26 Şubat 2012 Pazar

BCBG Max Azria'da kürk-kumaş renk uyumu



BCBG Max Azria sonbahar-kış 2012-13 defilesi beni çok etkiledi. Her şeyden önce, renk, malzeme ve desen seçimiyle, olağanüstü bir tutarlılık sergilenmiş bu kolleksiyonda. Tüm parçalar aynı bakışı, aynı stili ve felsefeyi yansıtıyor. Önce, renk bloğu trendinin nötr-toprak tonlarında renklerle dikkat çekici bir uygulamasını görüyoruz. Kamel, hardal sarısı, pudra, taba, turuncu, haki gibi renkler baskın olmayan bir şekilde mükemmel bir uyum yakalamışlar. Dahası, renklerdeki uyum sadece kumaş parçalarla sınırlı kalmamış, kürkler de aynı uyuma katılmışlar. Benim de dikkatimi çeken bu kumaş-kürk renk uyumu oldu.


Yukarıdaki cekette yer alan farklı kürk ve kumaş parçalarından bir kolaj yaptım. Üst sırada kürk parçaları, altta ise kumaşları görüyorsunuz (alt sırada en baştaki parça kol kenarlarındaki deriden). Özellikle alt sıradaki renkler sanki bir çizim programında boyanmış gibi duruyorlar ama öyle değil. Bu parçaların her birini  yüksek çözünürlükteki fotoğraftan birebir cropladım. Renk uyumu dikkat çekici, değil mi?!

Kumaş veya deri ceket veya mantoların omuz ve kollarında kürk detaylara  bir süredir rastlıyoruz. BCBG'nin yeniliği, farklı kürklerden parçaları kırkyama gibi bir araya getirmesi olmuş. Şimdi bakalım bu cekette kullanılan kürk parçalarını bir puzzle gibi nasıl ayırt etmişim:


Hakiki kürkü modacılar için vazgeçilmez kılan en önemli özelliklerinden biri, doğal bir renk ve desen çeşitliliği sunması. Tek bir kürk postunun bile üzerinde farklı bölgelerde farklı renk ve desenler görebilirsiniz. Ama burada, değişik kürk cinslerinden parçalar biraraya getirilmiş ve çok güzel bir uyum ortaya çıkmış.


İlk örnekte kürk parçaların renk ve desenleri birbirlerine çok yakındı, ama buradaki atkıda kullanılan kürk parçalar çok daha geniş bir yelpazeye yayılmış. Şimdi de buradaki puzzle'ı çözelim:



Bu kırkyamalı kürk atkıda kullanılan kürk cinslerini şöyle sıralayabilirim:
1. Kızıl tilki
2. Gümüş tilki
3. Kristal tilki
4. Siyaha boyanmış tilki
5. Cross (karışık) tilki
6. Tanuki veya Fin rakunu


Dünyanın en büyük kürk üreticilerinden İskandinavyalı SAGA'nın kürk örneklerini kullanarak, yukarıdaki çeşitlere benzeyen bir kolaj yaptım. Tabii SAGA ticari bir firma olarak, kendine özgü isimler vermiş kürk çeşitlerine. Mesela benim "kızıl tilki" olarak andığım kürk, SAGA literatüründe "altın tilki" ("gold fox") olarak geçiyor...

Buradaki kürk, bir atkı veya etol mü, elbiseye tutturulmuş bir yaka mı, yoksa manto veya kabanlara takılacak bir yaka parçası mı anlayamadım. Ama farklı cinslerdeki kürklerle oluşturulan kırkyama deseni yine çok güzel ve kendine özgü.


BCBG Max Azria defilesinde en beğendiğim iki parçayla bitiriyorum bu yazıyı. Biz Türkler genelde parlak neon renkleri pek sevmeyiz, belki de bu kolleksiyondaki parçaları sevmemin arkasında bu yatıyor...







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder