28 Şubat 2012 Salı

Beyazın asaleti


"Moda ve Sosyete" deyince ilk aklıma gelen Moda ve Sosyete blogunun değerli sahibesi, Siren Ertan Çarmıklı'nın giydiği bir beyaz kürk mantoyu pek bir beğenmiş. Ben de, "hadi o zaman, beyazlara gömüldüğümüz şu günlerde, beyaz kürkleri ele alayım" dedim. Bu yazıda bir taraftan kürk modasının klasiklerinden beyaz kürk fotoğraflarını sizlerle paylaşmak diğer taraftan da Siren Ertan'ın beyaz kürküne yakından bakmak istiyorum.

Kürk doğal bir malzeme olduğu için, "beyaz" veya "siyah" gibi renk tanımlamaları çoğu zaman yetersiz kalıyor. Hani sosyal medyada sıkça dolaşan bir resim vardır, kadınların ve erkeklerin renk algıları üzerine. Bu  Mars-Venüs karşılaştırmasında erkekler için renkler beyaz, siyah, kırmızı, sarı, yeşil, mavi, kahverengi gibi ana renklerden ibaretken kadınlar için beyazın kırık beyazı, buz beyazı, yumurta kabuğu (eggshell) beyazı, süt beyazı, beji, kremi vardır. Erkek için mavi mavidir, oysa kadın için gece mavisi (parlement), saks mavisi, petrol mavisi... uzar gider. İşte kürklerin renkleri de öyle. Bu yazıda beyaz kürklerin de nasıl çeşitlenebildiğini göreceğiz.

Yukarıdaki fotoğrafı çok severim. 1980lerden kalma olmasına rağmen, modelin saçları, makyajı, hele duruşu, bakışı çok "fresh" gelir bana. Hele o yüzündeki muzır ifade! Ucuz Roman filmindeki Uma Thurman'ı çağrıştıran o ifade! Gerçi yatarak verdiği pozdan kürkün kesimini tam anlayamıyoruz, ama geniş yakası ve kollarda kıvrılan manşetler dikkatimizi çekiyor. Kürkün cinsi? Vizon, onda şüphe yok. Ama ne cins bir vizon? "Beyaz vizon" diye anılan cins de olabilir, "inci vizon" da olabilir. Hafif kreme çalan hoş bir rengi var, ama bu tamamen fotoğraf makinesi ve ışıklandırmadan da kaynaklanıyor olabilir.


Madem konuya oradan girdik, Siren Ertan Çarmıklı'nın mantosuna bakalım bir de. İlk soru, ne cins bir kürk bu? Ben ilk bakışta vizon dedim, ama pekala tavşan veya traşlanmış kunduz (sheared beaver) da olabilir. Traşlanmış vizon da olabilir. Hatta imitasyon bile olabilir, ne de olsa son dönemde gerçeğinden ayırt etmesi çok zor imitasyon kürkler yapıyorlar!

Bu mantoda, kürkün cinsi kadar dikkat çeken başka noktalar da var. Bir kere, etekleri oldukça dökümlü bir kesimi var. Modanın diğer sektörlerinde olsa pek dikkat çekmez, ama kürkçülük ve kürk tasarımı, tıpkı altın veya pırlanta gibi, hammaddesi gayet değerli bir malzemeyi yani kürkü kullandığı için, bu nokta önemlidir. Dökümlü kesim demek daha fazla kürk kullanılması ve bu da maliyetin ve fiyatın artması demektir. Bu nedenle, internette kürk satışı yapan sitelerde belli bir kürk mantoyla ilgili fotoğraflardan birisi illa ki bu etek dökümünü gösterir. Onu da şöyle gösterir. Model kameraya sırtı dönük vaziyette, kürkün iki etek ucunu ellerine alır ve kollarını kaldırabildiği kadar havaya kaldırır. Yok dur böyle olmayacak, ben en iyisi bir örnekle açıklayayım!


Bu beyaz vizon mantonun kenarları ve yakası tilki kürkünden, yani daha hacimli ve tüylü görünüyor. Bu mantonun eteği bir uçtan diğerine 148 cm geliyormuş.


Bu mantonun etek çevresi çok daha fazla, hatta model aslında iki ucundan daha fazla kaldırmalıymış, kaldırmamış ve bu nedenle hala biraz dökümleri duruyor. Bu mantonun etek çevresi 228 cm. Düşünün, 2 metreden fazla!


Bu ilk ikisi gibi uzun manto formunda değil, daha çok bir pelerin havası var. Tahmin edebileceğiniz üzere etek çevresi epey fazla: tam 3 metre!


Ben yine klasiklere döneyim. Nefis bir styling ve romantizm dolu bu fotoğraf gerçekten de bir klasik! Modelin düğüm veya boncuk gibi görünen dokuya sahip bluzu, altın künye ve yüzüğü, makyajı dört dörtlük. Kürkü de çok şık, ama asıl önemlisi, hadi gelin bu kürke "beyaz" deyip çıkın işin içinden, kolaysa!

Birkaç klasik beyaz kürk resmi daha paylaşıp bu yazıyı sonlandırıyorum.






2 yorum:

  1. coşkun o kadar güzel anlatımın varki bir solukta okudum yazını ellerine sağlık.hele şu renkler konusu çok ilginç. hakkaten doğrudur bu unsur.hani biraz zorlasak eminim siyahın bile farklı tonlarını buluruz :)

    YanıtlaSil
  2. Moda ve Sosyete, güzel yorumun için teşekkürler:) Siyah olmasa bile, ben "füme rengi"ni ilk duyduğumda "Vay be! Bizim yıllardır gri diye bildiğimiz rengi ne hale sokmuşlar!" demiştim...

    YanıtlaSil