok benzettiğim ve yakıştırdığım yukarıdaki Versace elbiseye üç farklı editoryalde rastladım. Evet bu bir elbise, ama desenin kendi içinde ve fırfırlı eteğinde, Boom'un vurguladığı süreklilik mantığının mükemmel bir uygulamasını görüyoruz. Model Ymre Stiekema, Harper's Bazaar Mart sayısında, desenleri konu alan bir editoryalde yer alıyor, ama sanki stilist Styleboom'muş da desenleri karıştırma yazısını birebir uyguluyormuş gibi!


Styleboom'un desenlerde sürekliliğe verdiği ikinci örnek, Dolce Gabbana'nın allı morlu çiçeklerle bezeli bluz-etek ikilisi. Boom, Dolce Gabbana defilesinden bir fotoğrafı kullanmış ve "hem altta hem üstte tıpatıp aynı desen değil ama aynı tür desen-çiçek deseni- kullanılmış ve üstteki yeşil içindeki şeftali ve mavi, altta şeftali içinde yeşil ve mavi olarak devam etmiş" diye yazmıştı. Yukarıda, aynı kombini Elle Rusya'nın Şubat sayısında, Franziska Frank'ın üstünde görüyoruz.
Dolce Gabbana'nın çiçek desenlerini de içine alan yukarıdaki fotoğraf, çiçek desenlerindeki sürekliliği artık öyle bir abartmış ki, sağ üst köşedeki açıklamaları okumaktan yoruluyor insan. DG çiçekli tulum, DG tişört, Kate Spade elbise, çiçek baskılı eldivenler... Kel Markay'lı bu Elle editoryali Mart sayısında çıkmış. Editoryalin konusu tam da bizim konumuz, yani desenleri karıştırmak!

Kel Markay'lı Elle editoryalinden bir başka renk ve desen cümbüşü!


Teen Vogue dergisi de Dolce Gabbana'da gördüğümüz "Çiçek desenlerini karıştırma" fikrini yakalamış ve okurlarının 20 yaş altı genç kızlar olduğunu dikkate alarak, fiyatları daha uygun olan American Eagle Outfitters gömlek ve Karen Walker şortla bir kombin yapmış.

Boom'un vurguladığı ikinci desen karıştırma kuralı, aynı desenin farklı halleriydi. Boom'un sözünü ettiği  "farklı haller"den biri de aynı deseni farklı boyutlarda kullanmaktı ve Boom'un verdiği örnek Blumarine'in leopar desenli alt-üst kombiniydi. Yukarıda yine Boom'un sözünü ettiği DG çiçekli kombinle gördüğümüz Franziska Frank, Elle Rusya'daki editoryalde bu sefer Blumarine kombinle çıkıyor karşımıza. Demek ki, stilistler değişiyor ama desen karıştırma kuralları değişmiyor!


Boom'un aynı desenin farklı halleri kuralının bir başka alt kümesi aynı desenin farklı renkleri idi. Boom Miu Miu resort kolleksiyonunda puantiyeli parçaları vermişti örnek olarak. Ben de HM'in HM İlkbahar-Yaz 2011 dergisinde Kasia Strauss'un giydiği yukarıdaki çiçekli bluz-şort kombinini vereyim:)

Boom, aynı deseni farklı yönlerde kullanmaya Jil Sander'den örnek vermişti. Desenleri konu alan bir diğer editoryal Vogue Rusya Mart sayısında çıkmış. Tati Cotliar'ın bu editoryalde giydiği kıyafetlerden biri, yukarıda gördüğünüz üzere işte bu Jil Sander!

Tati Cotliar'lı bu Vogue Rusya editoryali, desenleri karıştırma konusunda gerçek bir hazine! Sanırım St. Petersburg'daki bir meşhur çarlık sarayında çekilmiş fotoğraflar. Kıyafetlerin yanısıra arkaplanlardaki desenler de olağanüstü güzellikte.

Tati Cotliar'ın üstünde, aynı deseni farklı boyutlarda kullanma kuralını görüyoruz, bakınız yukarıdaki fotoğraf:)

Cümbüşle kakofoni arasındaki sınırda geziyor artık bu desenler! Gerçi Boom'un kuralları arasında yer almıyor, ama bu kare için aynı desenin bulunduğu bir arkaplan bul ve önünde poz ver diye bir kural uydurmak istiyorum:))


Tati Cotliar'lı bu editoryal, muhteşem desenler içeren enfes fotoğraflarla dolu:)

Styleboom'un üçüncü kuralı farklı desenler aynı renkler için verdiği örnek Rodarte tasarımı ipek elbiseydi. Bu elbiseyi, Vogue Amerika Mart sayısında, Anais Mali üstünde görüyoruz.


Vogue Amerika editoryalindeki bir başka karede Anais Mali'yi, allı morlu çiçeklerle bezeli John Galliano ipek bluz ve pantolonla görüyoruz. Desen karıştırma kuralları yine işbaşında!

Bu çiçekli John Galliano'ları Vogue Paris Şubat sayısında yeni kolleksiyonların tanıtıldığı editoryalde Lara Stone'un üstünde de görmüştük...

Çiçekli, hareketli, rengarenk, karmançorman desenler, özellikle kış mevsiminin ardından insanların içinin kıpır kıpır olduğu ilkbahar ve güneşli yaz sezonlarının vazgeçilmezleri. İşte ben de bu yazıyı, daha birkaç yıl önce, 2008 Mart'ında Vogue Amerika'da yine böyle bir desen cümbüşünün yaşandığı bir editoryalden karelerle bitiriyorum. Mankenlerimiz Coco Rocha, Caroline Trentini, Jessica Stam ve Raquel Zimmermann.

Son olarak, bu yazının ilham kaynağı Styleboom'a teşekkür etmek istiyorum!

3 yorum:

  1. Boom'un en ilham verici, en çalışkan, en süppper moda blogu olduğunu tekrar tekrar söylemeye gerek var mı bu yazıdan sonra? Hatta hep derim, kosskoca bir moda dergisinin yapabildiğinden daha iyisini tek başına yapıyor.. Tebrikler..
    Size de teşekkürler, editoryaller harika görünüyor.. :)

    YanıtlaSil
  2. coskun bey yani ben bir calistiysam siz 3 yapmissiniiz, harika olmus, ozellikle editoryaller super oturmus:) Coook incesiniz ve de cook tesekkur ederim.

    tabii ki willdone'cigima da:))

    YanıtlaSil
  3. cok guzel olmus :) dergi gibi blog zaten :)

    YanıtlaSil