2 Mart 2012 Cuma

Kürk Sanattır!


Bu videoyu lütfen izleyin! Hatta, o güzel tasarım çizimlerini görmek için mümkünse tam ekran, yüksek çözünürlükte (HD, 720p ve üzeri) izleyin. Video sadece 3 dakika, ama ufacık bir kürk yelek için bile ne kadar çok emek sarfedildiğini çok güzel anlatıyor.

Kırmızı halıda gözlerimizi alamadığımız o rüya gibi elbiseler, Haute Couture defilelerinde hayran olduğumuz işlemeli, dantelli elbiseler, hep bize modanın o rüya gibi sanatsal boyutunu anlatır. Bir Haute Couture elbisenin tasarımını beğenmesek bile, tek tek elbiseye dikilen binlerce taşa boncuğa, verilen emeğe saygı duyarız. Kürkçülük de aynen öyle. Dışarıdan baktığınızda farketmeyebilirsiniz, ama bu videoda göreceksiniz, bir kürkün her santimetrekaresinde ince ince işlenen bir işçilik var.

Hakiki kürkleri imitasyonları yanında eşsiz kılan da işte bu ince işçilik. Bu video, kürkün ne kadar değerli bir malzeme olduğunu en güzel şekilde gösteriyor. Çünkü bu kadar emek ancak değer verilen bir şeye harcanır.

Videoda modern kürk tasarımının safhaları çok güzel gösterilmiş, ben de videodan kareler yakalayıp bu safhaları anlatayım istedim.


Her şey önce çizimle başlıyor. Yukarıda, Burda dergilerindeki kalıp modellerine benzeyen bir çizim var, ama kalıbın üstündeki o ince ince çapraz çizgiler de ne ola ki?


Burada, kürk ustası, bir kürk postunu eline alıyor ve elindeki keskin maket bıçağı tarzı bıçağıyla tersinden kesmeye başlıyor. "Aman dur, ne yapıyorsun!? Kürkü lime lime doğrayarak ziyan ediyorsun usta!" demeyin, daha neleer var sırada...


Bu modern yelek tasarımında, tilki ve keçi kürkleri harmanlanmış. Yukarıda gördüğünüz siyah-beyaz şeritler işte bu iki farklı kürkü işaret ediyor. Bu şekilde ince şeritlerle adeta yeni baştan bir kumaş yaratılıyor. Ama ustanın işi daha bitmedi. Gördüğünüz gibi, daha kumaşını yeni elde etti, şimdi bu kumaşı kesmeye geldi sıra!


Burada gördüğünüz alet, bir kürk dikiş makinesi. Solda kürk ustası iki parmağıyla iki ayrı parçayı tutuyor, bu parçalar dikiş makinesine doğru ilerliyorlar ve çok ince ve hassas bir şekilde, overlok dikişine benzer bir biçimde dikiliyorlar.


Artık kürk yelek tasarımını oluşturan bütün parçaların bir puzzle gibi birleştirilmesi işlemi tamamlanmıştır, vee...



Bu kadar emek şuncağız bir yelek için miydi? Evet!


Beautifully Canadian, bizim Turquality gibi, Kanada'da üretilen yüksek kaliteli kürkleri ayırt etmek için kurulmuş bir kalite markası. Bu videoyu da onlar hazırlamış.


Bu kürk yelek, videoda yapımı anlatılan yelek değil, ama Beautifully Canadian markalarından Jean Crisan'ın çok beğendiğim bir tasarımı. Eh, hangi aşamalardan geçerek bu hale geldiğini artık öğrendiğinize göre rahatça söyleyebilirim: Bence bu bir sanat eseri!

1 yorum:

  1. Gerçekten müthiş, kesinlikle sanat eseri. Bir de o tilkileri gözümün önünden silebilsem :/

    YanıtlaSil