15 Şubat 2013 Cuma

Linnanen: A little fur trim goes a long way


Bu yazıda sizlere, yeni keşfim Finlandiya'dan Linnanen markasını tanıtmak istiyorum. 70 yıllık geçmişi olan bir marka Linnanen. İkinci Dünya Savaşı sırasında Fin ordusuna kürk şapkalar yaparak işe başlamış, ama asıl olarak 1960lardan itibaren çift taraflı olarak giyilebilen vizon kürkleriyle tanınmış. Linnanen'in alameti farikası, işte bu bir tarafı kürk diğer tarafı kumaş kaban ve mantolar. Klasik, modanın anlık değişimlerinden pek fazla etkilenmeyen bir tarzı var Linnanen'in. 




Yukarıdaki kaban mesela, kumaşı, kürkü, el dikişleri, tasarımıyla, klasik bir parça. Hafif kırçıllı kumaşı eminim kaşmirdir. Kumaşın zeytin yeşili rengiyle kürkün rengi, daha doğrusu renkleri arasındaki mükemmel uyuma dikkatinizi çekerim.  


Linnanen tam bir Avrupa markası. En kaliteli malzemeleri kullanıyor, ama uzaktan bakınca "ben pahalıyım! ben lüksüm!" diye bas bas bağıran çiğ bir tarafı da yok kıyafetlerinin. Yukarıdaki kabanın ipek-tafta kumaşı harikulade bir parlaklığa sahip. Manşetler, yaka ve eteği, alabildiğine koyu kahve rengiyle Rus samur kürkü çevreliyor. Blogda daha önce çok sözünü ettiğim mavi-kahve uyumunun mükemmel bir başka örneği!


Linnanen kaban ve mantoların "çift taraflı" olduklarından söz etmiştim, ama şimdiye kadarki görsellerde bu yönleri pek anlaşılmıyordu. Yukarıdaki kabanın kumaşı, önceki ipek-tafta kumaşlardan farklı, daha ince ve sık bir dokuya sahip. Su geçirmez özellikte bir kumaş bu. Bu tarz çift tarafı da giyilebilen kürk kabanlarda sıkça kullanılıyor; kürk tarafını giymişken yağmur bastırırsa hemen kumaş tarafını çeviriyorsunuz, böylece kürkü ıslanmıyor. Dikkat ederseniz, kabanın içinin de kürk olduğunu göreceksiniz. Yalnız yaka, manşet ve kenarlar daha gözönünde olduğu için, daha pahalı olan samur kürkünden, içi ise vizon veya nutria olabilir.


Bu görselde, bu tarz kabanlardan bir başka örnekte kürk tarafını da görüyoruz. Fazla hacim kaplamaması için kabanın kürk tarafı, "sheared" adlı işleme tabi tutulmuş, yani traşlanarak uzun muhafız tüyleri alındmış ve kürk kadife gibi yumuşak bir dokuya kavuşturulmuş.


Bu mantonun yaka, manşet ve kenarlarında "Golden Sable" veya "Canadian sable" diye bilinen kürk, yani altın samur veya Kanada samuru kullanılmış. Yağ yeşili böyle yanar döner kumaşlarda çok güzel duran bir renk, kürkle uyumu da mükemmel.

Aşağıda Linnanen'in kaban ve mantolarından beğendiğim modelleri paylaşıyorum sizinle.










1 yorum:

  1. New York Times'ın Moda bölümünde, bu yıl havaların çok soğuk gittiği New York'ta, metroda kürk giyen kadınların sayısındaki artıştan söz eden bir yazı okudum:
    http://www.nytimes.com/2013/02/14/fashion/fur-slinks-on-underground-tracks.html?smid=tw-nytimesstyle&seid=auto&_r=0

    Yazıda sözü edilen kadınlardan biri, metroda giymek için çift taraflı bir kürk mantoyu tercih ediyormuş. Metroda kalabalıkta, kürk tarafını içe giyiyormuş. Bu da çift taraflı kürklerin bir kullanım şekli olarak düşünülebilir...

    YanıtlaSil