18 Şubat 2013 Pazartesi

Burberry'nin leopar desenli vizon kürk trençkotları


Bu akşam, geçen yıl olduğu gibi yine Burberry defilesini internetten canlı izledim. Defilenin başlangıcında, ilk sırada oturanlar arasında Miroslava Duma ve sokak modası fotoğraflarının vazgeçilmez isimleri dikkatimi çekti ama blogger Peony Lim, olağanüstü tarzı ve güzelliğiyle hepsini gölgede bıraktı bence. Bu yıl Cara Delevigny fırtınası esiyor podyumlarda, ama Burberry Cara'yı birinci değil ikinci model olarak çıkardı. Defileyi izleyen herkes gibi benim de dikkatimi, bordo ve camel renkli ama özellikle de leopar trençkotlar, kabanlar çekti.

Burberry son bir iki yıldır olduğu gibi yine defilenin hemen ardından ürünleri satın alma (ama teslimat için Eylül'e kadar bekleme) seçeneği sunuyor. Burberry sitesine girip alışverişe başladığımda beni hoş bir sürpriz bekliyordu. Defileyi izlerken "leopar desenli trençkot" deyip geçtiğim parçaların en göze çarpanlarında traşlanmış (sheared) vizon kürkü kullanılmış ve leopar desen bu kürk üstüne basılmıştı.

Blog arşivime şöyle bir baktım, iki yıl önce de Burberry'nin kürk tasarımları üstüne "Burberry'nin beyaz kürkleri ve kürk olmayan kürkleri" başlıklı bir yazı yayınlamışım. Eh, hadi şimdi de bu leopar desenli vizon kürkleri inceleyelim:)


Yakından bakınca leopar desenin ne kadar mükemmel bir şekilde gerçekleştirildiğini görüp hayran olmamak elde değil. Zaten Burberry'nin tüm ürünlerinde işçilik ve kullanılan malzeme kalitesi en üst düzeyde. Bu anlamda Burberry, Hermes, Gucci, Prada gibi moda dünyasının en lüks markalarıyla birlikte, en tepede yer alıyor. Bu listeye Dior ve Chanel gibi markalar da eklenebilir ama ben daha yakından tanıdığım ve bildiğim markaları yazdım:)

Bu da bir önceki kabanın, üst tarafı leopar desenli vizon, alt tarafı camel rengi kaşmir kumaş çalışılmış bir varyasyonu. Beldeki ince kemerin güzelliği de gözümüzden kaçmıyor tabii:)



Şimdi, Burberry'nin vizon kürk üstüne leopar desenleri nasıl yaptığı sorusunu derinlemesine ele alalım. Önce, vizon kürkün traşlanmış (sheared) olduğunu belirteyim. Bu şekilde, uzun muhafız tüyleri alınıyor ve geriye, kadife gibi yumuşacık bir dokusu olan, aynı zamanda sık dokulu ve uniform uzunlukta bir kürk kalıyor. Bu kürk her türlü desen uygulamasına çok müsait, ki Michael Kors defilesinden benzer bir örneği en kısa zamanda bir başka yazıya konuk edeceğim.

İkinci olarak, siyah desenlerin camel/kahve bölümle arasındaki geçişlerine dikkatinizi çekmek istiyorum. Siyah desenlerin dış kenarları çok iyi tanımlanmışken iç kenarlarında bir fluluk (fuzziness) görülüyor. Bu da benim Burberry'nin kürk üstüne leopar desenleri nasıl uyguladığı konusundaki teorimin temel dayanağını oluşturuyor.

Bence Burberry, leopar deseni baskı şeklinde kürke uygulamamış. Traşlanmış vizon kürk parçaların bir kısmını camel rengine diğer kısmını da siyaha boyamış ve leopar deseni oluşturacak şekilde kürkleri kesmiş! Sadece siyah kısımların ortasındaki camel renkli bölümleri baskı yapar gibi siyah renkle birlikte boyamış, bu nedenle siyah bölümlerin iç kenarları flu görünüyor. Yukarıdan boyayı uygulayınca, tüylerin üst kısımları boyanıyor, ama iki farklı renk tüylerin diplerine aynı şekilde net olarak sirayet etmiyor.  Dış kenarları gayet net, çünkü siyah ve camel renkli tüyler ayrı ayrı boyandıkları için baştan sona o renkleri almışlar ve dolayısıyla aralarındaki renk geçişleri çok keskin ve belirgin.


Yazıyı sonuna kadar okumayı bekleyemeden hemen Burberry web sitesine koşup sipariş vermeyi düşünüyorsanız, size kötü bir haberim var: tamamen vizon kürkten yapılmış trençkotun fiyatı 60 bin Türk Lirasının üstünde! Belden aşağısı kaşmir olan kaban 43 bin 995 TL'lik fiyatıyla daha "hesaplı" duruyor.

"Tamam güzel de bu trençkotlar niye bu kadar pahalı?" diye soruyorsanız, bu yazı işte o soruya da cevap veriyor. Bir trençkotta düşünün kaç tane siyah benek olduğunu. Bu beneklerin hepsinin tek tek kesilip camel renkli ana parçayla biraraya getirildiğini. Yüzlerce parçalık dev bir puzzle'dan söz ediyoruz. Bu da tabii çok fazla emek istiyor. İşte kürkçülük zenaatinin arkasında bu muazzam emek yatıyor. Birkaç santimetrekarelik kürk parçalarını büyük bir özenle biraraya getirmek, yüz yıllara dayanan ve ustadan çırağa nesiller boyunca aktarılan bir birikimin, bir geleneğin sonucu...


Traşlanmış vizonun dokusu, neredeyse kaşmir kumaşın yumuşak dokusuna yaklaşacak ölçüde!


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder