26 Aralık 2010 Pazar

Oh la la! Artık filanca ünlü ne marka giymiş diye merak etmemize gerek kalmadı!

Biliyorsunuz, Olivia Palermo bir alışverişe çıktı diye önce "Reklam kokan hareketler bunlar!" diye sızlanmış, sonra da dayanamamış, Olivia'nın alışverişte denediği pelerin üstüne güzellemeler yazıp bile bile Lades! demiştim. İşte efendim, sevgili Olivia'mız alışverişe çıkmadan birkaç gün önce, (tam olarak 20 Ekim 2010 günü) New York'ta bir arkadaşıyla buluşmuş, birlikte bir kafeye gitmişler, tabii paparazziler hep peşlerinde...

İnternet çağında yaşamak öyle bir şey ki, Olivia'yla kolkola yürüyen arkadaşını görüp de, "Bu Olivia'nın arkadaşı da ne şık giyinmiş yav!" demenizle bu arkadaşın adının Bianca Brandolini D'Adda olduğunu keşfetmeniz arasında en fazla 2 dakika geçiyor.

Olivia ve arkadaşı Bianca (isimler de kız çocuklarının hayranlıkla izlediği WinX çizgi filmlerindeki sempatik:) ikisi de baştan ayağa siyahlar içindeler. Olivia'nın ayağındaki kırmızılı nude babetler moda bloglarında ve forumlarında büyük tartışma koparmaya aday, fashionistaların bir bölümü "Ayy çok beğendimmmm!" derken diğer bir bölümü de "Cık, olmamış:(" diyerek ahkam kesecekler... Arkadaşının botları da fena değilmiş doğrusu, acaba Forever 21'de veya Asos'ta bir benzeri var mıdır? Şu anda dünyanın dört bir tarafından binlerce moda meraklısı, "Öff ya, benimm olması gereken ne çok güzel şey ve de ne az para ve zaman var şu dünyada!" diyor, biliyorsunuz!


Olivia artık paparazzilere alışmış, baksanıza güneş gözlüklerinin arkasından bile kameralara poz vermeye devam ediyor, arkadaşıysa henüz bu ilgiyle nasıl başa çıkacağını bilememenin tedirginliği içinde.

Olivia'nın çantası da çok sıradışıymış doğrusu. Clutch desem o kadar büyük clutch olmaz. Smythson veya Brioni'nin über chic ajandaları gibi duruyor, ama ajandanın ne işi var Olivia'nın elinde? Of, meraktan çatlayacağım, o çantanın markasını acilen bulmam lazım!


Olivia'nın kolundaki künye de çok şıkmış! Evet evet, o künyeden de istiyorumm! Peki ya o siyah kürk yeleği?! Aman Allahım, siyah dik yaka kazak ve siyah ceketin üstüne kürk yelek ne kadar da yakışmışş!! Ama markası ne, nerden alırım, içimde kabaran alışveriş canavarını nasıl sakinleştiririm?! İmdaaat!!!

Tam bu noktada, imdadımıza bir anda bir sürü örneği beliren "kıyafet teşhis" (outfit identification) siteleri yetişiyor. İşte, imdadımıza yetişen ilk site, outfitidentifier.com. Siteye giriyoruz, bize şunu vaat ediyor: "A fashion dictionary of what celebrities wore and where to get it. 15-100 outfits added daily!" Her gün 15 ila 100 kombinin eklendiği, ünlülerin ne giydiğini gösteren ve o giydikleri güzel şeyleri nereden alabileceğimizi söyleyen bir moda sözlüğü mü? Evvet, işte ihtiyacımız olan şey bu!


Hemen sitede "Olivia Palermo" diye bir arama yapıyoruz. Ooo, maşallah hatun ne giydiyse gün gün, saat saat bulup çıkarmış arkadaşlar. İyi çalışmışlar! Ama o da ne?! Olivia Palermo'yla ilgili tam 24 sayfalık sonuç çıkıyor sitede. Oturup sayıyoruz üşenmeden, bir sayfada tam 15 farklı kombin, 15 çarpı 24 eder 360! Yani "Ben her gün bir Olivia Palermo kombini giyicem" deseniz, bir yılda ancak bitirebilirsiniz, ama bir yıl içinde Olivia bisürü yeni kıyafet ve güzel ciciler giymiş olacağı için yılın sonunda tekrar başlamanız gerekecek! Deriin bir iç çekip ümitsizliğe kapılmayın, elinizden gelenin en iyisini yapın, hiç olmazsa Olivia'dan bir iki ilham kapın, o da yeter!!!

Site tasarımında, sağdaki sütunda alt alta sıralanmış "arzu objeleri"ni görüyoruz, ne güzel fiyatları ve ne çekici resimleri var! Demek ki bu site okuyucularını, bu şekilde alışveriş sitelerine yönlendirerekten ve yaptıkları alışverişlerden şukela bir komisyon çaktıraraktan para kazanıyor (veya kazanmayı amaçlıyor)... Hımm, içimdeki müteşebbis damarım mı kabardı, ne! Acaba bu fikirle Dragon's Den Türkiye'ye katılsam bi 50 bin lira koparabilir miyim o indeki çakallardan?


İlk sayfadaki kombinlere şöyle bir göz attıktan sonra hızla ikinci sayfaya ilerliyoruz, ne de olsa Olivia'nın bizi meraklara gark eden kombinini 20 Ekim günü giydiğini biliyoruz. Vee işte karşımızda! Outfitidentifer.com soruyor: "Olivia Palermo'nun New York'ta 20 Ekim 2010'da giydiği siyah yeleğini, clutch'ını, siyah pantolonunu ve babetlerini kim yaptı?" Evet, evet, bizi daha fazla heyecanlandırma da söyle, kim yaptı???

İşte, mutlu son! Olivia'nın kürk yeleği "Haute Hippie", babetleri "Sturdy French Sole" markaymış. Gözlükleri Christian Dior'muş, çantası ise Hermes Jige'ymiş. Peki ya pantolonu? Hayır, onu söylemiyorlar, onun için siteye üye olmak gerekliymiş. Bakın bi de üyelik çıktı. Öyle ya, siteye reklam verecek potansiyel firmalar için bir takipçi portfoyü sunmak lazım. Ekonomi kitapları "Amerika'da bedava öğle yemeği yoktur" yazar, sadece öğle yemeği mi, bize Olivia'nın ne marka pantolon giydiğini bile söylemiyolar, yapılır mı bu ya:( !!!


Neyse ki internette bu hizmeti sunan başka siteler de var, işte size whowearswhat.cn! Tıklıyoruz, arıyor, buluyoruz, Olivia'nın o gün ne giydiğini tam olarak öğrenmemize çok az kaldı! Evet, site Çince ama olsun, marka isimleri evrensel değil mi! Haute Hippie kürk yelek, Hermes Jige çanta, Christian Dior gözlükler, Sturdy French Sole hepsi tamam, ama hay aksi! Pantolonun markası burada da "Members Only". Televizyon kanallarının anlaşıp aynı anda reklam girmeleri gibi bu siteler de aralarında anlaştılar mı, nedir? :(

Neyse, en azından bu site, Olivia'nın babetlerine doğrudan bir link veriyor, hemen tıklayıp Sturdy French Sole sitesinden babete ulaşmak artık an meselesi...

Olivia'nın o gün ne giydiğini artık biliyoruz. Tamam Christian Dior, Hermes markalarını biliyoruz, ama Haute Hippie de neyin nesiymiş öyle? Bir web siteleri var, ama henüz yapım aşamasında, demek ki daha tazecik bir marka bu. Ama facebook sayfaları, twitter hesapları bayağı iyi işliyor. Hangi ünlü bir tasarımlarını giymişse, hemen haber veriyorlar, aman kaçırmayın diye!!! İşte, mesela Olivia Palermo'nun kendi tasarımları olan kürk yeleği giydiğini yememiş içmemiş twitter'da herkeslere duyuruvermişler...


Olivia Palermo elini kaldırmış, taksi çağırıyor... Hemen gitmem lazım, yazık kızcağız çıplak ayaklarıyla soğukta beklemesin, üşümesin!

8 yorum:

  1. Cok guzel olmus Tesekkurler bilgier ve. Linker icin

    YanıtlaSil
  2. adamlar neler yapıyo ya :D

    o değil de benim de hayalim şey mesela, gördüğün ama tanımadığın birinin resmini googlea yükleyip kim olduğunu öğrenmek :))

    YanıtlaSil
  3. Modamosiella, rica ederim beğenmenize sevindim:)

    James Mayer, Google'ın deneysel olsa da o tarz bir "image search" bölümü var. Ama şu aşamada daha çok alışverişe yönelik. Google shopper uygulamasıyla bir ürünün fotoğrafını çekiyorsun, o sana benzeri ürünleri bulup çıkarıyor...

    YanıtlaSil
  4. çok güzel anlatmışsın =) haberim yoktu böyle birşeyden..

    YanıtlaSil
  5. Blogundaki her postunda yeni bir şey öğreniyorum ve çok hoşuma gidiyor. Teşekkürler

    YanıtlaSil
  6. yarama ilaç oldun desem yeridir.
    cok tesekkurler

    YanıtlaSil
  7. Girlshygirlguide, e burada birbirimize bilmediğimiz şeylerden haber vermek için varız:)

    Deniz Saatçioğlu, çok teşekkür ediyorum.

    Kova Kadınıyım Ben, bu kıyafet teşhis sitelerinde bulamazsanız siz sorun ben yine arar bulurum kimin ne giydiğini:)

    YanıtlaSil
  8. Bu arada, aman eksik kalmasın, Olivia'nın taytı "Daryl K" markaymış. Şu an için hazırlık aşamasında ama yakında online satışa da başlayacakmış: http://darylk.com/

    YanıtlaSil